Danas se obilježava 30. rođendan interneta u Republici Hrvatskoj

17. 11. 2022.

30 godina interneta u Hrvatskoj logoNa današnji dan prije 30 godina, 17. studenoga 1992. godine službeno je započelo doba interneta u Hrvatskoj. Naime, tog je dana u Rektoratu Sveučilišta u Zagrebu službeno puštena u rad hrvatska akademska i istraživačka računalno komunikacijska mreža, utemeljena na IP protokolu i njezina poveznica na globalnu mrežu internet. Uspostavljena internetska veza Hrvatske sa svijetom bila je veza prema Sveučilištu u Beču kapaciteta 9.6kbps (9600bit/s).

„Ideja o izgradnji nacionalne akademske mreže na novom internetskom protokolu te njezino povezivanje s drugim sličnim mrežama u mrežu svih mreža (internet) došla je iz akademskih krugova, a punu političku podršku dobila je s najviših mjesta u tadašnjem Ministarstvu znanosti i tehnologije. Cilj je bio povezati svakog znanstvenika u Hrvatskoj s njegovim kolegama u svijetu, a u ostvarenje tog cilja bili su uključeni ljudski i telekomunikacijski resursi Srca. Od inicijalnog sastanka koordinacijskog tijela za uspostavu nacionalne akademske mreže (3. listopada 1991. godine) do uspostave akademske mreže i spajanja na internet vezom od Srca do Sveučilišta u Beču (17. studenoga 1992. godine), prošlo je nešto više od godinu dana, a proces stavljanja Hrvatske na internetsku kartu završio je nekoliko mjeseci nakon toga uvrštavanjem vršne nacionalne domene „hr” . Iz današnje perspektive to izgleda nestvarno brzo. Internet je, naravno, od tada doživio mnoge promjene, proširio se iz akademskog okruženja na sva područja društva i gospodarstva, no ova početna ideja o povezivanju ljudi te razmjeni znanja i ideja bez granica i dalje je u njegovoj osnovi. Budućnost interneta izazovno je predvidjeti, ali siguran sam da će ta osnovna ideja zbog koje je nastao i dalje živjeti, danas više nego ikad, a sve kako bismo odgovorili na globalne društvene izazove te unaprjeđivali naše živote što nam uspijeva već 30 godina“ istaknuo je Ivan Marić, ravnatelj Srca i jedan od članova Odbora za akademsku mrežu, zaduženog od strane tadašnjeg Ministarstva znanosti, tehnologije i informatike za uvođenje interneta 1991. godine.

30 godina interneta u Hrvatskoj - kolaž

Povodom obilježavanja 30 godina interneta u Hrvatskoj, Sveučilišni računski centar Sveučilišta u Zagrebu (Srce), Hrvatska akademska i istraživačka mreža – CARNET i Središnji državni ured za razvoj digitalnog društva u suradnji s Jutarnjim listom pokrenuli su medijsku kampanju tijekom koje ćemo prikazati utjecaj interneta na znanost i visoko obrazovanje, kulturu, glazbu, poslovanje te općenito digitalnu transformaciju društva. Kampanju smo započeli člankom o Srcu, ustanovi koja je najviše doprinijela uvođenju i popularizaciji interneta i internetskih tehnologija u Republici Hrvatskoj.

Pozivamo vas da pratite posebnu rubriku 30 godina interneta na portalu Jutarnjeg lista u kojoj ćemo svaki dan donositi nove ili podsjetiti na već dobro znane zanimljivosti o internetu i o tome kako je promijenio naš svijet.

Više informacija i povijesnih podataka o uspostavi interneta u Hrvatskoj možete pronaći u zajedničkom priopćenju koje su pripremile partnerske ustanove Sveučilišni računski centar Sveučilišta u Zagrebu (Srce), Hrvatska akademska i istraživačka mreža – CARNET i Središnji državni ured za razvoj digitalnog društva.

Oprema kojom je Srce prije 30 godina spojilo Hrvatsku na internet
Oprema kojom je Srce prije 30 godina spojilo Hrvatsku na internet

 


Izdvojena događanja Srca

pro 07

Ove godine 7. prosinca obilježavamo Dan e-učenja.

pro 12

U anketi koju je Sektor za napredno računanje proveo među korisnicima, znanstveni softver Mathematica je jedan od najpopularnijih izbora pa zbog toga Wolfram Mathematica i Srce za sve zainteresirane organiziraju trodnevnu online radionicu o korištenju ovog znanstvenog softvera. Broj prisutnih na radionici je ograničen.