50.srce.hr - U srcu digitalne transformacije znanosti i visokog obrazovanja!

Svečano uručen Sporazum o Inicijativi za Hrvatski oblak za otvorenu znanost

Predvodnici otvorene znanosti u Republici Hrvatskoj započeli s radom na izgradnji modernog i kompetitivnog sustava znanosti utemeljenog na načelima otvorene znanosti i otvorenog pristupa

Predstavnici članica Inicijative za HR-OOZ

Fotografija: Predstavnici članica Inicijative za HR-OOZ

 

Danas je u Ministarstvu znanosti i obrazovanja prof. dr. sc. Radovan Fuchs, ministar znanosti i obrazovanja članicama Inicijative za Hrvatski oblak za otvorenu znanost (HR-OOZ) svečano uručio potpisani Sporazum. Potpisnici Sporazuma o Inicijativi za Hrvatski oblak za otvorenu znanost su ustanove koje su predvodnice u ostvarivanju ciljeva otvorene znanosti u Republici Hrvatskoj: Hrvatska zaklada za znanost, Institut Ruđer Bošković, Institut za etnologiju i folkloristiku, Ministarstvo znanosti i obrazovanja, Nacionalna i sveučilišna knjižnica u Zagrebu, Sveučilište Josipa Juraja Strossmayera u Osijeku, Sveučilište Jurja Dobrile u Puli, Sveučilište Sjever, Sveučilište u Dubrovniku, Sveučilište u Rijeci, Sveučilište u Slavonskom Brodu, Sveučilište u Splitu, Sveučilište u Zadru, Sveučilište u Zagrebu, Fakultet elektrotehnike i računarstva Sveučilišta u Zagrebu, Filozofski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Medicinski fakultet Sveučilišta u Zagrebu i Sveučilišni računski centar Sveučilišta u Zagrebu. Time je službeno započelo djelovanje članica na ostvarivanju ciljeva Inicijative za HR-OOZ.

Hrvatski oblak za otvorenu znanost postat će nacionalno organizacijsko i tehnološko okruženje koje potiče i omogućava otvorenu znanost osiguravajući resurse i usluge potrebne za prikupljanje, obradu i pohranu, dijeljenje i ponovnu uporabu istraživačkih podataka. Inicijativa za HR-OOZ rezultat je višegodišnjeg zajedničkog rada brojnih dionika sustava znanosti i visokog obrazovanja u području otvorene znanosti u Republici Hrvatskoj, a pokrenuta je uz podršku Ministarstva znanosti i obrazovanja i Hrvatske zaklade za znanost. Inicijativa će stvoriti preduvjete za izgradnju Hrvatskog oblaka za otvorenu znanost koji će omogućiti koordinirani razvoj e-infrastrukture u Hrvatskoj. 

Ministar znanosti i obrazovanja prof. dr. sc. Radovan Fuchs ovom je prilikom istaknuo: „Otvorena znanost budućnost je uspješne znanosti i istraživanja kako u Hrvatskoj tako i u Europi. Ona predstavlja moderan, kolaborativan i javnosti otvoren istraživački proces čiji su rezultati dostupni i provjerljivi od strane drugih znanstvenika, što doprinosi povećanju inovativnosti, jačanju suradnje i transparentnosti u znanosti. Isto tako, otvorena znanost omogućuje bržu primjenu i transfer rezultata istraživanja u gospodarstvu i društvu općenito. Stoga je Ministarstvo znanosti i obrazovanja, kao krovno tijelo nadležno za područje znanosti i obrazovanja u Hrvatskoj, svojim sudjelovanjem podržalo nastanak ove Inicijative. Očekujemo da će rezultati Inicijative za Hrvatski oblak za otvorenu znanost značajno doprinijeti oblikovanju modernog istraživačkog prostora u Hrvatskoj koji će se temeljiti na načelima otvorene znanosti."

Putem Hrvatskog oblaka za otvorenu znanost istraživački podaci te usluge i resursi za istraživanje, koji nastaju u Hrvatskoj, bit će uključeni i u Europski oblak za otvorenu znanost (engl. European Open Science Cloud, EOSC). Uspostava EOSC-a transformirala je europsku znanost i europskim znanstvenicima osigurala mogućnost korištenja svih prednosti znanosti temeljene na podacima, nudeći virtualno okruženje s besplatnim, otvorenim uslugama za pohranu podataka, upravljanje, analizu i ponovnu uporabu u svim područjima znanosti. 

„Srce sudjelovanjem u brojnim europskim projektima aktivno doprinosi izgradnji EOSC-a, a paralelno s time u sklopu strateškog projekta Hrvatski znanstveni i obrazovni oblak (HR-ZOO) zajedno s partnerskim institucijama gradi novu generaciju e-infrastrukture za naprednu znanost i moderno obrazovanje koja će akademskoj i istraživačkoj zajednici osigurati napredne računalne i spremišne resurse te na njima izgrađene digitalne usluge. Završetkom projekta HR-ZOO izgradit će se infrastruktura koja će zajedno s rezultatom Inicijative za Hrvatski oblak za otvorenu znanost – uspostavljenim nacionalnim oblakom za otvorenu znanost – činiti tzv. yin-yang model okruženja za otvorenu znanost u Hrvatskoj, usklađen s Europskim istraživačkim prostorom i relevantnim europskim inicijativama“ naglasio je Ivan Marić, ravnatelj Srca.

Dodatne informacije o Inicijativi za Hrvatski oblak za otvorenu znanost nalaze se na web stranicama Inicijative. (https://www.srce.unizg.hr/hr-ooz)

 

Više o otvorenoj znanosti:

Otvorena znanost je novi pristup znanstveno-istraživačkom procesu usmjeren na otvoreno dijeljenje i širenje znanja korištenjem digitalnih tehnologija. Time se povećava transparentnost istraživanja, potiču se razni oblici suradnje i ubrzavaju se procesi dolaska do novih spoznaja te primjene znanosti u gospodarstvu.

Osim otvorenog pristupa radovima, otvorena znanost podrazumijeva i otvoreno dijeljenje istraživačkih podatka, izvornog programskog koda softvera, laboratorijskih bilješki, obrazovnih sadržaja, otvoreni recenzijski postupak te otvaranje znanosti za javnost (eng. citizen science). Za sve te oblike otvorenog dijeljenja znanja i kolaboracije neophodne su otvorene i pouzdane istraživačke i računalne infrastrukture. Tako, na primjer, otvorene istraživačke infrastrukture omogućuju sudjelovanje znanstvenika iz cijelog svijeta u istraživanju složenih pojava kao što su izbacivanje sunčeve koronarne mase ili uspostavu globalnog sustava ranog upozoravanja na vremenske događaje.

Nedavni odgovor znanstvene zajednice na pandemiju COVID-19 vrlo je dobro pokazao kako se primjenom načela otvorene znanosti može ubrzati postizanje znanstvenih rješenja za globalni izazov. Europska COVID-19 podatkovna platforma bila je jedna u nizu prioritetnih mjera Akcijskog plana ERA protiv koronavirusa, a ujedno i pilot projekt usmjeren na postizanje ciljeva EOSC-a kojim EU promovira i potiče razvoj otvorene znanosti i uporabu otvorenih istraživačkih podataka. Europska COVID-19 podatkovna platforma fokusirala se na prikupljanje i dijeljenje kliničkih i epidemioloških skupova podataka i radova u stvarnom vremenu sa svrhom ubrzanja istraživanja na pronalasku lijeka za SARS-CoV-2 virus te borbu protiv COVID-19 pandemije.

 

Članice Inicijative za HR-OOZ (abecedni popis članica):

 

Srce, Ured za odnose s javnošću
web: https://www.srce.unizg/pressroom
e-mail: press@srce.hr

Izdvojene najnovije vijesti

30. studenog 2021.

Sveučilišni dan e-učenja održat će se u četvrtak, 9. prosinca 2021. s početkom u 10.30 sati putem sustava za webinare Srca.

29. studenog 2021.

Webinar Srca na temu „Računalni klaster Isabella - GPU, kontejneri i programske okoline“ održat će se 9. prosinca 2021., od 10 do 16 sati, putem sustava za webinare Srca.

25. studenog 2021.

Rektor Sveučilišta u Zagrebu prof. dr. sc. Damir Boras 24. studenog 2021. uručio je bivšem ravnatelju Sveučilišnog računskog centra (Srca), a sada glavnom savjetniku ravnatelja, dr. sc. Zoranu Bekiću zlatnik i priznanje Sveučilišta u Zagrebu.

Izdvojena događanja

pro 06

Ako se želite naučiti služiti programom Excel kako biste izradili i uredili svoje proračunske tablice, prijavite se na tečaj koji će se održati u online okruženju, uz vodstvo predavača. Tečaj započinje u ponedjeljak, 6. prosinca 2021., u 16:30 sati. Prijave su u tijeku. 

pro 09

Webinar "Računalni klaster Isabella - GPU, kontejneri i programske okoline" u organizaciji Srca održat će se 9. prosinca 2021., od 10 do 16 sati, putem sustava za webinare Srca.

pro 10

Želite li se upoznati s mogućnostima besplatnog programa Audacity, namijenjenog snimanju i obradi zvuka? Prijavite se na radionicu koja se održava u online okruženju, uz vodstvo predavača. Radionica će se održati u petak, 10. prosinca 2021. u 9 sati. Prijave su u tijeku!