20 godina projekta CARNet

30. 9. 2011.

U ponedjeljak, 3. listopada 2011. godine navršava se 20 godina od dana 3. listopada 1991. godine kada se po prvi puta na Fakultetu elektrotehnike i računarstva (tada Elektrotehničkom fakultetu) Sveučilišta u Zagrebu sastao "Odbor za akademsku mrežu" čime je započela realizacija projekta uspostave i izgradnje Hrvatske akademske i istraživačke mreže CARNet.

Predsjednik Odbora i spiritus movens cijele inicijative i projekta bio je mr. Predrag Pale s FER-a (ETF-a), a uz Ljubimka Šimićića s Prirodoslovno-matematičkog fakulteta i Darka Bulata s Instituta Ruđer Bošković, važni članovi Odbora bili su i Ivan Marić i Velimir Vujnović iz Sveučilišnog računskog centra - Srca.

Projekt je iniciralo, te aktivno podupiralo, nadziralo i financiralo tadašnje Ministarstvo znanosti, tehnologije i informatike, zahvaljujući i osobnoj potpori projektu i jasnom stavu o važnosti i nužnosti projekta za Hrvatsku tadašnjeg prvo zamjenika ministra, a kasnije i ministra prof. dr. sc. Branka Jerena.

Izgradnja i održavanje mreže, bazirane na internetskom (TCP/IP) protokolu, povjereni su Srcu. Time je Srce potvrđeno kao pouzdana i stabilna točka izgradnje nacionalnih infrastruktura, što je uostalom i zapisano u osnivačkim dokumentima Srca iz 1971. godine, u kojima je između ostalog Srce i bilo zamišljeno kao središte nacionalne akademske mreže računala. Narednih je godina Srce uz potporu Ministarstva i suradnju mnogih iz akademske i istraživačke zajednice, bez obzira na ratno okruženje, ostvarilo značajne iskorake u izgradnji i širenju akademske mreže i internetskih servisa na većinu akademskih i istraživačkih institucija u Republici Hrvatskoj, njezinom povezivanju na Internet, uključujući registraciju hrvatske nacionalne internetske domene .hr. Srce je tako odigralo temeljnu ulogu u svim aktivnostima vezanim uz realizaciju ovoga važnog projekta Ministarstva.

I nakon odluke Vlade Republike Hrvatske o izdvajanju CARNeta iz Srca, odnosno formiranju ustanove CARNet (1995. godine), Srce je odgovorno, aktivno i uspješno gradilo i održavalo i CARNetovu mrežu i većinu CARNetovih usluga i servisa temeljem potpisanih ugovora. Tako je bilo sve do sredine 2000-ih godina, uključujući i zadnji veliki tehnološki iskorak gradnje GigaCARNet okosnice 2004. godine, kada je odlukom uprave CARNeta takva suradnja uglavnom prekinuta.

Prisjećajući se razdoblja od prije dvadeset godina zaposlenici Srca su ponosni na ostvarene iskorake u razdoblju uspostave i izgradnje CARNeta, a danas CARNetu želimo nove uspjehe i iskorake, ali i nudimo suradnju u izgradnji zajedničkih naprednih mrežnih infrastruktura i usluga, potrebnih našoj akademskoj i istraživačkoj zajednici i zajedničkim korisnicima.   

Izdvojena događanja Srca

srp 04

Webinar "Registracije v4 sučelja u OpenAIRE-u za urednike repozitorija u sustavu Dabarodržat će se 4. srpnja 2022. od 10 do 10:45 sati.