50.srce.hr - U srcu digitalne transformacije znanosti i visokog obrazovanja!

Danas se obilježava 29. rođendan Interneta u Republici Hrvatskoj

17. 11. 2021.

Prva hrvatska internetska veza je službeno uspostavljena 17. studenog 1992. godine čime je započelo doba Interneta u Hrvatskoj. Tada je puštena u rad hrvatska akademska i istraživačka računalno-komunikacijska mreža utemeljena na IP protokolu, i njezin spoj na globalnu mrežu Internet. Prva internetska veza Hrvatske sa svijetom bila je veza iz Sveučilišnog računskog centra Sveučilišta u Zagrebu (Srca) prema Sveučilištu u Beču kapaciteta 9600 bit/s.

Projekt izgradnje nacionalne akademske i istraživačke mreže je pokrenulo tadašnje Ministarstvo znanosti, tehnologije i informatike u listopadu ratne 1991. godine uz neposrednu potporu prof. dr. sc. Branka Jerena, tada zamjenika ministra znanosti, tehnologije i informatike, kasnije ministra znanosti i rektora Sveučilišta u Zagrebu.

Dobriša Dobrenić, Ivan Marić i Davorin Gabriel, dio tima iz Srca

Dobriša Dobrenić, Ivan Marić i Davorin Gabriel, dio tima iz Srca

Povelja Republike Hrvatske SrcuU jesen 1991. godine formiran je Odbor za akademsku mrežu kojeg je vodio izv. prof. dr. sc. Predrag Pale s tadašnjeg Elektrotehničkog fakulteta (danas FER) Sveučilišta u Zagrebu, a u odboru su još bili Ivan Marić i Velimir Vujnović iz Srca, Darko Bulat s Instituta Ruđer Bošković i Ljubimko Šimičić s Prirodoslovno-matematičkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu. Cilj Odbora bio je organiziranje mreže koja će omogućiti komunikaciju svakom znanstvenom radniku ili studentu sa svim znanstvenim radnicima u Republici Hrvatskoj i cijelom svijetu.

Voditelj tima koji je operativno obavio taj veliki posao i uspostavio prvu internetsku vezu bio je Ivan Marić, tada voditelj Odjela za računalne mreže u Srcu, a danas ravnatelj Srca.

Povodom obilježavanja 25 godina Interneta u Hrvatskoj, 17. studenog 2017. godine Odlukom predsjednice Republike Hrvatske gospođe Kolinde Grabar Kitarović, Sveučilišnom računskom centru Sveučilišta u Zagrebu (Srcu) i Hrvatskoj akademskoj i istraživačkoj mreži – CARNET dodijeljene su i Povelje Republike Hrvatske što svjedoči o iznimnoj važnosti ovoga događaja.

Srcu je uručena Povelja za osobite zasluge u uvođenju i popularizaciji interneta i internetskih tehnologija u Hrvatskoj, dok je CARNET primio Povelju za osobite zasluge u dugogodišnjem razvoju obrazovanja pojedinaca i hrvatskog društva u cjelini pomoću novih informacijskih tehnologija i razvoja digitalno zrelog društva, s posebnim naglaskom na obrazovnu i akademsku populaciju.

 


Izdvojena događanja Srca

pro 06

Ako se želite naučiti služiti programom Excel kako biste izradili i uredili svoje proračunske tablice, prijavite se na tečaj koji će se održati u online okruženju, uz vodstvo predavača. Tečaj započinje u ponedjeljak, 6. prosinca 2021., u 16:30 sati. Prijave su u tijeku. 

pro 09

Webinar "Računalni klaster Isabella - GPU, kontejneri i programske okoline" u organizaciji Srca održat će se 9. prosinca 2021., od 10 do 16 sati, putem sustava za webinare Srca.

pro 10

Želite li se upoznati s mogućnostima besplatnog programa Audacity, namijenjenog snimanju i obradi zvuka? Prijavite se na radionicu koja se održava u online okruženju, uz vodstvo predavača. Radionica će se održati u petak, 10. prosinca 2021. u 9 sati. Prijave su u tijeku!

pro 14

Student ste i želite naučiti raditi s besplatnim alatima za grafički dizajn? Prijavite se na besplatan tečaj koji se održava u okviru obrazovne akcije namijenjene studentima, pod nazivom "50 tečajeva za studente za 50 godina Srca". Tečaj će se održati u online okruženju i uz vodstvo predavača, a započet će u utorak, 14. prosinca 2021. u 9 sati. Prijave su u tijeku.

pro 15

Student ste i želite se upoznati s osnovama HTML-a – tehnologije za izradu web-stranica? Prijavite se na besplatan tečaj koji se održava u okviru obrazovne akcije namijenjene studentima, pod nazivom "50 tečajeva za studente za 50 godina Srca". Tečaj će se održati u online okruženju i uz vodstvo predavača, a započet će u srijedu, 15. prosinca 2021. u 9 sati. Prijave su u tijeku.