Tribina o neformalnom obrazovanju odraslih

Srce tribinu organizira u suradnji s Predstavništvom Europske komisije u Hrvatskoj, a u okviru Erasmus+ projekta ReOPEN (Recognition of Valid And Open Learning)

(Zagreb, 6. veljače 2018.) Sveučilišni računski centar u četvrtak, 8. veljače 2018. organizira tribinu pod nazivom „Priznavanje neformalnog obrazovanja kao katalizator cjeloživotnog učenja i obrazovanja odraslih“. Srce tribinu organizira u suradnji s Predstavništvom Europske komisije u Hrvatskoj, a u okviru Erasmus+ projekta ReOPEN (Recognition of Valid And Open Learning), a održat će se u Kući Europe, Augusta Cesarca 4-6 s početkom u 10.30 sati.

Tribina želi osvijestiti podatak da je, prema Pregledu obrazovanja i osposobljavanja za Hrvatsku u 2017., koji je izdala Europska komisija, stopa sudjelovanja hrvatskog stanovništva u obrazovanju odraslih među najnižima u Europi. Prosječno mjesečno sudjelovanje odraslih u obrazovanju u 2016. godini bilo je svega 3 %.

Neformalno obrazovanje odvija se izvan institucijskog konteksta, ali je strukturirano i planirano te pokazuje određene rezultate. To je oblik učenja koji se ostvaruje pohađanjem različitih obrazovnih programa, modula i tečajeva, seminara, radionica, studijskih posjeta i sl. za koje se najčešće ne primaju potvrde, certifikati niti se takve aktivnosti formalno priznaju. Ipak ovakvim se programima danas sve više okrećemo, jer su jeftiniji ili besplatni, usmjereniji na pojedinca i njegove stvarne potrebe, te omogućavaju stjecanje nekih konkretnih i specifičnih vještina. Međutim programi neformalnog obrazovanja u Hrvatskoj nisu formalno priznati i njihovo priznavanje je tek u začetku.

Stoga tribinom želimo skrenuti pozornost na neka ključna pitanja vezana uz neformalno obrazovanje, kao što su:

  • hoćemo li priznavanjem neformalnog obrazovanja povećati kompetencije i zapošljivost
  • može li problem slabog sudjelovanja odraslih u cjeloživotnom obrazovanju riješiti novi Zakon o obrazovanju odraslih
  • što donose Izmjene i dopune zakona o Hrvatskom kvalifikacijskom okviru vezano uz Pravilnik za vrednovanje neformalnog i informalnoga učenja
  • koje su prepreke obrazovanju odraslih i na koji način se planira povećati sudjelovanje odraslih u programima obrazovanja
  • koliko poslodavci prepoznaju i priznaju stjecanje potrebnih kompetencija i vještina zaposlenika kroz neformalno obrazovanje.

O tim i brojnim drugim pitanjima raspravljat će:

  • prof. dr. sc. Ružica Beljo-Lučić, predsjednica Nacionalnog vijeća za razvoj ljudskih potencijala
  • mr.sc. Ana Tecilazić-Goršić, načelnica Sektora za kvalitetu visokog obrazovanja, međunarodnu suradnju i europske poslove Ministarstva znanosti i obrazovanja
  • Mile Živčić, ravnatelj Agencije za strukovno obrazovanje i obrazovanje odraslih
  • Marijana Đuzel, direktorica ljudskih potencijala i organizacije, Ericsson Nikola Tesla
  • Nataša Novaković, direktorica za radne odnose i ljudske potencijale, Hrvatska udruga poslodavaca.

Moderatorica panel diskusije je Sandra Kučina Softić, pomoćnica ravnatelja Srca za obrazovanje i podršku korisnicima.

Detalje o tribini i program događanja možete pronaći na

http://www.srce.unizg.hr/centar-za-e-ucenje/medunarodna-suradnja/reopen/aktivnosti-srca-na-projektu-reopen/tribina-priznavanje-neformalnog-obrazovanja-kao-katalizator

Izdvojene najnovije vijesti

20. siječnja 2020.

Pozivamo vas na predavanje „Napredno SIEM rješenje i zaštita IT infrastrukture pomoću Azure Sentinela“ u petak 24. 1. 2020. u 14:00 sati u dvorani E1 u Sveučilišnom računskom centru, Marohnićeva 5.

17. siječnja 2020.

Pomoćnica ravnatelja Srca za obrazovanje i podršku korisnicima, Sandra Kučina Softić obranila je 16. siječnja 2020. godine doktorsku disertaciju na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu.

2. siječnja 2020.

Upravno vijeće Srca usvojilo je Plan rada Srca za 2020. godinu na svojoj 4. sjednici koja je održana 9. prosinca 2019. godine.

Izdvojena događanja

sij 24

„Napredno SIEM rješenje i zaštita IT infrastrukture pomoću Azure Sentinela“

velj 10

Upoznajte tajne programiranja u R-u, jeziku za analizu i vizualizaciju podataka. Prijave traju do 5.2.2020.

velj 17

Steknite znanja potrebna za administaciju operacijskog sustava Linux. Tečaj počinje 17. 2. 2020. u 9 sati. Prijave su u tijeku.