12. MoodleMoot Hrvatska

Održan je MoodleMoot Hrvatska 2022 – tradicionalno godišnje okupljanje moodlera – onih koji koriste sustav za e-učenje Moodle ili su zainteresirani za njega.

Slika ekrana s MoodleMoota 2022

(Zagreb, 9 lipnja 2022.) U organizaciji Srca 6. i 7. lipnja 2022. održan je MoodleMoot Hrvatska 2022 – tradicionalno godišnje okupljanje moodlera – onih koji koriste sustav za e-učenje Moodle ili su zainteresirani za njega.

Centar za e-učenje Srca ovo okupljanje organizira već 12. godinu za redom s ciljem razmjene iskustva, ostvarivanja suradnje i stvaranja regionalne mreže korisnika povezanih sa sustavom Moodle u interaktivnu suradničku mrežu. Sustav Moodle je najrašireniji sustav za e-učenje u svijetu i izgrađen je na platformi otvorenog koda (engl. Open Source) te je i u Hrvatskoj najzastupljeniji sustav za e-učenje.

MoodleMoot Hrvatska 2022 održan je online, putem sustava za webinare Srca, a u okviru programa održana su tri pozvana predavanja, 20 izlaganja i dvije radionice.

Prvo pozvano predavanje održala je profesorica Denise Whitelock, direktorica Instituta za obrazovne tehnologije Open University (UK) pod nazivom „Digital Assessment and feedback: Supporting learners and teachers“ tijekom kojeg je predstavila primjere vrednovanja u online okruženju i davanja povratne informacije korištenjem umjetne inteligencije, a sve u cilju olakšavanja obrazovnog procesa i za nastavnike i studente. Na primjeru nekoliko projekata pokazala je kako automatiziranje povratne informacije može pomoći studentima u učenju. Ujedno je istaknula važnost davanja povratnih informacija studentima koje će im pomoći da analiziraju svoje učenje i vide što mogu još bolje napraviti pri čemu je važno studentima davati i pozitivne povratne informacije. Također je objasnila i kako postavljanjem pitanja u povratnoj informaciji ukazati studentima na mogući put i način daljnjeg razmišljanja vezano za usvajanje pojedine teme.

U drugom pozvanom predavanju Jessica Gramp iz organizacije moodle.org predstavila je projekt „OpenDigCompEdu - Open Digital Competences Training for School Educators“ i Moodle akademiju. Ovaj Erasmus + projekt koordinira moodle.org, a Srce je partner na projektu. Projekt ima za cilj unaprijediti digitalne kompetencije nastavnika i svih koji se bave obrazovanjem kako bi mogli kvalitetno provoditi nastavu u online okruženju primjenom otvorenih obrazovnih tehnologija i otvorenih obrazovnih principa. U okviru projekta izradit će se program usavršavanja za nastavnike koji će se povezati s Moodle akademijom, a bazira se na okviru za digitalne kompetencije nastavnika (DigiCompEdu) koji je izradila Europska komisija, s naglaskom na otvoreno obrazovanje.

Treće pozvano predavanje održao je Rob Lowney s Dublin City University na temu: „Supporting educators’ digital competence development through a community initiative“ u kojem je istaknuo važnost zajednica prakse s ciljem suradnje i dijeljenja znanja i iskustva u organizaciji nastave. Zajednice prakse tijekom pandemije COVID-19 su posebice došle u fokus i pokazale se od velike važnosti jer su omogućile nastavnicima i svima koji se bave obrazovanjem diljem svijeta da se povežu i surađuju kako bi lakše organizirali nastavu u novonastalim okolnostima. Predstavio je „MoodleMunch“ zajednicu koja okuplja nastavnike s ciljem pružanja podrške za usvajanje i unapređenje njihovih digitalnih kompetencija koju je uspostavio Dublin City University.

Na ovogodišnjem MoodleMootu okupilo se više od 100 sudionika iz Hrvatske i regije koji su tijekom dana prezentirali i raspravljali o sustavu Moodle i njegovim mogućnostima kao i načinima primjene u nastavi. I ove godine nastavnici su podijelili svoja iskustva primjene sustava Moodle u nastavi, posebice tijekom pandemije, zatim o radu s alatima kao što je H5P koji je vrlo dobar za izradu interaktivnog sadržaja, te kako koriste razne Aktivnosti i Resurse u sustavu Moodle za prezentaciju nastavnog sadržaja te aktivno sudjelovanja studenata u nastavi. Zatim prezentacije kako pripremiti i provesti online testove i provesti vrednovanje studenata u online okruženju, što nam omogućava analitika učenja te kako su povezani Moodle i otvoreni obrazovni sadržaji. Posebice su bile zanimljive prezentacije o okviru za razvoj i procjenu e-kolegija te aplikacija za dizajn učenja. Dio prezentacija bio je vezan uz tehnički dio sustava Moodle.

Stručnjaci Srca održali su i dvije interaktivne online radionice u utorak 7. lipnja i to na temu „Kako snimiti i objaviti predavanje (OBS Studio)?“ na kojoj su se polaznici upoznali s alatom OBS Studio te naučili samostalno snimati i uređivati video sadržaje te radionicu „Kako izraditi aktivnost Lekcija u sustavu Moodle?“ na kojoj su nastavnici stekli znanja kako izraditi jednu od kompleksnijih aktivnosti u sustavu Moodle koja omogućava individualizirani put učenja. Radionice je pohađalo ukupno 33 polaznika.

Srce kontinuirano već 15 godina osigurava nastavnicima, studentima i visokim učilištima kvalitetne i lako dostupne tehnologije i alate za e-učenje te im pruža sustavnu podršku pri njihovoj integraciji u obrazovni proces. Sustav za e-učenje Merlin najveći je i najmoderniji sustav za e-učenje za visokoškolske ustanove u Hrvatskoj. Bazira se na sustavu Moodle koji je Centar za e-učenje Srca doradio i prilagodio potrebama korisnika. U ovoj akademskoj godini (2021./2022.) na sustavu se nalazi preko 30.400 e-kolegija koje održava preko 10.700 nastavnika za više od 90.100 studenata. U prosincu će Centar za e-učenje Srca obilježiti 15 godina djelovanja.

MoodleMoot je jedna u nizu aktivnosti Srca kojom se želi, prije svega nastavnicima te svima onima koji koriste Moodle za održavanje nastave u virtualnom okruženju približiti nove tehnologije, te osigurati platformu za nastavu. Srce je i ove godine službeni organizator MoodleMoota za Hrvatsku.

Program ovogodišnjeg MoodleMoota kao i prezentacije i snimke predavanja dostupni su na web stranicama Srca.

Izdvojene najnovije vijesti

27. siječnja 2023.

Radionica o osnovama korištenja klastera Isabella, za studente Geofizičkog odsjeka PMF-a održana je 26. siječnja.

26. siječnja 2023.

Na izuzetno posjećenom webinaru predstavljene su funkcionalnosti novog ISVU Skladišta podataka. Webinar je održan 25. siječnja 2023.

25. siječnja 2023.

Budite dio tima koji radi na izazovnim projektima za potrebe akademske i istraživačke zajednice, pogledajte trenutno četiri otvorena natječaja za posao i pridružite se Srcu.

Izdvojena događanja

velj 07

Želite naučiti raditi s besplatnim alatima za grafički dizajn? Prijavite se na tečaj koji se održava u online okruženju uz vodstvo predavača, a započet će u utorak, 7. veljače 2023. u 9 sati. Prijave su u tijeku.

velj 13

Ako se želite naučiti služiti programom Excel kako biste izradili i uredili svoje proračunske tablice, prijavite se na tečaj koji će se održati u online okruženju uz vodstvo predavača. Tečaj započinje u ponedjeljak, 13. veljače 2023., u 16:30 sati. Prijave su u tijeku. 

Ožu 03

BSidesZagreb, međunarodno okupljanje stručnjaka iz područja informacijske sigurnosti održat će se 3. ožujka 2023.