20 godina Isabelle – 20 godina HPC-a u Srcu

18. 5. 2022.

Danas je u Sveučilišnom računskom centru (Srcu) održana proslava 20 godina računalnog klastera Isabella kojom je ujedno obilježeno i 20 godina računarstva visokih performansi (engl. High Performace Computing, HPC) u Srcu. Proslavi su prisustvovali predstavnici Ministarstva znanosti i obrazovanja, Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja, predstavnici vodećih znanstvenih i istraživačkih ustanova u RH, znanstvenici i istraživači - korisnici računalnog klastera Isabella i predstavnici medija.

20 godina Isabelle

Prije 20 godina Srce je akademskoj zajednici stavilo na raspolaganje računalni klaster Isabella kako bi se hrvatskim stručnjacima omogućilo sudjelovanje u vrhunskim znanstvenim projektima te potaknulo na širu uporabu paralelnih računalnih sustava i razvoj paralelnih algoritama i modela u različitim područjima moderne znanosti. Od tada je Isabella jedan od najsnažnijih računalnih sustava u Hrvatskoj i predstavlja temeljni zajednički računalni resurs svih znanstvenika i istraživača namijenjen izvođenju zahtjevnih računanja za potrebe istraživačkih projekata i obrazovanja.

Nakon pozdravnog govora ravnatelja Srca Ivana Marića, zamjenik ravnatelja Dobriša Dobrenić u svojem je izlaganju predstavio što se sve događalo s Isabellom i računarstvom visokih performansi (HPC) u Srcu tijekom svih ovih godina. Isabella je u tih 20 godina prošla kroz brojne nadogradnje - od početnih nakupina standardnih korisničkih računala, preko snažnih poslužitelja povezanih posebnom brzom međumrežom, do najnovijih grafičkih procesora. Isabella danas ima 140 TFLOPS-a i sastoji se od 135 računalnih čvorova, 3100 CPU jezgri, 12 grafičkih procesora NVIDIA V100, 16 TB radne memorije i 765 TB dijeljenog datotečnog prostora. Računalni čvorovi povezani su brzom mrežom Inifinband koja ostvaruje propusnost 56 Gbit/s.

Svečani govor ravnatelja Srca Ivana Marića

Potom je uslijedila prezentacija o budućnosti računarstva visokih performansi u Srcu koju je održao Emir Imamagić, predstojnik Sektora za napredno računanje. U svom je izlaganju predstavio sljedeću generaciju naprednog računanja koja dolazi realizacijom projekta Hrvatski znanstveni i obrazovni oblak (HR-ZOO). HR-ZOO je strateški nacionalni projekt koji gradi računalni i podatkovni oblak - buduću temeljnu sastavnicu nacionalne istraživačke i inovacijske e-infrastrukture koja će akademskoj i istraživačkoj zajednici osigurati napredne računalne i spremišne resurse te na njima izgrađene digitalne usluge. U okviru HR-ZOO-a korisnici će moći koristiti usluge naprednog računanja, pohranjivanja podataka, uporabe znanstvenog softvera, mrežnog povezivanja i udomljavanje IKT opreme.

Budući sustav HR-ZOO HPC činit će sustav HPE Cray performansi 1,156 PFLOPS-a, što ga čini prvim petaskalarnim superračunalom u Hrvatskoj. Sastoji se od 32 računalna čvora s 8448 CPU jezgri, 85 grafičkih procesora NVIDIA A100 i ukupno oko 32 TB radne memorije. Spremišni sustav HPE ClusterStor E1000 pružat će 500 TB dijeljenog prostora na NVMe SSD diskovima ukupne propusnosti od minimalno 100 GB/s. Sve komponente superračunala povezane su računalnom mrežom Slingshot propusnosti 200 Gbit/s. Računalne komponente sustava su 100 % izravno hlađene tekućinom čime se postiže iznimno visoka energetska učinkovitost.

Uz računarstvo visokih performansi u okviru HR-ZOO-a korisnici će imati na raspolaganju i uslugu elastičnog računanja u oblaku koja će se omogućiti na sustavu za računarstvo s visokom propusnošću HR-ZOO-a HTC. Računarstvo s visokom propusnošću omogućava interaktivnu analizu, obradu i vizualizaciju podataka te raspodijeljenu obradu velikih količina podataka. Sustav HR-ZOO HTC činit će HPE poslužitelji s procesorima AMD EPYC 7713 koji sadrže 64 CPU jezgre frekvencije rada 2,0 GHz i GPU-ovima NVIDIA A100 s 40 GB memorije. Sustav će imati više od 11 tisuća procesorskih jezgri, 16 GPU-ova, gotovo 60 TB radne memorije te bruto 415 TB brzog i 3 PB standardnog spremišta za pohranu podataka što će predstavljati značajan napredak u odnosu na sadašnjih 600 CPU jezgri i 4,7 TB radne memorije koje pruža usluga HTC Cloud.

 „Proteklih 20 godina uspjeli smo na brojne načine osigurati opstanak i razvoj računalnog klastera Isabella. Bez podrške Ministarstva znanosti i obrazovanja svih tih godina kao i interesa naših korisnika – znanstvenika i istraživača s vodećih hrvatskih znanstvenih ustanova, koji marljivo rade na svojim projektima i koriste resurse koje im Srce stavlja na raspolaganje, ne bismo danas obilježavali 20 godina klastera Isabelle. Pred nama je i vrlo zanimljivo razdoblje u kojem ćemo pokrenuti prvo petaskalarno superračunalo u Hrvatskoj i sustav HR-ZOO HTC zahvaljujući financijskim sredstvima osiguranim kroz projekt HR-ZOO. Sigurni smo da će ovi vrhunski računalni resursi doprinijeti ostvarivanju još zahtjevnijih znanstvenih projekata te time omogućiti nove iskorake i nova saznanja u znanosti i istraživanju. Da bismo u svemu tome bili uspješni ističemo važnost osiguravanja održivog financiranja napredne istraživačke infrastrukture u okviru strateškog planiranja dugoročnog financiranja hrvatskog istraživačkog sustava“ istaknuo je Ivan Marić ravnatelj Srca.

Povodom 20 godina računalnog klastera Isabella uručena su posebna priznanja odabranim projektima, ustanovama i pojedincima u četiri kategorije.

U kategoriji „Najzahtjevnije računanje uporabom klastera Isabella u 2021. godini“ nagrade su dodijeljene projektima:

 • Efekt kvantnog tuneliranja: dinamika molekula s kvantnim jezgrama,
 • Funkcionalizacija nanotrakica grafena i heksagonalnog borovog nitrida,
 • Enzimska sinteza fluoriranih kiralnih građevnih blokova,
 • 3D verifikacija rezultata 2D simulacija strujanja fluida u spremniku i
 • Prijenos tvari kroz biološke membrane potpomognut proteinima.

U kategoriji ustanova koje su najviše koristile klaster Isabella tijekom posljednjih 10 godina u provođenju vrhunskih znanstvenih projekata priznanja su dodijeljena sljedećim ustanovama:

 • Institut Ruđer Bošković,
 • Sveučilište Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku,
 • Farmaceutsko biokemijski fakultet Sveučilišta u Zagrebu,
 • Prirodoslovno-matematički fakultet sveučilišta u Zagrebu i
 • Medicinski fakultet Osijek Sveučilišta J.J. Strossmayera u Osijeku.

U kategoriji individualnih priznanja dodijeljena su priznanja trojici najdugovječnijih korisnika računalnog klastera Isabella:

 • dr. sc. Darku Babiću,
 • dr. sc. Borislavu Kovačeviću i
 • dr. sc. Robertu Vianellu.

U kategoriji posebnih priznanja dodijeljena su posebna priznanja:

 • Državnom hidrometeorološkom zavodu za doprinos razvoju klastera Isabella resursom VELEBit,
 • Ministarstvu gospodarstva i održivog razvoja za doprinos razvoju klastera Isabella resursom VELEBit i
 • Ministarstvu znanosti i obrazovanja za prepoznavanje značaja i dugogodišnju podršku u razvoju i radu klastera Isabella.

Više informacija o proslavi 20. godišnjice Isabelle možete pronaći na stranicama Presrooma.

Dodjela posebnih priznanja za 20 godina Isabelle


Izdvojena događanja Srca

Ožu 28

Srce od 28. do 30. ožujka 2023. organizira stručnu konferenciju Srce DEI 2023, ujedno i završnu konferenciju nacionalnog strateškog projekta HR-ZOO. 

lip 01

U lipnju 2023. organiziramo nacionalnu konferenciju korisnika sustava za e-učenje Moodle.

ruj 01

U rujnu/listopadu 2023. održavamo Tjedan Centra za e-učenje - niz radionica i tečajeva za nastavnike.

lis 01

Međunarodni Tjedan otvorenog pristupa (Open Access Week) ove godine obilježava se u listopadu 2023.

pro 07

Ove godine 7. prosinca obilježavamo Dan e-učenja.