Dani e-infrastrukture - drugi dan

24. 5. 2016.

Drugi dan događanja pod nazivom Dani e-infrastrukture bio je posvećen temama usmjerenim na tehničke i operativne aspekte e-infrastrukture.

U prvom dijelu programa pod nazivom “Gradimo hrvatski otvoreni znanstveno-obrazovni oblak“, željeli smo istaknuti važnost računalnih resursa koje razvijamo u znanstvenoj i istraživačkoj zajednici. Svoja je iskustva u korištenju predstavilo osmero korisnika iz cijele Hrvatske, a vrlo zanimljivo je bilo i predavanje dr. sc. Draška Tomića iz Centra za napredno računanje i modeliranje Sveučilišta u Rijeci vezano uz Novi HPC resurs - superračunalo Bura, te izvještaj o stanju na projektu Hrvatski znanstveni i obrazovni oblak ( HR-ZOO) koji je podnio Ivan Marić, zamjenik ravnatelja Srca.

Drugi dio dana bio je posvećen temi „Interoperabilnost informacijskih sustava u znanosti i visokom obrazovanju“, na koju se tematski nastavlja okupljanje korisnika ISVU REST API-ja.

Danas je održana i radionica „Islandora za programere“ na kojoj je bio prikazan i objašnjen proces unosa i pohrane objekata te izrada obrazaca za unos metapodataka. Polaznici su dobili uvid u razvojni proces izrade novog paketskog rješenja za skladištenje nove vrste digitalnih objekata te prilagodbu postojećih komponenti Islandore korisničkim potrebama.

Radionicu su vodili Domagoj Ulamec, Draženko Celjak, Marko Cundeković i Alen Zubić iz Srca.

Pozivamo vas da pratite Dane e-infrastrukture putem našeg sustava za webinare na adresi http://connect.srce.hr/dei2016 koji će biti dostupan cijelo vrijeme trajanja predavanja.

Pogledajte galeriju fotografija s drugog dana.

Podsjećamo i na zanimljiva predavanja tijekom trećeg, posljednjeg radnog dana Dana e- infrastrukture, kad je na redu niz predavanja na temu „Digitalni repozitoriji u sustavu znanosti i visokog obrazovanja“.

Cilj Dana e-infrastrukture nije samo predstavljanje usluga Srca nego i aktivno sudjelovanje korisnika tj. zajednice kako u korištenju tako i u planiranju i izgradnji usluga koje Srce pruža sustavu znanosti i visokog obrazovanja. Međusobna razmjena znanja i iskustava jako su važna kako bi aplikacije i sustavi koji se oslanjaju na e-infrastrukturu bili što robusniji i efektivniji. Ovakva događanja dobra su prilika za iznošenje i razmjenu ideja.

Detaljan program Dana e-infrastrukture moguće je pogledati na web stranici www.srce.unizg.hr/dei2016 gdje su dostupne i prezentacije s događanja.


Izdvojena događanja Srca

Ožu 28

Srce od 28. do 30. ožujka 2023. organizira stručnu konferenciju Srce DEI 2023, ujedno i završnu konferenciju nacionalnog strateškog projekta HR-ZOO. 

lip 01

U lipnju 2023. organiziramo nacionalnu konferenciju korisnika sustava za e-učenje Moodle.

ruj 01

U rujnu/listopadu 2023. održavamo Tjedan Centra za e-učenje - niz radionica i tečajeva za nastavnike.

lis 01

Međunarodni Tjedan otvorenog pristupa (Open Access Week) ove godine obilježava se u listopadu 2023.

pro 07

Ove godine 7. prosinca obilježavamo Dan e-učenja.