Dan Srca – 29. travnja 2022.

29. 4. 2022.

Srce danas slavi 51. rođendan. Osnovano je 29. travnja 1971. u okrilju Sveučilišta u Zagrebu kao odgovor na potrebe akademske zajednice da se sustavnije i cjelovitije započne primjenom novih informacijskih i komunikacijskih tehnologija u obrazovanju, znanosti, ali i u društvu općenito. Srce tako već 51 godinu gradi modernu e-infrastrukturu i razvija napredne digitalne usluge kojima stvara tehnološke temelje za moderno obrazovanje i međunarodno relevantna istraživanja.

Detalj iz zgrade Srca

Osim što omogućuje digitalnu transformaciju znanosti i visokog obrazovanja, Srce uvođenjem najnovijih tehnoloških rješenja utječe i na društvo općenito. Uz kontinuiranu suradnju sa svim dionicima u akademskoj i znanstvenoj zajednici Hrvatske, Srce proaktivnom suradnjom s međunarodnim institucijama i sudjelovanjem u međunarodnim projektima povezuje hrvatski istraživački i obrazovni prostor s europskim.

Danas Srce u katalogu digitalnih usluga ima tridesetak javnih usluga. Uz to kontinuirano radi na uspostavi centara kompetencija, referalnih centara i stručnih skupina vezanih uz temeljne funkcije Srca pri čemu je uključenost zajednice u aktivnosti Srca neophodna. Svoju predvodničku ulogu u izgradnji napredne nacionalne e-infrastrukture Srce ne bi moglo ostvarivati da aktivno ne sluša i ne prati potrebe zajednice za koju radi.

Pojedinim uslugama Srca koriste se deseci, pa i stotine tisuća građana Hrvatske. Primjeri za to su sustav AAI@EduHr, s više od 920 000 elektroničkih identiteta evidentiranih u imenicima 232 ustanove koje su davatelji identiteta, te Informacijski sustav visokih učilišta (ISVU), Informacijski sustav studentskih prava (ISSP) i Informacijski sustav akademskih kartica (ISAK) kojima se koristi cijela akademska zajednica – više od 140 000 studenata i više od 15 000 nastavnika i djelatnika visokih učilišta. Značajan je i sustav za e-učenje Merlin na kojem je otvoreno više od 30 000 e-kolegija ustanova u sustavu visokog obrazovanja, a koje održava više od 10 000 nastavnika za gotovo 90 000 studenata.

Značajan doprinos koji Srce ostvaruje u akademskoj i znanstvenoj zajednici te društvu općenito rezultat je predanog rada, stručnih kompetencija i znanja zaposlenika Srca koji predstavljaju ključ uspjeha Srca i omogućavaju dovođenje novih tehnologija u istraživački i obrazovni prostor te pouzdan i održiv rad e-infrastrukture i digitalnih usluga.

Više informacija nalazi se u priopćenju za medije.

Lijevo - zastave ispred zgrade Srca, desno - detalj iz nove računalne hale na Borongaju

 


Izdvojena događanja Srca

svi 23

Želite li se upoznati s mogućnostima besplatnog programa GIMP koji će vam biti od pomoći pri obradi slika ili drugih vrsta grafike, prijavite se na radionicu koja će se održati u online okruženju, uz vodstvo predavača. Radionica će se održati u ponedjeljak, 23. svibnja 2022.  u 9:00 sati. Prijave su u tijeku!

svi 25

Webinar "Google Rapid Response (GRR) - udaljena forenzika računala" održat će se 25. svibnja 2022. od 10 do 13 sati.

lip 06

U lipnju 2022. organiziramo nacionalnu konferenciju korisnika sustava za e-učenje Moodle.