50.srce.hr - U srcu digitalne transformacije znanosti i visokog obrazovanja!

Pravilnici

Pravila prihvatljivog korištenja mreže u studentskom domu

Svrha StuDOM infrastrukture je iz studentskih soba omogućiti pristup obrazovnim, znanstvenim i raznim informativnim sadržajima, te on-line obavljanje administrativnih poslova vezanih uz proces studiranja.

Korištenje usluge besplatnoga pristupa internetu podrazumijeva poštivanje određenih pravila te se od studenta očekuje da ih se pridržavaju kako bi svi stanari studentskih domova mogli kvalitetno pristupati navedenim sadržajima i obavljati studentske obveze.

Mreže studentskih domova priključene su na okosnicu akademske mreže CARNet, te stoga treba uzeti u obzir pravila prihvatljivog korištenja koja propisuje pojedini Studentski centar (u okvirima internih pravilnika) kao i mreža CARNet.


Prihvatljiva uporaba mreže CARNet:

Računalna mreža CARNet i njezine usluge na raspolaganju su korisnicima radi obavljanja posla, odnosno za učenje, podučavanje i istraživanje. Ova prava korisnici su dužni ostvarivati poštujući potrebe i prava ostalih korisnika. Od ustanova spojenih na mrežu CARNet, kao i od njihovih korisnika, očekuje se odgovornost pri uporabi informacijskih resursa.


Neprihvatljiva uporaba mreže CARNet:

Neprihvatljivom uporabom smatra se svaka uporaba računala na način koji bi doveo do povrede zakona, propisa ili etičkih normi, a mogao bi izazvati materijalnu ili nematerijalnu štetu za CARNet i ustanove članice. Nije dopušteno stvaranje ili prijenos, osim eventualno u okviru znanstvenoga istraživanja:

 • materijala koji je napravljen da bi izazvao neugodnosti, neprilike ili širio strahove;
 • distribuiranje autorski zaštićenih djela bez dozvole vlasnika prava, odnosno ostalih informacija bez suglasnosti njihovih vlasnika;
 • uporaba tuđega elektroničkoga identiteta ili davanje svojega elektroničkog e-identiteta na uporabu drugim osobama, bilo da je riječ o uporabi računala ili servisa pod tuđim imenom, slanje poruka pod tuđim imenom ili kupovini tuđom kreditnom karticom;
 • slanje neželjenih elektroničkih poruka (npr. e-pošta, fax-server);
 • širenje virusa, trojanaca, crva i ostalih zloćudnih softvera;
 • traženje sigurnosnih propusta na umreženim računalima bez dozvole vlasnika opreme;
 • povreda privatnosti drugih korisnika;
 • cjeloviti pravilnik (PDF, 678 KB) 

  Pravila prihvatljive uporabe mreže u studentskom domu

Studenti smješteni u domu imaju pravo koristiti se pristupom internetu iz sobe, iz informatičke učionice i iz ostalih učionica u domu radi učenja, podučavanja, istraživanja i usavršavanja. U slučaju da korisnik nije siguran je li neki oblik uporabe mreže dopušten, treba se obratiti za pomoć sistem-inženjeru.


Preporuke za održavanje računala

Svaki je korisnik odgovoran za svoje računalo. Računala priključena u mrežu studentskoga doma trebaju biti administrirana na zadovoljavajući način. Stoga preporučamo:

 • redovitu instalaciju sigurnosnih zakrpa za operacijski sustav i korisničke programe;
 • svako računalo trebalo bi imati instaliranu antivirusnu zaštitu;
 • preporuča se istovremena uporaba zaštitnih programa, vatrozida i programa antispyware;

Računalima koja su zaražena virusima ili drugim zlonamjernim programima ili se s njih obavljaju aktivnosti koje nisu u skladu s pravilima prihvatljive uporabe, bit će tehničkim mjerama uskraćen pristup mreži sve dok se uzrok problema ne ukloni.


Netiketa

Komunicirajući s ljudima na internetu korisnik je dužan pridržavati se pravila lijepoga ponašanja
(netiquette). Nije dopušteno vrijeđanje i ponižavanje ljudi po vjerskoj, nacionalnoj, spolnoj, rasnoj ili nekoj drugoj osnovi. Nije dopušteno distribuiranje materijala koji širi mržnju, netrpeljivost, strahove, potiče na nasilje ili je uvredljiv.

Pregled pravila po pojedinom Studentskom centru:

Gore navedena Pravila prihvatljivog korištenja mreže u studentskim domovima su sažetak tih pravila, pa je naš savjet da najnovija pravila ipak potražite na web stranicama svoga doma (ili studentskog centra) ili da iste zatražite od nadređenih službi u domu.