Podatkovni centri HR-ZOO spremni za prihvat opreme

Podatkovni centri opremljeni su kompleksnim tehničkim sustavima koji osiguravaju sigurno čuvanje podataka i njihovu dostupnost korisnicima, 24 sata dnevno 365 dana u godini bez obzira na utjecaj vanjskih faktora, poput nestanka električne energije u širem području, potresa ili drugih nepogoda

Predstavnici izvođača, stručnog nadzora i voditelja projekta gradnje podatkovnih centara

 

(Zagreb, 14 lipnja 2022.) Danas je u Srcu obilježen završetak projektnih aktivnosti „Uređenje i opremanje sjedišta HR-ZOO” u okviru koje je uređeno pet podatkovnih centara nacionalne e-infrastrukture Hrvatski znanstveni i obrazovni oblak (HR-ZOO) u Zagrebu, Osijeku, Rijeci i Splitu te Mrežno povezivanje sjedišta HR-ZOO u okviru koje su podatkovni centri povezani prijenosnim kapacitetima od 100 Gbit/s.

Obilježavanju su prisustvovali predstavnici izvođača, stručnog nadzora i voditelja projekta gradnje podatkovnih centara iz tvrtki Tromont, Studio Arhing i PDM savjetovanje te iz tvrtki Hrvatski telekom i CS Computer Systems kao i partner CARNET koji su radili na uspostavi elektroničkih komunikacijskih kapaciteta i veza te servisne mrežne infrastrukture.  

Podatkovni centri dugoročno osiguravaju odgovarajuće prostorne uvjete za smještaj naprednih računalnih i spremišnih resursa te uz mrežnu povezanost predstavljaju temeljni element nacionalne e-infrastrukture HR-ZOO nužne za modernu i multidisciplinarnu znanost, vrhunska istraživanja i obrazovni sustav Republike Hrvatske. Ovom prilikom želim zahvaliti svim sudionicima koji su svojim profesionalnim odnosom, radom i angažmanom doprinijeli uspješnom okončanju ovih projektnih aktivnosti“, istaknuo je u uvodnom obraćanju Ivan Marić, ravnatelj Srca i voditelj projekta HR-ZOO.

Radovi u okviru projektne aktivnosti Uređenje i opremanje sjedišta HR-ZOO u vrijednosti 54,4 milijuna obuhvaćali su: prenamjenu postojećih sveučilišnih prostora u moderne podatkovne centre spremne za prihvat IKT opreme na lokacijama Fakulteta elektrotehnike, strojarstva i brodogradnje Sveučilišta u Splitu, studentskog doma u sklopu Sveučilišnog kampusa Osijek Sveučilišta J. J. Strossmayera u Osijeku i Sveučilišnog odjela u sklopu Sveučilišnog kampusa Trsat Sveučilišta u Rijeci. U Zagrebu je izgrađen podatkovni centar u sklopu Znanstveno-učilišnog kampusa Borongaj Sveučilišta u Zagrebu koji se prostire na 1300 m2 i raspolaže snagom od 1.1 MW i preuređena je računalna hala u zgradi Srca u Marohnićevoj 5. Radovi su započeli u rujnu 2020. godine i završili su krajem svibnja 2022. godine.

„Radovi na svim lokacijama bili su vrlo zahtjevni, a završetak radova na izgradnji podatkovnog centra u sklopu Znanstveno-učilišnog kampusa Borongaj bio je preduvjet za početak radova u zgradi Srca. Naime, podatkovni centar u zgradi Srca komunikacijsko je i uslužno središte Srca, te su se radovi u ovom centru mogli odvijati uz uvjet osiguravanja neprekinutost rada usluga koje Srce pruža akademskoj i znanstvenoj zajednici i zbog toga su bili detaljno planirani i usklađeni. Osim što udomljuje većinu računalne i spremišne opreme neophodne za funkcioniranje informacijskih sustava kojima Srce upravlja, zgrada Srca važno je mrežno čvorište koje udomljuje neke od ključnih infrastruktura kao što su nacionalno središte za razmjenu internetskog prometa (CIX), najveće čvorište mreže CARNET i čvorište mreže GEANT - napredne europske akademske i istraživačke mreže koja osigurava međusobnu povezanost europskih akademskih i istraživačkih mreža te povezanost Europe s drugim kontinentima“, dodao je Ivan Marić.

Podatkovni centri opremljeni su brojnim kompleksnim tehničkim sustavima koji osiguravaju sigurno čuvanje podataka i njihovu dostupnost korisnicima u bilo kojem trenutku 24 sata dnevno 365 dana u godini bez obzira na utjecaj bilo kakvih vanjskih faktora poput nestanka električne energije u širem području, potresa ili drugih nepogoda. Svi podatkovni centri spojeni su na centralni sustav za nadzor infrastrukture koji u realnom vremenu prati temperaturu, vlagu, iskorištenost električne energije i druge parametre. Svi tehnički sustavi su izvedeni u redundanciji čime se osigurava njihova neprekinutost rada, a time i neprekinutost usluga iz kataloga HR-ZOO krajnjim korisnicima.

Projektna aktivnost Mrežno povezivanje sjedišta HR-ZOO, koju je vodila partnerska ustanova CARNET, podrazumijevala je izgradnju mrežne komponente nove nacionalne e-infrastrukture HR-ZOO  koja osigurava 100 Gbit/s veze podatkovnih centara HR-ZOO, ali i predstavlja kapacitivnu i servisnu nadogradnju okosnice mreže CARNET-a. U provedbi ove aktivnosti s tvrtkom CS Computer Systems ugovorena je nabava, ugradnja i konfiguracija aktivne mrežne opreme, dok je Hrvatski telekom bio angažiran za isporuku elektroničkih komunikacijskih kapaciteta i vodova za potrebe projekta HR-ZOO. Ukupna vrijednost oba ugovora je veća od 18 milijuna kuna.

„Nova širokopojasna mrežna infrastruktura kojom su povezani podatkovni centri HR-ZOO-a preduvjet je za izgradnju pouzdane i robusne nacionalne e-infrastrukture HR-ZOO. Povezivanjem podatkovnih centara HR-ZOO-a u Zagrebu, Osijeku, Rijeci i Splitu kapacitetima od 100 Gbit/s dugoročno smo osigurali kapacitete za potrebe nacionalne e-infrastrukture, a korisnicima ćemo omogućiti brži i sigurniji pristup uslugama iz oblaka HR-ZOO te povezati nacionalnu infrastrukturu s infrastrukturama u Europi i svijetu“, naglasio je Ivan Marić.  

Širokopojasna mrežna infrastruktura sastoji se od dva sloja: fizičkog / transportnog sloja kojim se uspostavljaju fizičke veze između lokacija sjedišta i logičkog / servisnog sloja mrežne povezanosti kojim se uspostavljaju mrežne usluge za potrebe korisnika HR-ZOO. Lokacije podatkovnih centara povezane su poštujući principe robusnosti tako da svaki element mreže imati redundanciju, čime se osigurava pouzdanost, ali i skalabilnost što podrazumijeva mogućnost budućeg nadograđivanja sučelja i mrežnih uređaja s ciljem proširenja kapaciteta ili spajanja novih korisnika.

Projekt HR-ZOO strateški je projekt u sustavu znanosti i visokog obrazovanja u kojemu, pored Srca, sudjeluju sljedeće partnerske ustanove: CARNET, Institut Ruđer Bošković, Sveučilište J. J. Strossmayera u Osijeku, Sveučilište u Rijeci, Sveučilište u Splitu i Sveučilište u Zagrebu.

Projekt HR-ZOO podržalo je i Ministarstvo znanosti i obrazovanja prepoznajući ga kao strateški projekt čiji će rezultati omogućiti razvoj sustava znanosti i obrazovanja.

Ukupna vrijednost projekta HR-ZOO iznosi gotovo 200 milijuna kuna, a projekt sufinancira Europska unija iz Europskog fonda za regionalni razvoj u iznosu od 85 %, dok je preostalih 15 % osiguralo Ministarstvo znanosti i obrazovanja RH.

Više o projektu HR-ZOO na poveznici: https://www.srce.unizg.hr/hr-zoo

 

 

Izdvojene najnovije vijesti

27. siječnja 2023.

Radionica o osnovama korištenja klastera Isabella, za studente Geofizičkog odsjeka PMF-a održana je 26. siječnja.

26. siječnja 2023.

Na izuzetno posjećenom webinaru predstavljene su funkcionalnosti novog ISVU Skladišta podataka. Webinar je održan 25. siječnja 2023.

25. siječnja 2023.

Budite dio tima koji radi na izazovnim projektima za potrebe akademske i istraživačke zajednice, pogledajte trenutno četiri otvorena natječaja za posao i pridružite se Srcu.

Izdvojena događanja

velj 07

Želite naučiti raditi s besplatnim alatima za grafički dizajn? Prijavite se na tečaj koji se održava u online okruženju uz vodstvo predavača, a započet će u utorak, 7. veljače 2023. u 9 sati. Prijave su u tijeku.

velj 13

Ako se želite naučiti služiti programom Excel kako biste izradili i uredili svoje proračunske tablice, prijavite se na tečaj koji će se održati u online okruženju uz vodstvo predavača. Tečaj započinje u ponedjeljak, 13. veljače 2023., u 16:30 sati. Prijave su u tijeku. 

Ožu 03

BSidesZagreb, međunarodno okupljanje stručnjaka iz područja informacijske sigurnosti održat će se 3. ožujka 2023.