Dani e-infrastrukture - Srce DEI 2019

3. 4. 2019.

Dvorana Kornati u Centru City Plaza

U organizaciji Sveučilišnog računskog centra (Srca) 1. i 2. travnja 2019. održana je stručna konferencija pod nazivom: Dani e-infrastrukture - Srce DEI 2019 koja je ujedno bila i Uvodna konferencija projekta Hrvatski znanstveni i obrazovni oblak HR-ZOO.

Konferencija je okupila više od 350 stručnjaka koji su tijekom dva dana konferencije raspravljali unutar četiri tematska područja: znanost i tehnologija, informacijski sustavi, digitalni repozitoriji i komunikacija u znanosti te novi alati i tehnologije u obrazovanju. Ipak glavnina programa bila je usmjerena na predstavljanje projekta HR-ZOO.

dr. sc. Vibor Jelić

Otvaranju su prisustvovali brojni uglednici i gosti predstavnici Ministarstva regionalnoga razvoja i fondova Europske unije, Središnje agencije za financiranje i ugovaranje, Središnjeg državnog ureda za razvoj digitalnog društva, brojni rektori, prorektori, dekani, prodekani i njihovi suradnici s hrvatskih sveučilišta i visokih učilišta te čelnici s partnerskih ustanova na projektu HR-ZOO.

Konferenciju je otvorio ravnatelj Srca dr. sc. Zoran Bekić, a nakon njega okupljenima se obratio i državni tajnik u Ministarstvu znanosti i obrazovanja dr. sc. Tome Antičić.

Hannah Short

Okosnicu otvaranja i uvodnog dijela konferencije činila su tri pozvana predavanja koja su ove godine održali međunarodno prepoznati mladi hrvatski znanstvenici doc. dr. sc. Rosa Karlić, izv. prof. dr. sc. Jan Šnajder i dr. sc. Vibor Jelić, koji su u svojim predavanjima istaknuli i važnost izgradnje Hrvatskog znanstvenog i istraživačkog oblaka.

Ta pozvana predavanja o tri propulzivna područja znanosti bila su vrlo inspirativan uvod u predstavljanje projekta HR-ZOO, jasno ilustrirajući potrebu moderne znanosti za e-infrastrukturom i uslugama koje donosi HR-ZOO. Predstavljanje ciljeva i očekivanih rezultata projekta, te dinamiku predstojećih aktivnosti je u svojem predavanju izložio Ivan Marić, zamjenik ravnatelja Srca i voditelj projekta Hrvatski znanstveni i obrazovni oblak.

Drugi radni dan konferencije stavio je programski naglasak na drugi veliki projekt, a to je izgradnja Informacijskog sustava o hrvatskoj znanstvenoj djelatnosti (CroRIS) u okviru projekta Znanstveno i tehnologijsko predviđanje. Predstavljeno je stanje na projektu CroRIS te prezentirano idejno i izvedbeno rješenje.

Konferenciju je zatvorilo posljednje pozvano predavanje pod nazivom „Federated identity management for research; the key is collaboration“ koje je održala pozvana predavačica iz Švicarske, Hannah Short iz Europske organizacije za nuklearna istraživanja (CERN, European Organisation for Nuclear Research).

Detaljniji izveštaj o konferenciji pročitajte na stranici Pressroom, a galeriju fotografija pogledajte na Flickru.

doc. dr. sc. Rosa Karlić

doc. dr. sc. Rosa Karlić

dr. sc. Jan Šnajder

izv. prof. dr. sc. Jan Šnajder

dr. sc. Zoran Bekić, ravnatelj Srca

Sabina Rako, predsjednica programskog odbora Srce DEI 2019 i Ivan Marić, zamjenik ravnatelja Srca i voditelj projekta HR-ZOO

 

 


Izdvojena događanja Srca

Trenutno nema događanja.