19 godina hrvatskog Interneta

17. 11. 2011.

Prije točno devetnaest godina, 17. studenoga 1992. godine u Rektoratu Sveučilišta u Zagrebu službeno je puštena u rad hrvatska akademska i istraživačka računalno komunikacijska mreža, utemeljena na IP protokolu i njezina poveznica na globalnu mrežu internet. Toga je dana Internet i službeno zaživio u Hrvatskoj.
Na jesen 1991. godine formiran je Odbor za akademsku mrežu kojeg je vodio mr.sc. Predrag Pale s tadašnjeg Elektrotehničkog fakulteta (danas FER) Sveučilišta u Zagrebu, a u odboru su još bili Ivan Marić i Velimir Vujnović iz Sveučilišnog računskog centra - Srca, Darko Bulat s Instituta Ruđer Bošković i Ljubimko Šimičić s Prirodoslovno-matematičkog fakulteta Sveučilišta U Zagrebu. Odbor je Srcu povjerio izgradnju i administriranje mreže i podršku korisnicima, prepoznajući u Srcu instituciju koja je svojom tradicijom, postignućima i kapacitetima mogla osigurati uspješnost i održivost ovoga velikog projekta.  Mreža je kasnije dobila i svoje ime: CARNet - Croatian Academic and Research Network (Hrvatska akademska i istraživačka mreža). Tog 17. studenoga 1992. u Rektoratu Sveučilišta u Zagrebu organizirana je svečanost na kojoj je javnosti prikazana izgrađena mreža i demonstrirana međunarodna povezanost  i od toga se dana računa sluzben povezanost Hrvatske na internet. 

Izdvojena događanja Srca

srp 04

Webinar "Registracije v4 sučelja u OpenAIRE-u za urednike repozitorija u sustavu Dabarodržat će se 4. srpnja 2022. od 10 do 10:45 sati.