50.srce.hr - U srcu digitalne transformacije znanosti i visokog obrazovanja!

Deveti Tjedan Centra za e-učenje Srca

Tjedan Centra za e-učenje održava se tradicionalno u rujnu, na početku nove akademske godine, kako bi se nastavnici mogli što bolje pripremiti za nastavu pronalaženjem najboljeg načina kako integrirati tehnologije e-učenja u obrazovni proces

Centar za e-učenje Sveučilišnog računskog centra (Srca) od 21. do 25. rujna 2020. organizira deveti Tjedan Centra za e-učenje koji će se, s obzirom na pandemiju koronavirusa, održati online.

Tjedan Centra za e-učenje održava se tradicionalno u rujnu, na početku nove akademske godine, kako bi se nastavnici mogli što bolje pripremiti za nastavu stjecanjem novih znanja u području e-učenja, usavršavanjem nastavničkih kompetencija i pronalaženjem najboljeg načina kako integrirati tehnologije e-učenja u obrazovni proces.

U fokusu Tjedna su dva panela na vrlo aktualne teme:

  • u utorak, 22. rujna s početkom u 10 sati održava se panel „Softveri za provjeru autentičnosti radova u službi akademske čestitosti“
  • u četvrtak, 24. rujna s početkom u 11 sati održava se panel „Kako izvoditi kvalitetn(ij)u online nastavu u novoj akademskoj godini“.

Na panelu Softveri za provjeru autentičnosti radova u službi akademske čestitosti predstavit će se iskustva pojedinih visokih učilišta u korištenju ovih softvera kao i na koji način ih koriste. Srce je prije gotovo godinu dana provelo nabavu licencija softvera za provjeru autentičnosti radova koje osiguralo je Ministarstvo znanosti i obrazovanja, a koje su dostupne svim visokim učilištima. Nabavljene su licencije softvera Turnitin i PlagScan koje omogućuju neograničen broj provjera za svakog od upisanih studenata, a namijenjeni su prvenstveno provjeri studentskih radova, od seminarskih do završnih i doktorskih. Provjeru radova pomoću ovih softvera mogu izvršiti nastavnici i studenti, odnosno nenastavno osoblje, sukladno procedurama i potrebama na pojedinom visokom učilištu.

Na panelu Kako izvoditi kvalitetn(ij)u online nastavu u novoj akademskoj godini raspravljat će se o tome što je mješovito (hibridno)učenje, koji model mješovitog učenja odabrati pri prijelazu s „klasičnog“ načina izvođenja nastave prema e-učenju, kako integrirati sustav za e-učenje s klasičnom nastavom te kako pružiti najbolju podršku nastavnicima i studentima u online učenju i podučavanju.

Moderatorica na oba panela će biti dr. sc. Sandra Kučina Softić, pomoćnica ravnatelja Srca za obrazovanje i podršku korisnicima. Online paneli prenosit će se putem sustava za webinare Srca na adresi: connect.srce.hr/tjedan-ceu/

Uz panele na programu je online verzija vrlo popularne radionice "ABC radionica dizajna nastave" kojom se želi pomoći nastavnicima u reviziji i unapređenju postojećih kolegija te uvođenju novih nastavnih metoda i metoda vrednovanja, njihovom postavljanju  u online okruženje ili podizanju razine e-učenja.

Često tražene konzultacije organizirane su u online okruženju te će se i dalje raditi s nastavnicima na izradi i pripremi njihovih e-kolegija. Većina termina tijekom Tjedna Centra za e-učenje je već popunjena, no nastavnici se mogu i dalje javljati za konzultacije, svima će se nastojati izaći u susret. (Zagreb, 21. rujna 2020.)

Izdvojene najnovije vijesti

5. ožujka 2021.

Online rasprava „Razgovarajmo otvoreno: Kako potaknuti otvorene obrazovne prakse u visokom obrazovanju?“ održana je 3. ožujka 2021. 

2. ožujka 2021.

U sklopu projekta EGI-ACE (engl. EGI Advanced Computing for EOSC) u kojem Srce sudjeluje u ulozi partnera, 16. i 17. veljače 2021. organizirana je dvodnevna radionica za korisničke zajednice.

1. ožujka 2021.

AAI@EduHr danas obilježava 15 godina od uspostave. U sustav AAI@EduHr uključena je 241 matična ustanova s ukupno više od 920.000 elektroničkih identiteta za pristup do više od 860 različitih usluga.

Izdvojena događanja

Ožu 08

Ako žele nadograditi i upotpuniti svoje znanje i postati izvrstan korisnik programa Excel, prijavite se na tečaj koji će se održati u online okruženju, uz vodstvo predavača. Tečaj će započeti u ponedjeljak, 8. 3. 2021. u 16:30 sati. Prijave su u tijeku.

Ožu 10

Želite li se upoznati s osnovama CSS-a – tehnologije za oblikovanje web-stranica? Prijavite se na tečaj koji će se održati u online okruženju, uz vodstvo predavača. Tečaj će započeti u srijedu, 10. 3. 2021. u 9:00 sati. Prijave su u tijeku!

Ožu 22

Pohađanjem ovog tečaja steknite znanja i vještine uporabe jezika R za analizu i vizualizaciju podataka. Tečaj počinje u ponedjeljak, 22. 3. 2021. u 13:00 sati.