Održan deseti Tjedan Centra za e-učenje Srca

Centar za e-učenje Srca kontinuirano pruža podršku nastavnicima, studentima i visokoškolskim ustanovama za rad u online okruženju

 

U tjednu od 20. do 24. rujna 2021. u Srcu je održan 10. jubilarni, Tjedan Centra za e-učenje online putem sustava za webinare Srca.

U okviru Tjedna Centra za e-učenje Srca održane su četiri praktične i interaktivne radionice: „Webinari u sustavu Merlin – kako pripremiti predavanje u sustavima Adobe Connect i EduMeet“, „ABC radionica dizajna nastave“, „Organizacija polaznika i grupa u e-kolegiju“ i „Izrada testova u e-kolegiju“ na kojima je prisustvovalo ukupno 57 sudionika iz visokoškolskih ustanova. Sudionici su na njima imali priliku steći nova praktična iskustva, razmijeniti saznanja i unaprijediti svoje digitalne kompetencije kako bi spremniji započeli novu akademsku godinu. Također predstavljen je Vodič za ocjene u sustavu Moodle, interaktivni priručnik za nastavnike koji je dostupan online.

U srijedu je održan panel na temu “Izazovi organizacije visokoškolske nastave u postpandemijsko doba“ na kojem su sudjelovali izv. prof. dr. sc. Vlado Tropša, prorektor Sveučilišta Sjever, prof. dr. sc. Lina Pliško, dekanica Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Puli, prof. dr. sc. Ivan Koprić, dekan Pravnog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu u novoj ak. godini, izv. prof. dr. sc. Smiljana Pivčević, prodekanica za nastavu Ekonomskog fakulteta Sveučilišta u Splitu u novoj ak. godini i izv. prof. dr. sc. Višnja Rajić, prodekanica za nastavu i studente Učiteljskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, a moderirala ga je dr. sc. Sandra Kučina Softić, pomoćnica ravnatelja Srca za obrazovanje i podršku korisnicima. Nakon uvodne riječi ravnatelja Srca Ivana Marića, sudionici su razmijenili svoja iskustva stečena u održavanju nastave tijekom pandemije COVID-19 i razmišljanja za budućnost. 

Tijekom panela istaknuto je da se ovih godinu i pol dana održavala hitna nastava na daljinu s obzirom da je bilo potrebno preko noći prijeći na rad u online okruženje te da su se visokoškolske ustanove pri tome dobro snašle i osigurale kontinuitet nastave. Većinom su se koristili videokonferencijski sustavi za predavanja online uživo, te sustavi za e-učenje. Svakako treba istaknuti da predavanja prvotno planirana za izvođenje u učionici, te izvođenja uživo online nisu online nastava. Međutim stečena su vrijedna iskustva, znanja i nove vještine koje treba iskoristiti za daljnje unaprjeđenje nastave. S obzirom na prelazak online na tako drugi period, svi su se složili da je socijalna komponenta izuzetno važna i da se sada vraćaju  nastavi u učionicama. No s obzirom da pandemija još nije završila, visokoškolske ustanove moraju i dalje biti spremne na ponovni prelazak u online okruženje. Također je rečeno da je pandemija ubrzala procese digitalizacije koji su započeti, kao i potakla visokoškolske ustanove da krenu u proces digitalne transformacije.

Sudionici panela istaknuli su da će svakako u daljnjem planiranju i provedbi nastave iskoristiti pozitivna iskustva stečena tijekom prelaska na hitnu nastavu na daljinu. Štoviše neka visoka učilišta poput Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Puli i Učiteljskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu razmišljaju o uvođenju studijskih programa koji se odvijaju u potpunosti online, prvenstveno na poslijediplomskim i doktorskim studijima te za izvanredne studente. Iako su i nastavnici i studenti imali i negativna iskustva prilikom sudjelovanja i provođenja nastave online, treba razlikovati hitnu nastavu na daljinu i online nastavu. U Hrvatskoj je vrlo mali broj studijskih programa koji su akreditirani za izvođenje online. Budućnost organizacije visokoškolske nastave u narednim godinama vidi se u obliku hibridnog modela u kojem će se dio nastave odvijati u učionici (praktični dio, rad u manjim grupama, rasprave…), a dio će se odvijati online (sinkrono ili asinkrono). Svi su se složili da im je tijekom pandemije Srce pružilo visoku razinu podrške i u budućnosti svakako vide realizaciju svoje online nastave temeljenu na infrastrukturi koju Srce osigurava i kvalitetnoj podršci koju stručnjaci Srca pružaju prilikom korištenja sustava i usluga Srca.

Centar za e-učenje Srca kontinuirano pruža podršku nastavnicima, studentima i visokoškolskim ustanovama za rad u online okruženju. Kao nacionalni centar za e-učenje u visokom obrazovanju, Centar je osigurao najmoderniji sustav za e-učenje, edukaciju nastavnika putem online tečajeva i radionica, konzultacije i helpdesk kroz koji svakodnevno prolaze stotine upita nastavnika i studenata s visokih učilišta iz cijele Hrvatske. Na sustavu za e-učenje Merlin u akademskoj godini 2020./2021. održavala se nastava za 27.167 e-kolegija koje je izvodilo više od 10.800 nastavnika za 95.000 studenata. Već sada za novu akademsku godinu 2021./2022. na sustavu Merlin otvoreno je više od 21.000 e-kolegija.

Snimku panela možete pogledati na web stranicama

https://www.srce.unizg.hr/centar-za-e-ucenje/dogadanja-u-organizaciji-ce... .

(Zagreb, 27. rujna 2021.)

Izdvojene najnovije vijesti

20. siječnja 2022.

Srce je, kao voditelj nacionalnog konzorcija za uspostavu Hrvatskog centra kompetencija za HPC, 18. siječnja 2022. održalo webinar "EuroHPC - pristup europskim superračunalima".

20. siječnja 2022.

Krajem 2021. i početkom 2022. godine CIX-u su se pridružile četiri nove članice. Time je Croatian Internet eXchange dosegao najveći broj članica do sada – ukupno 40.

19. siječnja 2022.

Centar za e-učenje Srca pripremio je novi online tečaj naziva „Implementacija kompetencijskog okvira kroz sustav Moodle“. Tečaj je dostupan putem sustava za online tečajeve CEU-a, a pristupanje tečaju nema vremensko ograničenje.

Izdvojena događanja

sij 25

Trebate li pomoć kod uporabe programa Word prilikom oblikovanja seminarskog ili nekog drugog rada tijekom studija? Prijavite se na radionicu koja se održava u online okruženju, uz vodstvo predavača. Radionica će se održati u utorak, 25. siječnja 2022., s početkom u 16:30 sati. Prijave su u tijeku.

sij 26

Webinar "Provođenje ispitne evidencije u ISVU" održat će se 26. siječnja 2022. godine od 10 do 12 sati.

sij 26

Želite li se upoznati s osnovama CSS-a - tehnologije za oblikovanje web-stranica? Prijavite se na tečaj koji će se održati u online okruženju, uz vodstvo predavača. Tečaj će započeti u srijedu, 26. siječnja 2022. u 9 sati. Prijave su u tijeku.