Povezivanje sustava za e-učenje Merlin sa sustavom Dabar

Sustav za e-učenje Merlin koristi veliki broj ustanova iz sustava znanosti i visokog obrazovanja za izvođenje nastave u virtualnom okruženju. U e-kolegijima iz reda predavanja ustanova nastavnici izrađuju i pohranjuju razne obrazovne materijale (npr. lekcija, stranica, knjiga i sl.).

Izrađeni sadržaj u e-kolegiju moguće je izvesti izradom sigurnosne kopije, koja će biti spremljena u datoteku vrste .mbz.

S obzirom na to da je u repozitorijima u Dabru omogućena pohrana digitalnog objekta - Obrazovni sadržaj, na sustavu Merlin izrađen je dodatak koji omogućava povezivanje s Dabrom. Svrha navedenog dodatka je izvoz obrazovnih objekata iz sustava Merlin u Dabar putem Dabar REST API-ja.

Na taj način nastavnicima je omogućena sigurna pohrana obrazovnih sadržaja u Dabar, lakše pretraživanje, kao i ponovna upotreba pojedinog obrazovnog sadržaja u nastavnom procesu, ako su obrazovni sadržaji objavljeni pod otvorenom licencom.

Preduvjeti za pohranu obrazovnih sadržaja iz sustava za e-učenje Merlin u Dabar:

  • Ustanova u svojem repozitoriju treba omogućiti pristup API-u s IP adrese 161.53.252.196
  • Ustanova treba izraditi nove API pristupne podatke za sustav Merlin, a podatke za prijavu dostaviti na adresu ceu@srce.hr

Poveznica na priručnik za nastavnike
 

Ustanove koje održavaju vlastiti sustav Moodle također mogu koristiti dodatak za sustav Moodle koji je razvio Centar za e-učenje. Dodatak provjereno radi sa sustavom Moodle inačice 3.9.

Dodatak za sustav Moodle (ZIP, 109 KB)

Upute za korisnike (PDF, 1.05MB)