50.srce.hr - U srcu digitalne transformacije znanosti i visokog obrazovanja!

Počeo projekt EuroCC

Temeljem višegodišnje suradnje na izgradnji nacionalnih naprednih računalnih infrastruktura Ministarstvo znanosti i obrazovanja je ovlastilo Srce za uspostavu i koordinaciju Nacionalnoga centra kompetencija za HPC

Karta Europe na kojoj su označeni partneti na projektu EuroCC

 

Projekt National Competence Centres in the Framework of EuroHPC (EuroCC) počeo je 1. rujna 2020. godine, a u sklopu projekta će se tijekom sljedeće dvije godine uspostaviti Hrvatski nacionalni centar kompetencija za računarstvo visokih performansi. Svrha projekta je uspostava mreže nacionalnih centara kompetencija za računarstvo visokih performansi u 33 države članice Zajedničkog poduzeća za europsko računarstvo visokih performansi (EuroHPC JU), čime će se doprinijeti izgradnji europskog HPC ekosustava i provedbi HPC inicijative Europske komisije. Temeljem višegodišnje suradnje na izgradnji nacionalnih naprednih računalnih infrastruktura Ministarstvo znanosti i obrazovanja je ovlastilo Sveučilišni računski centar (Srce) za uspostavu i koordinaciju Nacionalnoga centra kompetencija za HPC.

Ukupna vrijednost projekta je 56 milijuna EUR a hrvatskog dijela projekta u sljedeće dvije godine iznosi 800.000,00 EUR. Tijekom projekta, konzorcij hrvatskih institucija izgradit će nacionalni centar kompetencija za HPC, gdje će krajnji korisnici iz sustava znanosti i visokog obrazovanja, industrije te javne uprave dobiti pristup inovativnim rješenjima prilagođenim stupnju zrelosti nacionalne HPC infrastrukture. Navedena ulaganja te fleksibilan i modularan pristup u razvoju usluga za HPC neophodni su za poticanje istraživanja, razvoja i inovacija kako u Europi tako u Hrvatskoj.

Srce u projektu sudjeluje u ulozi voditelja nacionalnog konzorcija i partnera na projektu, a Fakultet elektrotehnike i računarstva Sveučilišta u Zagrebu (FER), Fakultet elektrotehnike, strojarstva i brodogradnje Sveučilišta u Splitu (FESB), Fakultet elektrotehnike, računarstva i informacijskih tehnologija Osijek Sveučilišta u Osijeku (FERIT), Sveučilište u Rijeci (UNIRI), Tehnički fakultet Sveučilišta u Rijeci (RITEH) i Institut Ruđer Bošković (IRB) sudjeluju u ulozi povezanih trećih strana.

 „Sudjelovanje hrvatskih ustanova na provedbi projekta EuroCC, prije svega će doprinijeti povećanju kapitala znanja i ljudskoga kapitala, uključujući uspostavu nacionalnoga centra za kompetencije HPC-a i njegovog umrežavanja i koordinacije diljem EU-a. Zahvaljujući svojoj sposobnosti da u djeliću sekunde obrade i procesuiraju goleme količine podataka, superračunala su i temelj za stvaranje dinamičnog podatkovnog gospodarstva svake države te bitan element inovativnosti i konkurentnosti, a udruživanje s drugim europskim centrima kompetencija za HPC osigurat će integraciju Hrvatske u Europski istraživački prostor te korištenje bespovratnih sredstava EU programa namijenjenih za razvoj istraživanja i inovacija“, naglasio je Ivan Marić, zamjenik ravnatelja Srca i voditelj uspostave Hrvatskog nacionalnog centra kompetencija za HPC.

Ministarstvo znanosti i obrazovanja je u ime Republike Hrvatske preuzelo obvezu prema EuroHPC JU i sudjeluje u njegovu radu. U državnom proračunu osigurana su sredstva za sudjelovanje hrvatskih institucija u projektu EuroCC te će se iz proračuna financirati 50 % prihvatljivih troškova projekta EuroCC, dok će preostalih 50 % prihvatljivih troškova financirati Europska komisija kroz program Obzor 2020. U rujnu 2019. godine, Ministarstvo je ovlastilo Sveučilišni računski centar Sveučilišta u Zagrebu (Srce) da u ulozi nacionalnog koordinatora sudjeluje u Pozivu “EuroHPC-04-2019: Centri kompetencije za HPC”.

Sudjelovanje u EuroHPC JU dio je strateških nastojanja RH da se ojačaju kapaciteti za istraživanje, razvoj i inovacije istraživačkih organizacija te poveća kvaliteta, međunarodna suradnja, radni uvjeti i atraktivnost nacionalnog istraživačkog sustava, čime se doprinosi smanjivanju odljeva mozgova. Ovaj oblik partnerstva također doprinosi smanjenju problema fragmentacije nacionalnih računalnih i podatkovnih infrastruktura kao i racionalizaciji HPC resursa kao integralnog dijela inovacijske infrastrukture u RH. Hrvatskim znanstvenim organizacijama i privatnom sektoru, pogotovo malim i srednjim poduzetnicima, otvorit će se mogućnost korištenja cjelokupne infrastrukture HPC-a kao države članice EU“, rekao je dr. sc. Slaven Mihaljević iz Ministarstva znanosti i obrazovanja, predstavnik RH u Izvršnom odboru EuroHPC JU-a.

Hrvatska je u sklopu izrade EuroHPC programa posebno zainteresirana za sudjelovanje u istraživačkim i inovativnim aktivnostima vezanim za uspostavu nacionalnih centara kompetencija za HPC te aktivnostima vezanim uz Inicijativu za Europski procesor.

Uspostavom mreže nacionalnih centara kompetencija korisnicima iz EU zemalja bit će dostupan portfelj usluga prilagođen nacionalnim potrebama znanstvene i akademske zajednice, javne uprave i industrije. Centri kompetencija postat će središnja mjesta za koordinaciju nacionalnih inicijativa te će olakšati nacionalnim korisnicima pristup europskim HPC kompetencijama i mogućnostima u različitim industrijskim sektorima i granama.

Više o projektu EuroCC možete pronaći na poveznici: https://www.eurocc-project.eu/

logotip projekta EuroCC   Logotip EU   Logotip projekta EuroHPC Joint Undertaking

“Projekt EuroCC financiran je sredstvima Zajedničkog poduzeća za europsko računarstvo visokih performansi (EuroHPC JU) pod brojem Ugovora 951732. EuroHPC JU prima financijsku potporu iz EU programa Obzor 2020 i Njemačke, Bugarske, Austrije, Hrvatske, Cipra, Češke Republike, Danske, Estonije, Finske, Grčke, Mađarske, Irske, Italije, Litve, Latvije, Poljske, Portugala, Rumunjske, Slovenije, Španjolske, Švedske, Ujedinjenog Kraljevstva, Francuske, Nizozemske, Belgije, Luksemburga, Slovačke, Norveške, Švicarske, Turske, Republike Sjeverne Makedonije, Islanda i Crne Gore.”  (Zagreb, 9. rujna 2020.)

Nataša Dobrenić, Ured za odnose s javnošću Srca

Izdvojene najnovije vijesti

27. siječnja 2021.

Srce je u suradnji s Nacionalnom i sveučilišnom knjižnicom u Zagrebu provelo deseto harvestiranje sadržaja svih web sjedišta na vršnoj .hr domeni, uključujući .from.hr i .com.hr.

25. siječnja 2021.

Srce, kao nacionalni operater i koordinator usluge eduroam, unaprijedilo sustav eduroam pomoću CAT (Configuration Assistant Tool) alata.

15. siječnja 2021.

Od ovog mjeseca ponuda osnovnih tečajeva bogatija je za novi tečaj o programiranju pod nazivom "Objektno orijentirano programiranje u Javi".

Izdvojena događanja

velj 01

Ako se želite naučiti služiti programom Excel kako biste izradili i uredili svoje proračunske tablice, prijavite se na tečaj koji će se održati u online okruženju, uz vodstvo predavača. Tečaj će započeti u ponedjeljak, 1. 2. 2021. u 16:30 sati. Prijave su u tijeku.

velj 10

Trebate li pomoć kod uporabe programa Word prilikom oblikovanja seminarskog ili nekog drugog rada tijekom studija? Prijavite se na radionicu koja se održava u online okruženju, uz vodstvo predavača. Radionica će se održati u srijedu, 10. 2. 2020., s početkom u 16:30 sati. Prijave su u tijeku.

velj 15

Ako se želite upoznati s naprednim mogućnostima rada u programu Excel i unaprijediti svoje znanje o proračunskim tablicama, prijavite se na tečaj koji će se održati u online okruženju, uz vodstvo predavača. Tečaj će započeti u ponedjeljak, 15. 2. 2021. u 16:30 sati. Prijave su u tijeku.