Danas se obilježava 29. rođendan Interneta u Republici Hrvatskoj

17. 11. 2021.

Prva hrvatska internetska veza je službeno uspostavljena 17. studenog 1992. godine čime je započelo doba Interneta u Hrvatskoj. Tada je puštena u rad hrvatska akademska i istraživačka računalno-komunikacijska mreža utemeljena na IP protokolu, i njezin spoj na globalnu mrežu Internet. Prva internetska veza Hrvatske sa svijetom bila je veza iz Sveučilišnog računskog centra Sveučilišta u Zagrebu (Srca) prema Sveučilištu u Beču kapaciteta 9600 bit/s.

Projekt izgradnje nacionalne akademske i istraživačke mreže je pokrenulo tadašnje Ministarstvo znanosti, tehnologije i informatike u listopadu ratne 1991. godine uz neposrednu potporu prof. dr. sc. Branka Jerena, tada zamjenika ministra znanosti, tehnologije i informatike, kasnije ministra znanosti i rektora Sveučilišta u Zagrebu.

Dobriša Dobrenić, Ivan Marić i Davorin Gabriel, dio tima iz Srca

Dobriša Dobrenić, Ivan Marić i Davorin Gabriel, dio tima iz Srca

Povelja Republike Hrvatske SrcuU jesen 1991. godine formiran je Odbor za akademsku mrežu kojeg je vodio izv. prof. dr. sc. Predrag Pale s tadašnjeg Elektrotehničkog fakulteta (danas FER) Sveučilišta u Zagrebu, a u odboru su još bili Ivan Marić i Velimir Vujnović iz Srca, Darko Bulat s Instituta Ruđer Bošković i Ljubimko Šimičić s Prirodoslovno-matematičkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu. Cilj Odbora bio je organiziranje mreže koja će omogućiti komunikaciju svakom znanstvenom radniku ili studentu sa svim znanstvenim radnicima u Republici Hrvatskoj i cijelom svijetu.

Voditelj tima koji je operativno obavio taj veliki posao i uspostavio prvu internetsku vezu bio je Ivan Marić, tada voditelj Odjela za računalne mreže u Srcu, a danas ravnatelj Srca.

Povodom obilježavanja 25 godina Interneta u Hrvatskoj, 17. studenog 2017. godine Odlukom predsjednice Republike Hrvatske gospođe Kolinde Grabar Kitarović, Sveučilišnom računskom centru Sveučilišta u Zagrebu (Srcu) i Hrvatskoj akademskoj i istraživačkoj mreži – CARNET dodijeljene su i Povelje Republike Hrvatske što svjedoči o iznimnoj važnosti ovoga događaja.

Srcu je uručena Povelja za osobite zasluge u uvođenju i popularizaciji interneta i internetskih tehnologija u Hrvatskoj, dok je CARNET primio Povelju za osobite zasluge u dugogodišnjem razvoju obrazovanja pojedinaca i hrvatskog društva u cjelini pomoću novih informacijskih tehnologija i razvoja digitalno zrelog društva, s posebnim naglaskom na obrazovnu i akademsku populaciju.

 


Izdvojena događanja Srca

Ožu 28

Srce od 28. do 30. ožujka 2023. organizira stručnu konferenciju Srce DEI 2023, ujedno i završnu konferenciju nacionalnog strateškog projekta HR-ZOO. 

lip 01

U lipnju 2023. organiziramo nacionalnu konferenciju korisnika sustava za e-učenje Moodle.

ruj 01

U rujnu/listopadu 2023. održavamo Tjedan Centra za e-učenje - niz radionica i tečajeva za nastavnike.

lis 01

Međunarodni Tjedan otvorenog pristupa (Open Access Week) ove godine obilježava se u listopadu 2023.

pro 07

Ove godine 7. prosinca obilježavamo Dan e-učenja.