50.srce.hr - U srcu digitalne transformacije znanosti i visokog obrazovanja!

AAI@EduHr - 15 godina temeljnog sustava elektroničkih identiteta u znanosti i obrazovanju

Sustav AAI@EduHr omogućuje siguran i jednostavan rad u virtualnom okruženju znanstvenicima, nastavnicima, studentima i učenicima, posrednički je sustav čija je temeljna zadaća omogućiti sigurno, pouzdano i efikasno upravljanje elektroničkim identitetima te njihovu jednostavnu uporabu za pristup mrežnim i mrežom dostupnim resursima

Ilustracija AAI@EduHr otisnut na crvenoj kocki

 

 Autentikacijska i autorizacijska infrastruktura znanosti i visokog obrazovanja Republike Hrvatske (AAI@EduHr) obilježava 15 godina od uspostave. Sustav AAI@EduHr je u produkcijski rad pušten 1. ožujka 2006. godine, a rezultat je projekta kojeg je u svibnju 2004. godine, pokrenuo Sveučilišni računski centar (Srce) odgovarajući pri tome na rastuće potrebe korisnika za pouzdanim i sigurnim sustavom za autentikaciju i autorizaciju pri korištenju mrežnih usluga. Projekt je podržalo i financiralo tadašnje Ministarstvo znanosti obrazovanja i športa, a Srce ga je provelo u suradnji s CARNET-om.

Autentikacijska i autorizacijska infrastruktura znanosti i visokog obrazovanja u Republici Hrvatskoj (AAI@EduHr) je infrastrukturni, posrednički sustav čija je temeljna zadaća omogućiti sigurno, pouzdano i efikasno upravljanje elektroničkim identitetima te njihovu jednostavnu uporabu za pristup mrežnim i mrežom dostupnim resursima. Srce koordinira radom sustava AAI@EduHr te upravlja razvojem i održavanjem zajedničkih, središnjih elemenata tog sustava. Naglasimo kako je AAI@EduHr jedna od prvih federacija elektroničkih identiteta u globalnoj akademskoj i obrazovnoj zajednici.

U proteklih se 15 godina AAI@EduHr afirmirala kao ključni sustav koji vlasnicima elektroničkih identiteta (znanstvenicima, nastavnicima, studentima i učenicima) omogućuje rad u virtualnom okruženju što se posebno važnim pokazalo i u uvjetima pandemije COVID-19.

Krajem 2020. godine u sustav AAI@EduHr uključena je 241 matična ustanova – davatelj elektroničkih identiteta te jedinstveni imenik svih škola u Republici Hrvatskoj s ukupno više od 920.000 elektroničkih identiteta koje su njihovi vlasnici mogli koristiti za pristup do više od 860 različitih usluga.

Treba dodati kako su elektronički identiteti iz sustava AAI@EduHr prihvaćeni u sustavu e-Građani, a sustav AAI@EduHr povezan sa sustavima eduroam (globalna roaming usluga pristupa mreži) i eduGAIN (globalni sustav koji povezuje federacije elektroničkih identiteta). Tako je kroz eduGAIN korisnicima dodatno omogućen pristup do više od 4.100 usluga iz 70-ak federacija diljem svijeta.

 
 

Sustav AAI@EduHr

„U izazovnoj 2020. godini sustav AAI@EduHr potvrdio se kao robustan i pouzdan posrednički sustav podržavši naglo i značajno povećanje korištenja. Tijekom 2020. godine segment sustava AAI@EduHr koji brine o prijavi za korištenje usluga putem weba zabilježio je više od 80.400.000 uspješnih prijava za rad što je rekordan godišnji promet i 2,2 puta veći broj obrađenih autentikacijskih zahtjeva nego u 2019. godini. Rekordan mjesečni promet zabilježen je u ožujku 2020. godine, kad je zabilježeno 11.214.236 uspješnih autentikacija od 517.453 jedinstvenih korisnika“, naglašava mr. sc. Miroslav Milinović, pomoćnik ravnatelja Srca za informacijsku i posredničku infrastrukturu.

AAI@EduHr ustrojen je kao federacija sa središnjim sustavom prijave korisnika (eng. hub-and-spoke federation) čime su standardizirani i pojednostavljeni poslovi davatelja usluga i matičnih ustanova koje izdaju elektroničke identitete. To međutim, zahtjeva od Srca kao, operatera središnjih servisa i koordinatora federacije, dodatnu brigu o pouzdanom radu i robusnosti sustava.

„Srce, u ulozi koordinatora sustava AAI@EduHr, nastoji različitim aktivnostima osigurati da informacije o ustroju, tehničkim, informacijskim i organizacijskim standardima, te o radu središnjih funkcija sustava budu široko dostupne kako predstavnicima matičnih ustanova i davatelja usluga tako i krajnjim korisnicima“, ističe Mijo Đerek, dipl. ing., predstojnik Sektora za posredničke sustave i podatkovne usluge.

Osim na tehnološkim rješenjima i standardima sustav AAI@EduHr temelji se na međusobnom povjerenju svih uključenih subjekata. Kako bi to povjerenje očuvalo, Srce provodi redovite provjere usklađenosti (certificiranja) subjekata u sustavu (matičnih ustanova i davatelja usluga) s normama sustava koje uključuju tehnološka, informacijska i organizacijska pravila i preporuke.

U tehnološkom smislu sustav je usklađen sa svim važećim standardima i protokolima, a Srce neprekidno radi na njegovom unapređenju. Tako je uz standardni način prijave (korisničkom oznakom i lozinkom) uvedena i mogućnost višestupanjske autentikacije koja omogućuje korištenje više različitih metoda autentikacije te time podiže razinu sigurnosti procesa autentikacije korisnika.

Srce aktivno sudjeluje u međunarodnim projektima i radnim skupinama koje se bave problemima povezanim s posredničkim sustavima i sustavima autentikacije i autorizacije. Prepoznato je i prihvaćeno kao operator nacionalne autentikacijske i autorizacijske infrastrukture i pouzdan partner u izgradnji globalnih posredničkih (middleware) sustava. (Zagreb, 1. ožujka 2021.)

 

Srce, Ured za odnose s javnošću
web: https://www.srce.unizg/pressroom
e-mail: press@srce.hr

Izdvojene najnovije vijesti

30. srpnja 2021.

Završeni su upisi novih studenata s ljetnog upisnog roka na većini visokih učilišta koja koriste Informacijski sustav visokih učilišta (ISVU). Upisano je više od 21.100 studenata.

19. srpnja 2021.

Na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu održan je prvi sastanak konzorcija HR-CLARIN u kojem Srce sudjeluje kao jedan od članova.

16. srpnja 2021.

Povodom obilježavanja 50 godina djelovanja Srce je organiziralo obrazovnu akciju „edu4IT za 50 godina Srca“ za IT stručnjake zaposlene na visokoškolskim ustanovama i javnim institutima.

Izdvojena događanja