50.srce.hr - U srcu digitalne transformacije znanosti i visokog obrazovanja!

EOSC – alat za omogućavanje otvorene znanosti u Europi

25. 9. 2020.

Zajedničkim naporima europskih e-infrastruktura EGI, EUDAT, GÉANT, OpenAIRE i znanstvenih klastera ENVRI-FAIR, EOSC-Life, ESCAPE, PANOSC, SSHOC 18. rujna 2020. godine objavljen je dokument pod nazivom EOSC - alat za omogućavanje otvorene znanosti u Europi. Dokumentom se iskazuje zajednički stav o Strateškom istraživačkom i inovacijskom programu (SRIA) te je istaknuto preusmjeravanje aktivnosti EOSC-a prema potrebama korisničkih zajednica i dan jasan stav o vrijednosti EOSC-a.

Povodom objave dokumenta, Tiziana Ferrari, direktorica EGI.eu, izjavila je: “Naša vizija je EOSC koji je inkluzivni i federalni ekosustav zasnovan na FAIR podacima i drugim otvorenim znanstvenim rezultatima, integrirajući mnoge usluge poput vizualizacije podataka, analize i fizičkih resursa za pohranu i ponovnu upotrebu podataka za otvorenu znanost. Očekujemo da će EOSC preuzeti mandat pružanja resursa potrebnih za ponovnu upotrebu podataka”. Članak Tiziane Ferrari o strategiji članica EGI federacije za predstojeće razdoblje bit će objavljen u novom broju Srce novosti početkom listopada.

Dokument EOSC – alat za omogućavanje otvorene znanosti u Europi (PDF, 240 KB) moguće je pročitati u cijelosti, a dodatne informacije možete pronaći na sljedećim poveznicama:

EOSC logotip


Izdvojena događanja Srca

velj 01

Ako se želite naučiti služiti programom Excel kako biste izradili i uredili svoje proračunske tablice, prijavite se na tečaj koji će se održati u online okruženju, uz vodstvo predavača. Tečaj će započeti u ponedjeljak, 1. 2. 2021. u 16:30 sati. Prijave su u tijeku.

velj 10

Trebate li pomoć kod uporabe programa Word prilikom oblikovanja seminarskog ili nekog drugog rada tijekom studija? Prijavite se na radionicu koja se održava u online okruženju, uz vodstvo predavača. Radionica će se održati u srijedu, 10. 2. 2020., s početkom u 16:30 sati. Prijave su u tijeku.

velj 15

Ako se želite upoznati s naprednim mogućnostima rada u programu Excel i unaprijediti svoje znanje o proračunskim tablicama, prijavite se na tečaj koji će se održati u online okruženju, uz vodstvo predavača. Tečaj će započeti u ponedjeljak, 15. 2. 2021. u 16:30 sati. Prijave su u tijeku.

velj 16

Želite li se upoznati s osnovama HTML-a – tehnologije za izradu web-stranica? Prijavite se na tečaj koji će se održati u online okruženju, uz vodstvo predavača. Tečaj će započeti u utorak, 16. 2. 2021. u  9 sati. Prijave su u tijeku.