50.srce.hr - U srcu digitalne transformacije znanosti i visokog obrazovanja!

Potpisani ugovori za nabavu naprednih IKT resursa u sklopu projekta HR-ZOO

Oprema koju ćemo realizacijom ovih ugovora smjestiti u nove podatkovne centre u Zagrebu, Osijeku, Splitu i Rijeci omogućit će korisnicima pouzdanu, sigurnu i dostupnu infrastrukturu za računarstvo visokih performansi, izvedbu računarstva u oblaku (cloud computing), fleksibilno stvaranje i upotrebu virtualnih poslužitelja, brojne načine za pohranu i dohvat podataka te funkciju sigurnosne i arhivske pohrane podataka, izjavio je ravnatelj Srca Ivan Marić

Potpisnici ugovora (s lijeva na desno): Božidar Vidić, Ivan Marić i Vladimir Olujić

Danas su u Sveučilišnom računskom centru (Srcu) potpisana dva ugovora kojima započinje isporuka naprednih računalnih, spremišnih i mrežnih resursa za potrebe projekta Hrvatski znanstveni i obrazovni oblak (HR-ZOO), kao preduvjeta za izradu kataloga usluga korisnicima iz sustava znanosti i visokog obrazovanja RH. Riječ je o resursima kojima će se uspostaviti infrastruktura za računarstvo visokih performansi (HPC), infrastruktura za računarstvo s velikom propusnošću (HTC), infrastruktura za visokoskalabilno računarstvo (HSC), infrastruktura za spremišnu mrežu (SAN) i infrastruktura za lokalnu mrežu sjedišta (DC LAN), a bit će smješteni u pet podatkovnih centara HR-ZOO-a.  

Prvi Ugovor o nabavi resursa za računarstvo visokih performansi (HPC) s pripadajućim spremišnim i mrežnim resursima potpisan je sa S&T Hrvatska d.o.o., a drugi je Ugovor za nabavu resursa za računarstvo s velikom propusnošću (HTC) i za visokoskalabilno računarstvo (HSC) s pripadajućim spremišnim i mrežnim resursima potpisan sa Storm Computers d.o.o. Ugovore je u ime Srca potpisao Ivan Marić, ravnatelj Srca i voditelj projekta HR-ZOO, u ime tvrtke S&T Hrvatska Božidar Vidić, direktor S&T Hrvatska d.o.o. te u ime tvrtke Storm Computers Vladimir Olujić predsjednik Uprave i direktor Storm Computers d.o.o. Vrijednost potpisanih ugovora je veća od 94 milijuna kuna.

„Završetkom nabave naprednih IKT resursa korak smo bliže uspostavljanju nove generacije nacionalne e-infrastrukture HR-ZOO koja će akademskoj i istraživačkoj zajednici osigurati napredne računalne i spremišne resurse te na njima izgrađene digitalne usluge. Oprema koju ćemo realizacijom ovih ugovora smjestiti u nove podatkovne centre u Zagrebu, Osijeku, Splitu i Rijeci omogućit će korisnicima pouzdanu, sigurnu i dostupnu infrastrukturu za računarstvo visokih performansi, izvedbu računarstva u oblaku (cloud computing), fleksibilno stvaranje i upotrebu virtualnih poslužitelja, brojne načine za pohranu i dohvat podataka te funkciju sigurnosne i arhivske pohrane podataka. Sve te računalne i spremišne komponente u sjedištima HR-ZOO-a bit će povezane infrastrukturom za lokalnu mrežu sjedišta koja je povezana na širokopojasnu mrežnu komponentu HR-ZOO koja osigurava 100 Gbit/s veze između podatkovnih centara“, istaknuo je Ivan Marić, ravnatelj Srca i voditelj projekta HR-ZOO.

Napredni IKT resursi bit će smješteni u sjedišta HR-ZOO u četiri sveučilišna grada na lokacijama Fakulteta elektrotehnike, strojarstva i brodogradnje Sveučilišta u Splitu, studentskog doma u sklopu Sveučilišnog kampusa Osijek Sveučilišta J. J. Strossmayera u Osijeku, zgrade Sveučilišnih odjela u sklopu Sveučilišnog kampusa Trsat Sveučilišta u Rijeci, Znanstveno-učilišnog kampusa Borongaj Sveučilišta u Zagrebu te zgrade Sveučilišnog računskog centra Srca u Zagrebu.

„Nabavljeni IKT resursi temelj su izgradnje kataloga usluga HR-ZOO koji će podržati daljnji razvoj znanstvene i akademske zajednice, omogućiti napredak u multidisciplinarnim istraživanjima te pružiti pomoć nastavnicima u digitalnoj transformaciji visokog obrazovanja. Zahvaljujući uslugama HR-ZOO-a, izgradnjom mostova suradnje i povezivanjem nacionalne infrastrukture s istraživačkim infrastrukturama u Europi i svijetu Srce omogućava hrvatskim znanstvenicima ostvarivanje njihovog istraživačkog potencijala i ravnopravan položaj u odnosu na europske kolege. Time Srce ispunjava zadatak pružanja podrške sudjelovanju i radu hrvatskih institucija predstavnika RH uključenih u Europske konzorcije za istraživačku infrastrukturu (engl. European Research Infrastructure Consortium, ERIC) koji olakšavaju uspostavu i rad istraživačke infrastrukture od europskog interesa“, pojašnjava Ivan Marić.

Projekt HR-ZOO je strateški projekt u sustavu znanosti i obrazovanja. Uz Srce kao nositelja projekta, u provedbi projekta sudjeluju i partnerske ustanove: CARNET, Sveučilište J. J. Strossmayera u Osijeku, Sveučilište u Rijeci, Sveučilište u Splitu, Sveučilište u Zagrebu i Institut Ruđer Bošković.

Ukupna vrijednost projekta HR-ZOO iznosi gotovo 200 milijuna kuna, a projekt sufinancira Europska unija iz Europskog fonda za regionalni razvoj u iznosu od 85 %, dok je preostalih 15 % osiguralo Ministarstvo znanosti i obrazovanja RH. (Zagreb, 4. studenog 2021.)

Više o projektu HR-ZOO.

Izdvojene najnovije vijesti

2. prosinca 2021.

Online radionica "Korištenje računalnog klastera Isabella" održana je 1. i 2. prosinca 2021. godine putem sustava za webinare Srca za 11 znanstvenika.

30. studenog 2021.

Sveučilišni dan e-učenja održat će se u četvrtak, 9. prosinca 2021. s početkom u 10.30 sati putem sustava za webinare Srca.

29. studenog 2021.

Webinar Srca na temu „Računalni klaster Isabella - GPU, kontejneri i programske okoline“ održat će se 9. prosinca 2021., od 10 do 16 sati, putem sustava za webinare Srca.

Izdvojena događanja

pro 06

Ako se želite naučiti služiti programom Excel kako biste izradili i uredili svoje proračunske tablice, prijavite se na tečaj koji će se održati u online okruženju, uz vodstvo predavača. Tečaj započinje u ponedjeljak, 6. prosinca 2021., u 16:30 sati. Prijave su u tijeku. 

pro 09

Webinar "Računalni klaster Isabella - GPU, kontejneri i programske okoline" u organizaciji Srca održat će se 9. prosinca 2021., od 10 do 16 sati, putem sustava za webinare Srca.

pro 10

Želite li se upoznati s mogućnostima besplatnog programa Audacity, namijenjenog snimanju i obradi zvuka? Prijavite se na radionicu koja se održava u online okruženju, uz vodstvo predavača. Radionica će se održati u petak, 10. prosinca 2021. u 9 sati. Prijave su u tijeku!