50.srce.hr - U srcu digitalne transformacije znanosti i visokog obrazovanja!

Dan Srca - 49 godina primjene novih informacijskih tehnologija u obrazovanju i znanosti

Višegodišnji sustavni pristup planiranju i izgradnji e-infrastrukture omogućili su da i u izvanrednim uvjetima COVID-19 pandemije, a onda i potresa u Zagrebu u ožujku 2020. godine, Srce funkcionira bez prekida, te pouzdano i uspješno podrži akademsku zajednicu u brzom prelasku na rad na daljinu, uključujući i održavanje nastave na daljinu.

Materijali za press

Fotografija prikazuje detalj sa vanjskog oglasnog prostora na kojem je logotip Srca

 

(Zagreb, 28. travnja 2020.) Sveučilišni računski centar (Srce), sutra, 29. travnja 2020. godine obilježava 49. godišnjicu svojeg osnivanja, odnosno ulazi u pedesetu godinu rada i djelovanja u području primjene novih informacijskih i komunikacijskih tehnologija u Hrvatskoj.


Srce je osnovano 1971. godine u okrilju Sveučilišta u Zagrebu, tada jedinog sveučilišta u Hrvatskoj, a odluku o osnivanju Srca je potpisao rektor Ivan Supek. Grupa sveučilišnih profesora koja je vodila projekt osnivanja Srca vizionarski je tada zacrtala strateške ciljeve Srca, koji su aktualni još i danas: osigurati akademskoj zajednici, kao predvodničkom segmentu društva, ali i hrvatskom društvu u cjelini pristup najnovijim tehnologijama i informacijskim uslugama, osigurati svim ustanovama i pojedincima iz sustava znanosti i visokog obrazovanja pouzdanu i održivu informacijsku i komunikacijsku infrastrukturu i usluge, potrebnu za svakodnevno djelovanje i rad i podržati inovativnu i učinkovitu primjenu informacijskih tehnologija kroz prikupljanje i dijeljenje znanja, kroz kvalitetan i dostupan sustav podrške, obrazovanja i osposobljavanja korisnika za uporabu novih tehnologija.

Danas je ostvarivanje spomenutih strateških ciljeva povezano s omogućavanjem i podrškom otvorenog obrazovanja i otvorene znanosti, kao sinonima za moderno obrazovanje i međunarodno relevantna istraživanja. Srce to radi kroz izgradnju moderne komunikacijske, računalne, podatkovne i informacijske infrastrukture (e-infrastrukture) i pratećih usluga. Trenutno je to oko 50 različitih usluga i sustava koji su na raspolaganju akademskoj i istraživačkoj zajednici, a dio njih i cijelom hrvatskom društvu. Neke od tih usluga i sustava Srca koriste desetci ili čak stotine tisuća korisnika, spomenimo samo sustave kao što su Informacijski sustav visokih učilišta (ISVU), Autentikacijska i autorizacijsku infrastruktura znanosti i obrazovanja (AAI@EduHr), platforma za e-učenje Merlin, Sustav digitalnih akademskih arhiva i repozitorija Dabar, Portal hrvatskih znanstvenih i obrazovnih časopisa Hrčak ili hrvatsko središte za razmjenu internetskog prometa CIX (Croatian Internet eXchange).

Grupa sveučilišnih profesora koja je vodila projekt osnivanja Srca vizionarski je tada zacrtala strateške ciljeve Srca, koji su aktualni još i danas

Kako i slijedi iz samog imena Srca i danas se u Srcu može računati, dakle koristiti napredne računalne resurse za složene istraživačke projekte. Na raspolaganju akademskoj zajednici su računalni klaster Isabella i računalne usluge koje se nude po načelu računarstva iz oblaka u okviru usluge HTC Cloud.
Važan segment rada Srca su obrazovni programi namijenjeni svima, pri čemu je dio njih namijenjen i IT profesionalcima. Obrazovni programi dostupni su korisnicima i u učionicama i na daljinu (on line). Svi obrazovni materijali i on-line tečajevi Srca slobodno su dostupni u otvorenom pristupu. Posebno treba izdvojiti i rad Centra za e-učenje, koji osim alata i tehnologija za e-učenje nudi nastavnicima u sustavu visokog obrazovanja i različite oblike podrške i edukacija vezano uz implementaciju digitalnih tehnologija u obrazovnim procesima.

Računalna hala Srca

Računalna hala Srca

Srce aktivno sudjeluje u nizu međunarodnih projekata, osiguravajući povezanost hrvatske e-infrastrukture s europskom i globalnom. Tako u ovom razdoblju stručnjaci Srca sudjeluju u izgradnji Europskog oblaka otvorene znanosti (EOSC), provedbi EU inicijative za računala visokih performansi (EuroHPC), uključujući uspostavu mreže nacionalnih centara kompetencija za računala visokih performansi i hrvatskog centra kompetencija za HPC, radu Research Data Alliance (RDA), globalne organizacije za razvoj društvenih i tehničkih uvjeta za otvoreno dijeljenje i ponovnu upotrebu podataka te poticanje inovacije temeljene na podacima i sl.
Višegodišnji sustavni pristup planiranju i izgradnji e-infrastrukture, kao i napori koje Srce ulaže da se omogućavaju i slijede globalni trendovi, omogućili su da i u izvanrednim uvjetima COVID-19 pandemije, a onda i potresa u Zagrebu u ožujku 2020. godine, Srce funkcionira bez prekida, te pouzdano i uspješno podrži akademsku zajednicu u brzom prelasku na rad na daljinu, uključujući i održavanje nastave na daljinu. Neki od naših sustava uspješno su izdržali i trostruko, pa i peterostruko povećana opterećenja.
Najveća zasluga u tome, uostalom kao i u ostvarivanju svih drugih rezultata Srca tijekom 49-godišnje povijesti, od kojih su neki postali važnim dijelom povijesti hrvatske informatike, svakako pripada zaposlenicima i suradnicima Srca. Tako da je i ovaj rođendan Srca prije svega prilika da im se zahvalimo na predanom radu, kako na dovođenju novih tehnologija u obrazovni i istraživački sustav i društvo u cjelini, tako i na brizi za pouzdan i održiv rad sastavnica e-infrastrukture u nadležnosti Srca.

Srcaši     Srcaši

Zaposlenici Srca

Na kraju, podsjetimo da je najvažniji aktualni projekt Srca, ujedno i strateški projekt u sustavu znanosti i obrazovanja - projekt izgradnje Hrvatskog znanstvenog i obrazovnog oblaka (HR-ZOO). HR-ZOO kao nova distribuirana nacionalna e-infrastruktura računalnih, spremišnih i mrežnih resursa i skup povezanih informacijskih usluga biti će poticaj i važan preduvjet za nove iskorake u cijelom hrvatskom obrazovnom i istraživačkom sustavu u razdoblju do 2030. godine. Između ostalog HR-ZOO je važan preduvjet za omogućavanje modernih istraživanja i metoda obrade i upravljanja podacima koji su karakteristični za otvorenu znanost, kao i temelj za daljnje uvođenje digitalnih tehnologija i novih nastavnih metoda u sustav visokog obrazovanja, pa i ozbiljniji razvoj cjelokupnih studija na daljinu (online).

Više informacija o Sveučilišnom računskom centru.

Nataša Dobrenić

Ured za odnose s javnošću

Izdvojene najnovije vijesti

5. ožujka 2021.

Online rasprava „Razgovarajmo otvoreno: Kako potaknuti otvorene obrazovne prakse u visokom obrazovanju?“ održana je 3. ožujka 2021. 

2. ožujka 2021.

U sklopu projekta EGI-ACE (engl. EGI Advanced Computing for EOSC) u kojem Srce sudjeluje u ulozi partnera, 16. i 17. veljače 2021. organizirana je dvodnevna radionica za korisničke zajednice.

1. ožujka 2021.

AAI@EduHr danas obilježava 15 godina od uspostave. U sustav AAI@EduHr uključena je 241 matična ustanova s ukupno više od 920.000 elektroničkih identiteta za pristup do više od 860 različitih usluga.

Izdvojena događanja

Ožu 08

Ako žele nadograditi i upotpuniti svoje znanje i postati izvrstan korisnik programa Excel, prijavite se na tečaj koji će se održati u online okruženju, uz vodstvo predavača. Tečaj će započeti u ponedjeljak, 8. 3. 2021. u 16:30 sati. Prijave su u tijeku.

Ožu 10

Želite li se upoznati s osnovama CSS-a – tehnologije za oblikovanje web-stranica? Prijavite se na tečaj koji će se održati u online okruženju, uz vodstvo predavača. Tečaj će započeti u srijedu, 10. 3. 2021. u 9:00 sati. Prijave su u tijeku!

Ožu 22

Pohađanjem ovog tečaja steknite znanja i vještine uporabe jezika R za analizu i vizualizaciju podataka. Tečaj počinje u ponedjeljak, 22. 3. 2021. u 13:00 sati.