EOSC – alat za omogućavanje otvorene znanosti u Europi

25. 9. 2020.

Zajedničkim naporima europskih e-infrastruktura EGI, EUDAT, GÉANT, OpenAIRE i znanstvenih klastera ENVRI-FAIR, EOSC-Life, ESCAPE, PANOSC, SSHOC 18. rujna 2020. godine objavljen je dokument pod nazivom EOSC - alat za omogućavanje otvorene znanosti u Europi. Dokumentom se iskazuje zajednički stav o Strateškom istraživačkom i inovacijskom programu (SRIA) te je istaknuto preusmjeravanje aktivnosti EOSC-a prema potrebama korisničkih zajednica i dan jasan stav o vrijednosti EOSC-a.

Povodom objave dokumenta, Tiziana Ferrari, direktorica EGI.eu, izjavila je: “Naša vizija je EOSC koji je inkluzivni i federalni ekosustav zasnovan na FAIR podacima i drugim otvorenim znanstvenim rezultatima, integrirajući mnoge usluge poput vizualizacije podataka, analize i fizičkih resursa za pohranu i ponovnu upotrebu podataka za otvorenu znanost. Očekujemo da će EOSC preuzeti mandat pružanja resursa potrebnih za ponovnu upotrebu podataka”. Članak Tiziane Ferrari o strategiji članica EGI federacije za predstojeće razdoblje bit će objavljen u novom broju Srce novosti početkom listopada.

Dokument EOSC – alat za omogućavanje otvorene znanosti u Europi (PDF, 240 KB) moguće je pročitati u cijelosti, a dodatne informacije možete pronaći na sljedećim poveznicama:

EOSC logotip


Izdvojena događanja Srca

Trenutno nema događanja.