EOSC – alat za omogućavanje otvorene znanosti u Europi

25. 9. 2020.

Zajedničkim naporima europskih e-infrastruktura EGI, EUDAT, GÉANT, OpenAIRE i znanstvenih klastera ENVRI-FAIR, EOSC-Life, ESCAPE, PANOSC, SSHOC 18. rujna 2020. godine objavljen je dokument pod nazivom EOSC - alat za omogućavanje otvorene znanosti u Europi. Dokumentom se iskazuje zajednički stav o Strateškom istraživačkom i inovacijskom programu (SRIA) te je istaknuto preusmjeravanje aktivnosti EOSC-a prema potrebama korisničkih zajednica i dan jasan stav o vrijednosti EOSC-a.

Povodom objave dokumenta, Tiziana Ferrari, direktorica EGI.eu, izjavila je: “Naša vizija je EOSC koji je inkluzivni i federalni ekosustav zasnovan na FAIR podacima i drugim otvorenim znanstvenim rezultatima, integrirajući mnoge usluge poput vizualizacije podataka, analize i fizičkih resursa za pohranu i ponovnu upotrebu podataka za otvorenu znanost. Očekujemo da će EOSC preuzeti mandat pružanja resursa potrebnih za ponovnu upotrebu podataka”. Članak Tiziane Ferrari o strategiji članica EGI federacije za predstojeće razdoblje bit će objavljen u novom broju Srce novosti početkom listopada.

Dokument EOSC – alat za omogućavanje otvorene znanosti u Europi (PDF, 240 KB) moguće je pročitati u cijelosti, a dodatne informacije možete pronaći na sljedećim poveznicama:

EOSC logotip


Izdvojena događanja Srca

velj 03

Ako se želite upoznati s osnovnim mogućnostima programa Excel, prijavite se na radionicu koja će se održati u online okruženju, uz vodstvo predavača. Radionica će se održati u četvrtak, 3. veljače 2022., s početkom u 15 sati. Prijave su u tijeku.

velj 04

Želite li se upoznati s mogućnostima besplatnog programa GIMP koji će vam biti od pomoći pri obradi slika ili drugih vrsta grafike, prijavite se na radionicu koja će se održati u online okruženju, uz vodstvo predavača. Radionica će se održati u petak, 4. veljače 2022.  u 9:00 sati. Prijave su u tijeku!

velj 07

Želite li naučiti izraditi "moćne" prezentacije uporabom programa PowerPoint prijavite se na radionicu koja će se održati u online okruženju, uz vodstvo predavača. Radionica će se održati u ponedjeljak, 7. veljače 2022., s početkom u 16:30 sati. Prijave su u tijeku.

velj 08

Ako se želite naučiti služiti programom Excel kako biste izradili i uredili svoje proračunske tablice, prijavite se na tečaj koji će se održati u online okruženju, uz vodstvo predavača. Tečaj započinje u utorak, 8. veljačle 2022., u 16:30 sati. Prijave su u tijeku. 

velj 09

Želite li naučiti raditi s besplatnim alatima za snimanje i obradu video sadržaja, prijavite se na tečaj koji će se održati u online okruženju, uz vodstvo predavača. Tečaj će započeti u srijedu, 9. veljače 2022. u 9 sati. Prijave su u tijeku.