50.srce.hr - U srcu digitalne transformacije znanosti i visokog obrazovanja!

AAI@EduHr webinar - OpenID Connect (OIDC)

9. 3. 2021.

Tim usluge Srca AAI@EduHr nastavlja s održavanjem webinara vezanih za sustav AAI@EduHr. Drugi webinar Novi protokol za autentikaciju korisnika - OpenID Connect (OIDC) održat će se u četvrtak, 18. ožujka 2021. godine s početkom u 13 sati.

Organizacijom ovakvih webinara želi se korisnicima približiti sustav AAI@EduHr, pojasniti eventualne nejasnoće oko njegovog korištenja, te predstaviti novosti u sustavu.

Tema drugog webinara je novi protokol za autentikaciju korisnika - OpenID Connect (OIDC).

Korištenjem sustava AAI@EduHr omogućuje se jedinstvena autentikacija korisnika (engl. Single Sign-On, SSO), odnosno korisniku se omogućuje da samo jednom prijavom u sustav AAI@EduHr pristupa svim aplikacijama koje koriste SSO servis bez  potrebe za ponovnim unosom vjerodajnica. Postupak autentikacije započinje korisnik unosom vjerodajnica nakon čega se provodi njihova provjera u imeniku odgovarajuće ustanove te slanje informacija o korisniku usluzi u koju se korisnik želi prijaviti. Kako bi se čitav postupak proveo na siguran način, sustav AAI@EduHr koristi standardne autentikacijske protokole.

Od samog početka rada sustava AAI@EduHr (od 2006. godine) podržan je autentikacijski protokol Security Assertion Markup Language (SAML), a od 2018. godine podržan je i protokol Central Authentication Service (CAS). Većina usluga trenutno koristi protokol SAML, što zbog dulje podrške u sustavu AAI@EduHr, što zbog njegove raširenosti u akademskoj zajednici na europskoj i svjetskoj razini. No, zbog rasta popularnosti novijeg autentikacijskog protokola, sustav AAI@EduHr je u prosincu 2020. godine nadograđen mogućnošću korištenja protokola OpenID Connect (OIDC).

Webinar je prvenstveno namijenjen davateljima usluga koji za autentikaciju korisnika u svojim aplikacijama koriste (ili žele koristiti) sustav AAI@EduHr, ali i svima zainteresiranima za tematiku autentikacijskih protokola.

Na webinaru će polaznici moći postavljati i općenita pitanja vezana uz sustav AAI@EduHr te predložiti temu za neki od sljedećih webinara. Predviđeno trajanje webinara je 2 sata, a prethodna prijava nije potrebna.

 


Izdvojena događanja Srca

pro 06

Ako se želite naučiti služiti programom Excel kako biste izradili i uredili svoje proračunske tablice, prijavite se na tečaj koji će se održati u online okruženju, uz vodstvo predavača. Tečaj započinje u ponedjeljak, 6. prosinca 2021., u 16:30 sati. Prijave su u tijeku. 

pro 09

Webinar "Računalni klaster Isabella - GPU, kontejneri i programske okoline" u organizaciji Srca održat će se 9. prosinca 2021., od 10 do 16 sati, putem sustava za webinare Srca.

pro 10

Želite li se upoznati s mogućnostima besplatnog programa Audacity, namijenjenog snimanju i obradi zvuka? Prijavite se na radionicu koja se održava u online okruženju, uz vodstvo predavača. Radionica će se održati u petak, 10. prosinca 2021. u 9 sati. Prijave su u tijeku!

pro 14

Student ste i želite naučiti raditi s besplatnim alatima za grafički dizajn? Prijavite se na besplatan tečaj koji se održava u okviru obrazovne akcije namijenjene studentima, pod nazivom "50 tečajeva za studente za 50 godina Srca". Tečaj će se održati u online okruženju i uz vodstvo predavača, a započet će u utorak, 14. prosinca 2021. u 9 sati. Prijave su u tijeku.

pro 15

Student ste i želite se upoznati s osnovama HTML-a – tehnologije za izradu web-stranica? Prijavite se na besplatan tečaj koji se održava u okviru obrazovne akcije namijenjene studentima, pod nazivom "50 tečajeva za studente za 50 godina Srca". Tečaj će se održati u online okruženju i uz vodstvo predavača, a započet će u srijedu, 15. prosinca 2021. u 9 sati. Prijave su u tijeku.