Tjedan Centra za e-učenje Srca

Središnje događanje ovogodišnjeg Tjedna Centra za e-učenje Srca je panel pod nazivom „Razvoj digitalnih kompetencija nastavnog osoblja u okviru projekta e-Sveučilišta“ koji će se održati uživo u prostorijama Srca

Tjedan CEU 2022

 

(Zagreb, 6. listopada 2022.) Centar za e-učenje Sveučilišnog računskog centra (Srca) od 10. do 14. listopada 2022. godine organizira 11. Tjedan Centra za e-učenje koji će se održati hibridno u prostorijama Srca i online putem sustava za webinare Srca.

Tjedan Centra za e-učenje Srca održava se tradicionalno na početku nove akademske godine, kako bi se nastavnici mogli što bolje pripremiti za nastavu stjecanjem novih znanja u području e-učenja, usavršavanjem nastavničkih kompetencija i pronalaženjem najboljeg načina kako integrirati tehnologije e-učenja u obrazovni proces.

Tijekom Tjedna Centra za e-učenje Srca održat će se tečaj „Osnove rada u sustavu Merlin“ koji prati sustav Merlin za akademsku godinu 2022./2023. i koji je nadograđen na najnoviju inačicu sustava Moodle 4.0. Tečaj  je namijenjen nastavnicima koji započinju s radom u sustavu za e-učenje Merlin ili se žele bolje upoznati s novom inačicom sustava za e-učenje Merlin. Održat će se i dvije radionice: prva „Kako izraditi aktivnost Lekcija u sustavu Moodle“ namijenjena je nastavnicima koji već imaju iskustva u radu sa sustavom za e-učenje Merlin i koji žele naučiti kako ispravno izraditi aktivnost Lekcija u svojim e-kolegijima u cilju individualizacije puta učenja njihovih studenata. Na radionici „ABC radionica dizajna nastave“ nastavnici će  imati priliku napraviti reviziju postojećih kolegija te naučiti kako ih pomoću ABC metode unaprijediti, uvesti nove nastavne metode i metode vrednovanja, postaviti ih u online okruženje ili podići razinu e-učenja. Uz tečaj i radionice koje će se održati u prostorijama Srca, online će se održati webinar na temu „Pitanja i testovi u sustavu Merlin" koji će biti od pomoći nastavnicima u izradi pitanja, a kasnije i u osmišljavanju te provedbi provjera u sustavu za e-učenje Merlin. Tijekom cijelog Tjedna omogućene su individualne konzultacije za vrijeme kojih nastavnici mogu postavljati pitanja i dobiti informacije kako izraditi e-kolegij ili e-portfolio te kako e-portfolio mogu koristiti kao nastavnu aktivnost. Konzultacije se održavaju u Srcu ili putem sustava za webinare.

Kao središnje događanje ovogodišnjeg Tjedna Centra za e-učenje Srca ističemo panel pod nazivom „Razvoj digitalnih kompetencija nastavnog osoblja u okviru projekta e-Sveučilišta“ koji će se održati uživo u prostorijama Srca u srijedu 12. listopada 2022. godine s početkom u 11 sati. Na panelu ćemo predstaviti projekt "e-Sveučilišta" koji se izvodi u okviru Nacionalnog plana oporavka i otpornosti 2021-2026 i to aktivnosti koje se odnose na razvoj digitalnih kompetencija nastavnika na visokim učilištima. Projektom je planiran razvoj programa za razvoj digitalnih kompetencija korisnika u visokom obrazovanju, a uz CARNET partneri na ovoj aktivnosti su Srce i Agencija za znanost i visoko obrazovanje (AZVO).

Kao panelisti sudjeluju:

  • mr. sc. Sandra Bezjak, v.d. ravnateljice  Agencije za znanost i visoko obrazovanje
  • izv. prof. dr. sc. Darko Etinger, dekan Fakulteta za informatiku Sveučilišta u Puli
  • Aleksandra Mudrinić Ribić, pomoćnica ravnatelja CARNET-a
  • doc. dr. sc. Suzana Tomaš, Filozofski fakultet Sveučilišta u Splitu
  • Mateja Vasilj, studentica  Fakulteta elektrotehnike i računarstva Sveučilišta u Zagrebu
  • prof. dr. sc. Zdenka Zovko Brodarac, Metalurški fakultet Sveučilišta u Zagrebu

Moderatorica panela je doc. dr. sc. Sandra Kučina Softić, pomoćnica ravnatelja Srca.

Detaljan raspored događanja u okviru Tjedna Centra za e-učenje Srca nalazi se na web stranicama Centra za e-učenje (https://www.srce.unizg.hr/ceu/tjedan-ceu-2022).

Izdvojene najnovije vijesti

7. prosinca 2022.

U srijedu, 7. prosinca 2022. u Srcu je održan Sveučilišni dan e-učenja i proslava 15 godina rada Centra za e-učenje Srca. Proslavi su prisustvovali brojni uzvanici iz sustava znanosti i visokog obrazovanja – korisnici usluga Centra za e-učenje... Više

5. prosinca 2022.

Pozivamo sve zainteresirane da se prijave na trodnevnu online radionicu u sklopu HR-ZOO edukacija na kojoj će naučiti koristiti znanstveni softver Mathematica, a održat će se od 12. do 15. prosinca u organizaciji Wolfram Mathematice i Srca.

2. prosinca 2022.

Radionica Hands-on workshop: Touching on Data and Open-Source Software for Open Science u dva dana održavanja okupila je 20 sudionika uživo i više od 50 sudionika online.

Izdvojena događanja

pro 07

Ove godine 7. prosinca obilježavamo Dan e-učenja.

pro 12

U anketi koju je Sektor za napredno računanje proveo među korisnicima, znanstveni softver Mathematica je jedan od najpopularnijih izbora pa zbog toga Wolfram Mathematica i Srce za sve zainteresirane organiziraju trodnevnu online radionicu o korištenju ovog znanstvenog softvera. Broj prisutnih na radionici je ograničen.