Tribina o neformalnom obrazovanju odraslih

Srce tribinu organizira u suradnji s Predstavništvom Europske komisije u Hrvatskoj, a u okviru Erasmus+ projekta ReOPEN (Recognition of Valid And Open Learning)

(Zagreb, 6. veljače 2018.) Sveučilišni računski centar u četvrtak, 8. veljače 2018. organizira tribinu pod nazivom „Priznavanje neformalnog obrazovanja kao katalizator cjeloživotnog učenja i obrazovanja odraslih“. Srce tribinu organizira u suradnji s Predstavništvom Europske komisije u Hrvatskoj, a u okviru Erasmus+ projekta ReOPEN (Recognition of Valid And Open Learning), a održat će se u Kući Europe, Augusta Cesarca 4-6 s početkom u 10.30 sati.

Tribina želi osvijestiti podatak da je, prema Pregledu obrazovanja i osposobljavanja za Hrvatsku u 2017., koji je izdala Europska komisija, stopa sudjelovanja hrvatskog stanovništva u obrazovanju odraslih među najnižima u Europi. Prosječno mjesečno sudjelovanje odraslih u obrazovanju u 2016. godini bilo je svega 3 %.

Neformalno obrazovanje odvija se izvan institucijskog konteksta, ali je strukturirano i planirano te pokazuje određene rezultate. To je oblik učenja koji se ostvaruje pohađanjem različitih obrazovnih programa, modula i tečajeva, seminara, radionica, studijskih posjeta i sl. za koje se najčešće ne primaju potvrde, certifikati niti se takve aktivnosti formalno priznaju. Ipak ovakvim se programima danas sve više okrećemo, jer su jeftiniji ili besplatni, usmjereniji na pojedinca i njegove stvarne potrebe, te omogućavaju stjecanje nekih konkretnih i specifičnih vještina. Međutim programi neformalnog obrazovanja u Hrvatskoj nisu formalno priznati i njihovo priznavanje je tek u začetku.

Stoga tribinom želimo skrenuti pozornost na neka ključna pitanja vezana uz neformalno obrazovanje, kao što su:

  • hoćemo li priznavanjem neformalnog obrazovanja povećati kompetencije i zapošljivost
  • može li problem slabog sudjelovanja odraslih u cjeloživotnom obrazovanju riješiti novi Zakon o obrazovanju odraslih
  • što donose Izmjene i dopune zakona o Hrvatskom kvalifikacijskom okviru vezano uz Pravilnik za vrednovanje neformalnog i informalnoga učenja
  • koje su prepreke obrazovanju odraslih i na koji način se planira povećati sudjelovanje odraslih u programima obrazovanja
  • koliko poslodavci prepoznaju i priznaju stjecanje potrebnih kompetencija i vještina zaposlenika kroz neformalno obrazovanje.

O tim i brojnim drugim pitanjima raspravljat će:

  • prof. dr. sc. Ružica Beljo-Lučić, predsjednica Nacionalnog vijeća za razvoj ljudskih potencijala
  • mr.sc. Ana Tecilazić-Goršić, načelnica Sektora za kvalitetu visokog obrazovanja, međunarodnu suradnju i europske poslove Ministarstva znanosti i obrazovanja
  • Mile Živčić, ravnatelj Agencije za strukovno obrazovanje i obrazovanje odraslih
  • Marijana Đuzel, direktorica ljudskih potencijala i organizacije, Ericsson Nikola Tesla
  • Nataša Novaković, direktorica za radne odnose i ljudske potencijale, Hrvatska udruga poslodavaca.

Moderatorica panel diskusije je Sandra Kučina Softić, pomoćnica ravnatelja Srca za obrazovanje i podršku korisnicima.

Detalje o tribini i program događanja možete pronaći na

http://www.srce.unizg.hr/centar-za-e-ucenje/medunarodna-suradnja/reopen/aktivnosti-srca-na-projektu-reopen/tribina-priznavanje-neformalnog-obrazovanja-kao-katalizator

Izdvojene najnovije vijesti

17. rujna 2019.

Projekt National Initiatives for Open Science in Europe (NI4OS-Europe) započeo je 1. rujna 2019. u sklopu Obzor 2020 (Horizon 2020) programa Europske unije za istraživanje i inovacije za razdoblje 2014. - 2020. godine.

17. rujna 2019.

Pozivamo vas na predavanje „Microsoft Teams - što se promijenilo unutar Teamsa i zašto baš Teams?“ u petak 20. 9. 2019. u 14:00 sati u dvorani E2 u Sveučilišnom računskom centru, Marohnićeva 5.

11. rujna 2019.

U ponedjeljak, 9. 9. 2019., u Srcu je održana prva radionica "Priprema i objava digitalnog objekta Obrazovni sadržaji u Dabru". Obrazovni sadržaji najnoviji je digitalni objekt implementiran u sustav.

Izdvojena događanja

ruj 01

Svake godine u rujnu organiziramo niz predavanja namijenjenih novim studentima Sveučilišta u Zagrebu.

ruj 19

Želite li se upoznati s mogućnostima besplatnog programa GIMP koji će vam biti od pomoći pri obradi slika ili drugih vrsta grafike, prijavite se na radionicu koja će se održati 19. 9.  2019. u 16:30 sati. Prijave su u tijeku!

ruj 23

Od 23. do 27. rujna održavamo Tjedan Centra za e-učenje - niz radionica i tečajeva za nastavnike.