Svečano uručen Sporazum o Inicijativi za Hrvatski oblak za otvorenu znanost

Predvodnici otvorene znanosti u Republici Hrvatskoj započeli s radom na izgradnji modernog i kompetitivnog sustava znanosti utemeljenog na načelima otvorene znanosti i otvorenog pristupa

Predstavnici članica Inicijative za HR-OOZ

Fotografija: Predstavnici članica Inicijative za HR-OOZ

 

Danas je u Ministarstvu znanosti i obrazovanja prof. dr. sc. Radovan Fuchs, ministar znanosti i obrazovanja članicama Inicijative za Hrvatski oblak za otvorenu znanost (HR-OOZ) svečano uručio potpisani Sporazum. Potpisnici Sporazuma o Inicijativi za Hrvatski oblak za otvorenu znanost su ustanove koje su predvodnice u ostvarivanju ciljeva otvorene znanosti u Republici Hrvatskoj: Hrvatska zaklada za znanost, Institut Ruđer Bošković, Institut za etnologiju i folkloristiku, Ministarstvo znanosti i obrazovanja, Nacionalna i sveučilišna knjižnica u Zagrebu, Sveučilište Josipa Juraja Strossmayera u Osijeku, Sveučilište Jurja Dobrile u Puli, Sveučilište Sjever, Sveučilište u Dubrovniku, Sveučilište u Rijeci, Sveučilište u Slavonskom Brodu, Sveučilište u Splitu, Sveučilište u Zadru, Sveučilište u Zagrebu, Fakultet elektrotehnike i računarstva Sveučilišta u Zagrebu, Filozofski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Medicinski fakultet Sveučilišta u Zagrebu i Sveučilišni računski centar Sveučilišta u Zagrebu. Time je službeno započelo djelovanje članica na ostvarivanju ciljeva Inicijative za HR-OOZ.

Hrvatski oblak za otvorenu znanost postat će nacionalno organizacijsko i tehnološko okruženje koje potiče i omogućava otvorenu znanost osiguravajući resurse i usluge potrebne za prikupljanje, obradu i pohranu, dijeljenje i ponovnu uporabu istraživačkih podataka. Inicijativa za HR-OOZ rezultat je višegodišnjeg zajedničkog rada brojnih dionika sustava znanosti i visokog obrazovanja u području otvorene znanosti u Republici Hrvatskoj, a pokrenuta je uz podršku Ministarstva znanosti i obrazovanja i Hrvatske zaklade za znanost. Inicijativa će stvoriti preduvjete za izgradnju Hrvatskog oblaka za otvorenu znanost koji će omogućiti koordinirani razvoj e-infrastrukture u Hrvatskoj. 

Ministar znanosti i obrazovanja prof. dr. sc. Radovan Fuchs ovom je prilikom istaknuo: „Otvorena znanost budućnost je uspješne znanosti i istraživanja kako u Hrvatskoj tako i u Europi. Ona predstavlja moderan, kolaborativan i javnosti otvoren istraživački proces čiji su rezultati dostupni i provjerljivi od strane drugih znanstvenika, što doprinosi povećanju inovativnosti, jačanju suradnje i transparentnosti u znanosti. Isto tako, otvorena znanost omogućuje bržu primjenu i transfer rezultata istraživanja u gospodarstvu i društvu općenito. Stoga je Ministarstvo znanosti i obrazovanja, kao krovno tijelo nadležno za područje znanosti i obrazovanja u Hrvatskoj, svojim sudjelovanjem podržalo nastanak ove Inicijative. Očekujemo da će rezultati Inicijative za Hrvatski oblak za otvorenu znanost značajno doprinijeti oblikovanju modernog istraživačkog prostora u Hrvatskoj koji će se temeljiti na načelima otvorene znanosti."

Putem Hrvatskog oblaka za otvorenu znanost istraživački podaci te usluge i resursi za istraživanje, koji nastaju u Hrvatskoj, bit će uključeni i u Europski oblak za otvorenu znanost (engl. European Open Science Cloud, EOSC). Uspostava EOSC-a transformirala je europsku znanost i europskim znanstvenicima osigurala mogućnost korištenja svih prednosti znanosti temeljene na podacima, nudeći virtualno okruženje s besplatnim, otvorenim uslugama za pohranu podataka, upravljanje, analizu i ponovnu uporabu u svim područjima znanosti. 

„Srce sudjelovanjem u brojnim europskim projektima aktivno doprinosi izgradnji EOSC-a, a paralelno s time u sklopu strateškog projekta Hrvatski znanstveni i obrazovni oblak (HR-ZOO) zajedno s partnerskim institucijama gradi novu generaciju e-infrastrukture za naprednu znanost i moderno obrazovanje koja će akademskoj i istraživačkoj zajednici osigurati napredne računalne i spremišne resurse te na njima izgrađene digitalne usluge. Završetkom projekta HR-ZOO izgradit će se infrastruktura koja će zajedno s rezultatom Inicijative za Hrvatski oblak za otvorenu znanost – uspostavljenim nacionalnim oblakom za otvorenu znanost – činiti tzv. yin-yang model okruženja za otvorenu znanost u Hrvatskoj, usklađen s Europskim istraživačkim prostorom i relevantnim europskim inicijativama“ naglasio je Ivan Marić, ravnatelj Srca.

Dodatne informacije o Inicijativi za Hrvatski oblak za otvorenu znanost nalaze se na web stranicama Inicijative. (https://www.srce.unizg.hr/hr-ooz)

 

Više o otvorenoj znanosti:

Otvorena znanost je novi pristup znanstveno-istraživačkom procesu usmjeren na otvoreno dijeljenje i širenje znanja korištenjem digitalnih tehnologija. Time se povećava transparentnost istraživanja, potiču se razni oblici suradnje i ubrzavaju se procesi dolaska do novih spoznaja te primjene znanosti u gospodarstvu.

Osim otvorenog pristupa radovima, otvorena znanost podrazumijeva i otvoreno dijeljenje istraživačkih podatka, izvornog programskog koda softvera, laboratorijskih bilješki, obrazovnih sadržaja, otvoreni recenzijski postupak te otvaranje znanosti za javnost (eng. citizen science). Za sve te oblike otvorenog dijeljenja znanja i kolaboracije neophodne su otvorene i pouzdane istraživačke i računalne infrastrukture. Tako, na primjer, otvorene istraživačke infrastrukture omogućuju sudjelovanje znanstvenika iz cijelog svijeta u istraživanju složenih pojava kao što su izbacivanje sunčeve koronarne mase ili uspostavu globalnog sustava ranog upozoravanja na vremenske događaje.

Nedavni odgovor znanstvene zajednice na pandemiju COVID-19 vrlo je dobro pokazao kako se primjenom načela otvorene znanosti može ubrzati postizanje znanstvenih rješenja za globalni izazov. Europska COVID-19 podatkovna platforma bila je jedna u nizu prioritetnih mjera Akcijskog plana ERA protiv koronavirusa, a ujedno i pilot projekt usmjeren na postizanje ciljeva EOSC-a kojim EU promovira i potiče razvoj otvorene znanosti i uporabu otvorenih istraživačkih podataka. Europska COVID-19 podatkovna platforma fokusirala se na prikupljanje i dijeljenje kliničkih i epidemioloških skupova podataka i radova u stvarnom vremenu sa svrhom ubrzanja istraživanja na pronalasku lijeka za SARS-CoV-2 virus te borbu protiv COVID-19 pandemije.

 

Članice Inicijative za HR-OOZ (abecedni popis članica):

 

Srce, Ured za odnose s javnošću
web: https://www.srce.unizg/pressroom
e-mail: press@srce.hr

Izdvojene najnovije vijesti

20. siječnja 2022.

Srce je, kao voditelj nacionalnog konzorcija za uspostavu Hrvatskog centra kompetencija za HPC, 18. siječnja 2022. održalo webinar "EuroHPC - pristup europskim superračunalima".

20. siječnja 2022.

Krajem 2021. i početkom 2022. godine CIX-u su se pridružile četiri nove članice. Time je Croatian Internet eXchange dosegao najveći broj članica do sada – ukupno 40.

19. siječnja 2022.

Centar za e-učenje Srca pripremio je novi online tečaj naziva „Implementacija kompetencijskog okvira kroz sustav Moodle“. Tečaj je dostupan putem sustava za online tečajeve CEU-a, a pristupanje tečaju nema vremensko ograničenje.

Izdvojena događanja

sij 25

Trebate li pomoć kod uporabe programa Word prilikom oblikovanja seminarskog ili nekog drugog rada tijekom studija? Prijavite se na radionicu koja se održava u online okruženju, uz vodstvo predavača. Radionica će se održati u utorak, 25. siječnja 2022., s početkom u 16:30 sati. Prijave su u tijeku.

sij 26

Webinar "Provođenje ispitne evidencije u ISVU" održat će se 26. siječnja 2022. godine od 10 do 12 sati.

sij 26

Želite li se upoznati s osnovama CSS-a - tehnologije za oblikovanje web-stranica? Prijavite se na tečaj koji će se održati u online okruženju, uz vodstvo predavača. Tečaj će započeti u srijedu, 26. siječnja 2022. u 9 sati. Prijave su u tijeku.