Doprinos Srca međunarodnom Tjednu otvorenog obrazovanja

13. 3. 2023.

Globalna inicijativa – međunarodni Tjedan otvorenog obrazovanja organizira se 11. godinu za redom, a Srce u njoj aktivno sudjeluje od 2015. godine. U Tjednu otvorenog obrazovanja, koji se ove godine obilježavao od 6. do 10. ožujka 2023. godine, diljem svijeta organiziraju se tribine, predavanja i inicijative kojima se želi podići svijest o važnosti otvorenog obrazovanja i njegovog utjecaja na suvremene načine učenja u cijelom svijetu. Ove godine Srce je svoj doprinos promociji otvorenog obrazovanja i poticanju primjene otvorenih obrazovnih praksi dalo organizacijom dvaju webinara u okviru Webinara Srca:

 1. Iz Merlina u Dabar – pohrana obrazovnih sadržaja koji je održan 7. ožujka 2023. godine.
  Djelatnici Srca na webinaru su predstavili kako pohraniti otvorene obrazovne sadržaja na dva načina - kroz sučelje sustava Dabar te kroz sustav za e-učenje Merlin uz pregled primjera različitih vrsta obrazovnih sadržaja. U fokusu webinara bile su potrebe nastavnika i korisnika sustava za e-učenje Merlin te urednika digitalnih repozitorija u sustavu Dabar. Primjer pohrane obrazovnih sadržaja u ODRAZ – otvoreni digitalni repozitorij akademske zajednice FFZG-a demonstrirala je Iva Melinščak Zlodi s Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu. Webinar je okupio nastavnike i knjižničare, te sve zainteresirane za tematiku otvorenog obrazovanja, institucijskih repozitorija te dijeljenja i povećanja vidljivosti izrađenih obrazovnih materijala, a ukupno je bilo prisutno 77 sudionika.
  webinar 1
  webinar 2
 2. „Pravne znanosti u digitalno doba – zašto nam trebaju MOOC-ovi?“ održan je 8. ožujka 2023.
  Na drugom webinaru „Pravne znanosti u digitalno doba – zašto nam trebaju MOOC-ovi?“ kolege s Pravnog fakulteta Sveučilišta u Osijeku predstavili su rezultate Erasmus+ projekta Time to Become Digital in Law (DIGinLaw) na kojem su koordinatori, a Srce je partner. U okviru projekta je izrađeno 12 MOOC-ova koji su sadržajno usmjereni na atraktivne teme iz područja digitalizacije prava. Predstavljeni su svrha i ciljevi razvijanja MOOC-ova u kontekstu potreba obrazovanja danas, a u okviru webinara raspravljalo se i o vrijednosti MOOC-ova za obrazovanje pravnika na razini redovnog studija (7HKO) i za potrebe cjeloživotnog obrazovanja. Sudionicima webinara predstavljen je jedan od razvijenih MOOC-ova u okviru DIGinLaw projekta. U raspravi kolege s Pravnog fakulteta u Rijeci kratko su predstavili i svoja iskustva s izradom MOOC-ova. Webinar je okupio 67 sudionika.
  webinar3

Snimke webinara dostupne su na stranicama: https://www.srce.unizg.hr/oew-2023

Srce se također pridružilo webinaru koji je u organizaciji međunarodne organizacije EDEN Digital Learning Europe održan 6. ožujka, a naziv webinara bio je What is the future of open education? Na webinaru se raspravljalo s vodećim stručnjacima u području otvorenog, online i obrazovanja na daljinu o trenutnoj situaciji s otvorenim obrazovanjem, kako i na koji način je pandemija utjecala na otvoreno obrazovanje kao i koji je utjecaj umjetne inteligencije na otvorene obrazovne sadržaje. Panelisti su dali svoja promišljanja hoće li i kada otvoreno obrazovanje postati „mainstream“ te u raspravi istaknuli primjere dobre prakse, projekata i inicijativa koji ukazuju na sve dobrobiti koje otvoreno obrazovanje donosi. Na webinaru je sudjelovalo više od 220 sudionika te koji su aktivno diskutirali i sudjelovali u panelu. Moderator ovog webinara je bila pomoćnica ravnatelja Srca doc. dr. sc. Sandra Kučina Softić. Snimka webinara bit će dostupna na web stranicama EDEN DLE.


Izdvojena događanja Srca

Ožu 28

Srce od 28. do 30. ožujka 2023. organizira stručnu konferenciju Srce DEI 2023, ujedno i završnu konferenciju nacionalnog strateškog projekta HR-ZOO. 

lip 01

U lipnju 2023. organiziramo nacionalnu konferenciju korisnika sustava za e-učenje Moodle.

ruj 01

U rujnu/listopadu 2023. održavamo Tjedan Centra za e-učenje - niz radionica i tečajeva za nastavnike.

lis 01

Međunarodni Tjedan otvorenog pristupa (Open Access Week) ove godine obilježava se u listopadu 2023.

pro 07

Ove godine 7. prosinca obilježavamo Dan e-učenja.