Delegacija FER-a u posjetu podatkovnom centru HR-ZOO ZG1

20. 10. 2022.

S namjerom uspostavljanja suradnje s ciljanim tehničkim fakultetima, osmislili smo organizirane posjete novoizgrađenim podatkovnim centrima HR-ZOO-a kojima želimo nastavnike, studente i istraživače upoznati s tehnologijama i sustavima podatkovnih centara, kako bi im omogućili stjecanje kompetencija potrebnih u projektiranju, razvoju i radu modernih podatkovnih centara.

Prvi takav studijski posjet organizirali smo u rujnu u podatkovnom centru HR-ZOO OS, za delegaciju nastavnika i istraživača s Fakulteta elektrotehnike računarstva i informacijskih tehnologija Osijek, a danas smo u podatkovnom centru HR-ZOO ZG1 ugostili delegaciju nastavnika s Fakulteta elektrotehnike i računarstva Sveučilišta u Zagrebu.

U delegaciji FER-a koja je organizirano posjetila podatkovne centre sudjelovali su prof. dr. sc. Ivica Botički, doc. dr. sc. Mario Brčić, prof. dr. sc. Željka Mihajlović, prof. dr. sc. Miljenko Mikuc, prof. dr. sc. Krešimir Pripužić i prof. dr. sc. Bojan Trkulja.

Sveučilišni računski centar Sveučilišta u Zagrebu (Srce) uspostavio je u sklopu nacionalnog strateškog projekta Hrvatski znanstveni i obrazovni oblak (HR-ZOO) krajem svibnja 2022. pet modernih podatkovnih centara u Zagrebu, Splitu, Rijeci i Osijeku.

Osim izgradnje i održavanja IKT resursa, jedan od glavnih ciljeva Srca je i kontinuirano promicanje i upoznavanje akademske zajednice s načinima korištenja novih tehnologija i sustava, kao i edukacija novih istraživača i nastavnika.

Podatkovni centri HR-ZOO-a su moderni i pouzdani objekti opremljeni za odgovarajući smještaj komunikacijske i računalne opreme, a sastoje se od složenih elektrotehničkih i strojarskih sustava koji osiguravaju ispravan i neprekinut rad podatkovnih centara. Podatkovni centri HR-ZOO-a osiguravaju visoku dostupnost IKT opreme i digitalnih usluga te zadovoljavaju definirane tehničke i sigurnosne standarde.

Posjeti podatkovnim centrima HR-ZOO-a omogućeni su svim članovima akademske zajednice, a za više informacija o organiziranju posjeta možete se obratiti na adresu pzz@srce.hr.

Delegacija FER-a u posjetu podatkovnom centru HR-ZOO ZG1


Izdvojena događanja Srca

Ožu 28

Srce od 28. do 30. ožujka 2023. organizira stručnu konferenciju Srce DEI 2023, ujedno i završnu konferenciju nacionalnog strateškog projekta HR-ZOO. 

lip 01

U lipnju 2023. organiziramo nacionalnu konferenciju korisnika sustava za e-učenje Moodle.

ruj 01

U rujnu/listopadu 2023. održavamo Tjedan Centra za e-učenje - niz radionica i tečajeva za nastavnike.

lis 01

Međunarodni Tjedan otvorenog pristupa (Open Access Week) ove godine obilježava se u listopadu 2023.

pro 07

Ove godine 7. prosinca obilježavamo Dan e-učenja.