10 godina uspješnog rada sustava AAI@EduHr

1. 3. 2016.

1. ožujka 2016. u Srcu se održala konferencija za novinare povodom obilježavanja 10 godina uspješnog rada Autentikacijske i autorizacijske infrastrukture sustava znanosti i visokog obrazovanja Republike Hrvatske. Sustav AAI@EduHr u produkcijski je rad pušten 1. ožujka 2006. godine. U proteklih se 10 godine afirmirao kao temeljni i pouzdani posrednički sustav znanosti i obrazovanja u Republici Hrvatskoj. Sveučilišni računski centar (Srce) uspostavio je, razvija i održava sustav AAI@EduHr uz potporu Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta.

Razvoj sustava AAI@EduHr započet je 2003. godine, a uz zaposlenike Srca u timu koji je tada radio na uspostavi sustava AAI@EduHr sudjelovali su i zaposlenici CARNeta. Timu Srca koji je tada pripremao projekt razvoja nacionalne akademske autentikacijske i autorizacijske infrastrukture bilo je posve jasno kako projekt može uspjeti jedino bude li osigurao pouzdanu i sigurnu, informacijski kvalitetnu i potpunu infrastrukturu koja će biti široko prihvaćena i korištena.

Sustav AAI@EduHr povezan je s projektom e-Građani i sustavom NIAS u Republici Hrvatskoj te je prihvaćen u svijetu i povezan s odgovarajućim globalnim sustavima eduroam (Education Roaming; www.eduroam.org) i eduGAIN (GÉANT Authorisation and Authentication Infrastructure; www.edugain.org). Srce je u Hrvatskoj i u svijetu prepoznato kao nacionalni koordinator sustava AAI@EduHr te nastavlja aktivno sudjelovati u nacionalnim aktivnostima (projekt e-Građani Vlade RH), međunarodnim tijelima (radne skupine REFEDS i TF-MNM) i EU projektima (GEANT4). Detalje s konferencije i izjave prisutnih pogledajte na stranici Pressrooma.

Izdvojena događanja Srca

srp 04

Webinar "Registracije v4 sučelja u OpenAIRE-u za urednike repozitorija u sustavu Dabarodržat će se 4. srpnja 2022. od 10 do 10:45 sati.