30 godina nacionalne vršne domene .hr

27. 2. 2023.

Na današnji dan prije 30 godina, 27. veljače 1993. godine, registrirana je nacionalna vršna domena .hr.  Registracija i aktiviranje nacionalne vršne domene bio je završni korak u uspostavi Interneta u Hrvatskoj, te su od tog dana računala (internetski servisi) s oznakom .hr postala sastavnim dijelom svjetske mreže. Hrvatska je tek registracijom vršne domene konačno bila uvrštena na mapu internetskih servisa, dok se vršna oznaka .hr u počecima komunikacije sa svijetom pojavljivala kao sastavni dio e-mail adresa, a potom i ostalih internetskih servisa.

Prva registrirana domena bila je srce.hr, a rečenica „Please go ahead with the new top level domain HR for Croatia“, Jona Postela koju je 27. veljače 1993. kao znak odobrenja i uvrštenja nove ccTLD (country code top level domain) vršne domene za Republiku Hrvatsku u root DNS servere, uputio Ivanu Mariću, današnjem ravnatelju Srca označila je početak prisutnosti Hrvatske u virtualnom svijetu. Jon Postel, bio je jedan od pionira Interneta u ime organizacije IANA (Internet Assigned Numbers Authority), koja i danas koordinira upravljanjem adresnog prostora Interneta.

Upravljanje nacionalnim domenskim prostorom i u Hrvatskoj je, kao i u mnogim drugim zemljama, započelo u akademskoj zajednici, a nacionalne domene danas se smatraju jednim od temeljnih elemenata suvereniteta svake države.

Do 2012. godine Srce je u ime CARNET-a, obavljalo administrativne i tehničke poslove upravljanja nacionalnom domenom, nakon čega CARNET u potpunosti preuzima sve poslove upravljanja .hr domenom u skladu s postojećim Pravilnikom o organizaciji i upravljanju vršnom .hr domenom. Ukupan broj registriranih .hr domena danas iznosi 124 550 domena. 

go ahead with hr domain


Izdvojena događanja Srca

Ožu 28

Srce od 28. do 30. ožujka 2023. organizira stručnu konferenciju Srce DEI 2023, ujedno i završnu konferenciju nacionalnog strateškog projekta HR-ZOO. 

lip 01

U lipnju 2023. organiziramo nacionalnu konferenciju korisnika sustava za e-učenje Moodle.

ruj 01

U rujnu/listopadu 2023. održavamo Tjedan Centra za e-učenje - niz radionica i tečajeva za nastavnike.

lis 01

Međunarodni Tjedan otvorenog pristupa (Open Access Week) ove godine obilježava se u listopadu 2023.

pro 07

Ove godine 7. prosinca obilježavamo Dan e-učenja.