20 godina Isabelle – 20 godina HPC-a u Srcu

18. 5. 2022.

Danas je u Sveučilišnom računskom centru (Srcu) održana proslava 20 godina računalnog klastera Isabella kojom je ujedno obilježeno i 20 godina računarstva visokih performansi (engl. High Performace Computing, HPC) u Srcu. Proslavi su prisustvovali predstavnici Ministarstva znanosti i obrazovanja, Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja, predstavnici vodećih znanstvenih i istraživačkih ustanova u RH, znanstvenici i istraživači - korisnici računalnog klastera Isabella i predstavnici medija.

20 godina Isabelle

Prije 20 godina Srce je akademskoj zajednici stavilo na raspolaganje računalni klaster Isabella kako bi se hrvatskim stručnjacima omogućilo sudjelovanje u vrhunskim znanstvenim projektima te potaknulo na širu uporabu paralelnih računalnih sustava i razvoj paralelnih algoritama i modela u različitim područjima moderne znanosti. Od tada je Isabella jedan od najsnažnijih računalnih sustava u Hrvatskoj i predstavlja temeljni zajednički računalni resurs svih znanstvenika i istraživača namijenjen izvođenju zahtjevnih računanja za potrebe istraživačkih projekata i obrazovanja.

Nakon pozdravnog govora ravnatelja Srca Ivana Marića, zamjenik ravnatelja Dobriša Dobrenić u svojem je izlaganju predstavio što se sve događalo s Isabellom i računarstvom visokih performansi (HPC) u Srcu tijekom svih ovih godina. Isabella je u tih 20 godina prošla kroz brojne nadogradnje - od početnih nakupina standardnih korisničkih računala, preko snažnih poslužitelja povezanih posebnom brzom međumrežom, do najnovijih grafičkih procesora. Isabella danas ima 140 TFLOPS-a i sastoji se od 135 računalnih čvorova, 3100 CPU jezgri, 12 grafičkih procesora NVIDIA V100, 16 TB radne memorije i 765 TB dijeljenog datotečnog prostora. Računalni čvorovi povezani su brzom mrežom Inifinband koja ostvaruje propusnost 56 Gbit/s.

Svečani govor ravnatelja Srca Ivana Marića

Potom je uslijedila prezentacija o budućnosti računarstva visokih performansi u Srcu koju je održao Emir Imamagić, predstojnik Sektora za napredno računanje. U svom je izlaganju predstavio sljedeću generaciju naprednog računanja koja dolazi realizacijom projekta Hrvatski znanstveni i obrazovni oblak (HR-ZOO). HR-ZOO je strateški nacionalni projekt koji gradi računalni i podatkovni oblak - buduću temeljnu sastavnicu nacionalne istraživačke i inovacijske e-infrastrukture koja će akademskoj i istraživačkoj zajednici osigurati napredne računalne i spremišne resurse te na njima izgrađene digitalne usluge. U okviru HR-ZOO-a korisnici će moći koristiti usluge naprednog računanja, pohranjivanja podataka, uporabe znanstvenog softvera, mrežnog povezivanja i udomljavanje IKT opreme.

Budući sustav HR-ZOO HPC činit će sustav HPE Cray performansi 1,156 PFLOPS-a, što ga čini prvim petaskalarnim superračunalom u Hrvatskoj. Sastoji se od 32 računalna čvora s 8448 CPU jezgri, 85 grafičkih procesora NVIDIA A100 i ukupno oko 32 TB radne memorije. Spremišni sustav HPE ClusterStor E1000 pružat će 500 TB dijeljenog prostora na NVMe SSD diskovima ukupne propusnosti od minimalno 100 GB/s. Sve komponente superračunala povezane su računalnom mrežom Slingshot propusnosti 200 Gbit/s. Računalne komponente sustava su 100 % izravno hlađene tekućinom čime se postiže iznimno visoka energetska učinkovitost.

Uz računarstvo visokih performansi u okviru HR-ZOO-a korisnici će imati na raspolaganju i uslugu elastičnog računanja u oblaku koja će se omogućiti na sustavu za računarstvo s visokom propusnošću HR-ZOO-a HTC. Računarstvo s visokom propusnošću omogućava interaktivnu analizu, obradu i vizualizaciju podataka te raspodijeljenu obradu velikih količina podataka. Sustav HR-ZOO HTC činit će HPE poslužitelji s procesorima AMD EPYC 7713 koji sadrže 64 CPU jezgre frekvencije rada 2,0 GHz i GPU-ovima NVIDIA A100 s 40 GB memorije. Sustav će imati više od 11 tisuća procesorskih jezgri, 16 GPU-ova, gotovo 60 TB radne memorije te bruto 415 TB brzog i 3 PB standardnog spremišta za pohranu podataka što će predstavljati značajan napredak u odnosu na sadašnjih 600 CPU jezgri i 4,7 TB radne memorije koje pruža usluga HTC Cloud.

 „Proteklih 20 godina uspjeli smo na brojne načine osigurati opstanak i razvoj računalnog klastera Isabella. Bez podrške Ministarstva znanosti i obrazovanja svih tih godina kao i interesa naših korisnika – znanstvenika i istraživača s vodećih hrvatskih znanstvenih ustanova, koji marljivo rade na svojim projektima i koriste resurse koje im Srce stavlja na raspolaganje, ne bismo danas obilježavali 20 godina klastera Isabelle. Pred nama je i vrlo zanimljivo razdoblje u kojem ćemo pokrenuti prvo petaskalarno superračunalo u Hrvatskoj i sustav HR-ZOO HTC zahvaljujući financijskim sredstvima osiguranim kroz projekt HR-ZOO. Sigurni smo da će ovi vrhunski računalni resursi doprinijeti ostvarivanju još zahtjevnijih znanstvenih projekata te time omogućiti nove iskorake i nova saznanja u znanosti i istraživanju. Da bismo u svemu tome bili uspješni ističemo važnost osiguravanja održivog financiranja napredne istraživačke infrastrukture u okviru strateškog planiranja dugoročnog financiranja hrvatskog istraživačkog sustava“ istaknuo je Ivan Marić ravnatelj Srca.

Povodom 20 godina računalnog klastera Isabella uručena su posebna priznanja odabranim projektima, ustanovama i pojedincima u četiri kategorije.

U kategoriji „Najzahtjevnije računanje uporabom klastera Isabella u 2021. godini“ nagrade su dodijeljene projektima:

 • Efekt kvantnog tuneliranja: dinamika molekula s kvantnim jezgrama,
 • Funkcionalizacija nanotrakica grafena i heksagonalnog borovog nitrida,
 • Enzimska sinteza fluoriranih kiralnih građevnih blokova,
 • 3D verifikacija rezultata 2D simulacija strujanja fluida u spremniku i
 • Prijenos tvari kroz biološke membrane potpomognut proteinima.

U kategoriji ustanova koje su najviše koristile klaster Isabella tijekom posljednjih 10 godina u provođenju vrhunskih znanstvenih projekata priznanja su dodijeljena sljedećim ustanovama:

 • Institut Ruđer Bošković,
 • Sveučilište Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku,
 • Farmaceutsko biokemijski fakultet Sveučilišta u Zagrebu,
 • Prirodoslovno-matematički fakultet sveučilišta u Zagrebu i
 • Medicinski fakultet Osijek Sveučilišta J.J. Strossmayera u Osijeku.

U kategoriji individualnih priznanja dodijeljena su priznanja trojici najdugovječnijih korisnika računalnog klastera Isabella:

 • dr. sc. Darku Babiću,
 • dr. sc. Borislavu Kovačeviću i
 • dr. sc. Robertu Vianellu.

U kategoriji posebnih priznanja dodijeljena su posebna priznanja:

 • Državnom hidrometeorološkom zavodu za doprinos razvoju klastera Isabella resursom VELEBit,
 • Ministarstvu gospodarstva i održivog razvoja za doprinos razvoju klastera Isabella resursom VELEBit i
 • Ministarstvu znanosti i obrazovanja za prepoznavanje značaja i dugogodišnju podršku u razvoju i radu klastera Isabella.

Više informacija o proslavi 20. godišnjice Isabelle možete pronaći na stranicama Presrooma.

Dodjela posebnih priznanja za 20 godina Isabelle


Izdvojena događanja Srca

lip 28

Ako se želite upoznati s naprednim mogućnostima rada u programu Excel i unaprijediti svoje znanje o proračunskim tablicama, prijavite se na tečaj koji će se održati u online okruženju, uz vodstvo predavača. Tečaj započinje u utorak, 28. lipnja 2022., u 16:30 sati. Prijave su u tijeku.

srp 04

Webinar "Registracije v4 sučelja u OpenAIRE-u za urednike repozitorija u sustavu Dabarodržat će se 4. srpnja 2022. od 10 do 10:45 sati.