Dan Srca – 29. travnja 2022.

29. 4. 2022.

Srce danas slavi 51. rođendan. Osnovano je 29. travnja 1971. u okrilju Sveučilišta u Zagrebu kao odgovor na potrebe akademske zajednice da se sustavnije i cjelovitije započne primjenom novih informacijskih i komunikacijskih tehnologija u obrazovanju, znanosti, ali i u društvu općenito. Srce tako već 51 godinu gradi modernu e-infrastrukturu i razvija napredne digitalne usluge kojima stvara tehnološke temelje za moderno obrazovanje i međunarodno relevantna istraživanja.

Detalj iz zgrade Srca

Osim što omogućuje digitalnu transformaciju znanosti i visokog obrazovanja, Srce uvođenjem najnovijih tehnoloških rješenja utječe i na društvo općenito. Uz kontinuiranu suradnju sa svim dionicima u akademskoj i znanstvenoj zajednici Hrvatske, Srce proaktivnom suradnjom s međunarodnim institucijama i sudjelovanjem u međunarodnim projektima povezuje hrvatski istraživački i obrazovni prostor s europskim.

Danas Srce u katalogu digitalnih usluga ima tridesetak javnih usluga. Uz to kontinuirano radi na uspostavi centara kompetencija, referalnih centara i stručnih skupina vezanih uz temeljne funkcije Srca pri čemu je uključenost zajednice u aktivnosti Srca neophodna. Svoju predvodničku ulogu u izgradnji napredne nacionalne e-infrastrukture Srce ne bi moglo ostvarivati da aktivno ne sluša i ne prati potrebe zajednice za koju radi.

Pojedinim uslugama Srca koriste se deseci, pa i stotine tisuća građana Hrvatske. Primjeri za to su sustav AAI@EduHr, s više od 920 000 elektroničkih identiteta evidentiranih u imenicima 232 ustanove koje su davatelji identiteta, te Informacijski sustav visokih učilišta (ISVU), Informacijski sustav studentskih prava (ISSP) i Informacijski sustav akademskih kartica (ISAK) kojima se koristi cijela akademska zajednica – više od 140 000 studenata i više od 15 000 nastavnika i djelatnika visokih učilišta. Značajan je i sustav za e-učenje Merlin na kojem je otvoreno više od 30 000 e-kolegija ustanova u sustavu visokog obrazovanja, a koje održava više od 10 000 nastavnika za gotovo 90 000 studenata.

Značajan doprinos koji Srce ostvaruje u akademskoj i znanstvenoj zajednici te društvu općenito rezultat je predanog rada, stručnih kompetencija i znanja zaposlenika Srca koji predstavljaju ključ uspjeha Srca i omogućavaju dovođenje novih tehnologija u istraživački i obrazovni prostor te pouzdan i održiv rad e-infrastrukture i digitalnih usluga.

Više informacija nalazi se u priopćenju za medije.

Lijevo - zastave ispred zgrade Srca, desno - detalj iz nove računalne hale na Borongaju

 


Izdvojena događanja Srca

Ožu 28

Srce od 28. do 30. ožujka 2023. organizira stručnu konferenciju Srce DEI 2023, ujedno i završnu konferenciju nacionalnog strateškog projekta HR-ZOO. 

lip 01

U lipnju 2023. organiziramo nacionalnu konferenciju korisnika sustava za e-učenje Moodle.

ruj 01

U rujnu/listopadu 2023. održavamo Tjedan Centra za e-učenje - niz radionica i tečajeva za nastavnike.

lis 01

Međunarodni Tjedan otvorenog pristupa (Open Access Week) ove godine obilježava se u listopadu 2023.

pro 07

Ove godine 7. prosinca obilježavamo Dan e-učenja.