Dan Srca

Srce već 51 godinu djeluje u srcu digitalne transformacije znanosti i visokog obrazovanja.

Detalj sa zgrade Srca na Borongaju

 

(Zagreb, 29. travnja 2022.) Danas Srce slavi svoj 51. rođendan. Osnovano je 29. travnja 1971. u okrilju Sveučilišta u Zagrebu kao odgovor na potrebe akademske zajednice da se sustavnije i cjelovitije započne primjenom novih informacijskih i komunikacijskih tehnologija u obrazovanju, znanosti, ali i u društvu općenito. Srce tako već 51 godinu gradi modernu e-infrastrukturu i razvija napredne digitalne usluge kojima stvara tehnološke temelje za moderno obrazovanje i međunarodno relevantna istraživanja. Osim što omogućuje digitalnu transformaciju znanosti i visokog obrazovanja, Srce uvođenjem najnovijih tehnoloških rješenja utječe i na društvo općenito. Uz kontinuiranu suradnju sa svim dionicima u akademskoj i znanstvenoj zajednici Hrvatske, Srce proaktivnom suradnjom s međunarodnim institucijama i sudjelovanjem u međunarodnim projektima povezuje hrvatski istraživački i obrazovni prostor s europskim.

„Srce svojim djelovanjem, pokrivajući sve slojeve e-infrastrukture, predstavlja jedinstvenu ustanovu i to ne samo u sustavu znanosti i visokog obrazovanja i ne samo u Hrvatskoj. Jedinstvenost Srca podrazumijeva i brojnost uloga koje Srce planira i dalje uspješno obnašati, a one su uloga pružatelja pouzdanih, sigurnih i krajnjim korisnicima lako dostupnih digitalnih usluga, uloga promotora i ambasadora primjene načela otvorene znanosti i otvorenog obrazovanja te uloga inovatora kroz tehnološke i servisne iskorake u postojećim uslugama i uspostavljanju novih usluga. Nadogradnjom osnovnih slojeva e-infrastrukture računalnih i spremišnih resursa podatkovnim i informacijskim slojem te kontinuiranom edukacijom i podrškom korisnicima digitalnih usluga i sustava Srca, Srce i dalje radi i na učvršćivanju svoje uloge nezaobilaznog partnera čelnicima i upravama ustanova u digitalnoj transformaciji znanosti i visokog obrazovanja u RH omogućavanjem donošenja odluka temeljenih na podacima i informacijama“, istaknuo je ovim povodom ravnatelj Srca Ivan Marić.

Lijevo - zastave ispred zgrade Srca, desno - detalj iz nove računalne hale na Borongaju

Danas Srce u katalogu digitalnih usluga ima tridesetak javnih usluga, a uz to kontinuirano radi na uspostavi centara kompetencija, referalnih centara i stručnih skupina vezanih uz temeljne funkcije Srca. Pri čemu je uključenost zajednice u aktivnostima Srca neophodna. Svoju predvodničku ulogu u izgradnji napredne nacionalne e-infrastrukture Srce ne bi moglo ostvarivati da aktivno ne sluša i ne prati potrebe zajednice za koju radi.

Srce to ostvaruje svakodnevnim i neposrednim kontaktom s krajnjim korisnicima, ali i uspostavom modernih i transparentnih upravljačkih i organizacijskih struktura temeljnih sastavnica e-infrastrukture, koje omogućavaju aktivnu uključenost svih dionika, partnera i korisnika u planiranju, izgradnji i politici korištenja uslugama Srca.

Pojedinim uslugama Srca koriste se deseci, pa i stotine tisuća građana Hrvatske. Primjeri za to su sustav AAI@EduHr, s više od 920 000 elektroničkih identiteta evidentiranih u imenicima 232 ustanove koje su davatelji identiteta, te Informacijski sustav visokih učilišta (ISVU), Informacijski sustav studentskih prava (ISSP) i Informacijski sustav akademskih kartica (ISAK) kojima se koristi cijela akademska zajednica – više od 140 000 studenata i više od 15 000 nastavnika i djelatnika visokih učilišta. Značajan je i sustav za e-učenje Merlin na kojem je otvoreno više od 30 000 e-kolegija ustanova u sustavu visokog obrazovanja, a koje održava više od 10 000 nastavnika za gotovo 90 000 studenata.

Svi ovi rezultati kao i doprinos koji Srce ostvaruje u akademskoj i znanstvenoj zajednici ali i društvu općenito zasluga su zaposlenika Srca. Oni svojim predanim radom, stručnim  kompetencijama i znanjima predstavljaju ključ uspjeha Srca te omogućavaju dovođenje novih tehnologija u istraživački i obrazovni prostor i pouzdan i održiv rad e-infrastrukture i digitalnih usluga. Čestitam im naš zajednički 51. rođendan“ zaključio je ravnatelj Srca Ivan Marić.

Zaposlenici Srca na godišnjem okupljanju

Više informacija o Srcu i uslugama Srca dostupno je na web stranicama Srca.

Izdvojene najnovije vijesti

18. svibnja 2022.

Izašao je drugi ovogodišnji broj Srce novosti s novim i promijenjenim izgledom te proširenim i ponešto izmijenjenim sadržajem. Novosti i dalje imaju svoje tradicionalne teme iz područja znanosti, e-infrastruktura, digitalnih tehnologija i... Više

18. svibnja 2022.

Danas je u Srcu održana proslava 20 godina računalnog klastera Isabella kojom je ujedno obilježeno i 20 godina računarstva visokih performansi (engl. High Performace Computing, HPC) u Srcu.

18. svibnja 2022.

Pomoćnik ravnatelja Srca dr. sc. Ognjen Orel održao je 12. svibnja izlaganje na temu "Croatian National CRIS - Advances and Challenges", a ravnatelj Srca Ivan Marić održao je 14. svibnja pozvano predavanje na temu "National research e-... Više

Izdvojena događanja

svi 23

Želite li se upoznati s mogućnostima besplatnog programa GIMP koji će vam biti od pomoći pri obradi slika ili drugih vrsta grafike, prijavite se na radionicu koja će se održati u online okruženju, uz vodstvo predavača. Radionica će se održati u ponedjeljak, 23. svibnja 2022.  u 9:00 sati. Prijave su u tijeku!

svi 25

Webinar "Google Rapid Response (GRR) - udaljena forenzika računala" održat će se 25. svibnja 2022. od 10 do 13 sati.

lip 06

U lipnju 2022. organiziramo nacionalnu konferenciju korisnika sustava za e-učenje Moodle.