EOSC – data made in Europe

20. 3. 2020.

U sklopu projekta NI4OS-Europe 16. i 17. ožujka 2020. održan je drugi niz webinara pod nazivom EOSC promotori na kojem su sudjelovala četiri buduća trenera iz Srca. Cilj webinara bio je informirati sudionike o programu European Open Science Cloud (EOSC) te njegovoj povezanosti s projektom NI4OS-Europe. Cilj EOSC-a je kreiranje virtualnog okruženja koje će omogućiti usluge i servise za pohranu, upravljanje, analizu i ponovno korištenje istraživačkih podataka za 1,7 milijuna istraživača iz Europe.

Tema prvog webinara bila je posvećena uvodu u EOSC. Istaknuto je kako će EOSC činiti savez postojećih usluga i servisa koji će biti dostupni na jednom mjestu dok će svi objavljeni istraživački podaci biti uređeni prema FAIR principima. Svi servisi, usluge i podaci imat će oznaku „podaci proizvedeni u Europi“ (engl. Data made in Europe).

Drugi webinar bio je posvećen temi EOSC infrastrukture i usluga. Sudionici su upoznati s ciljevima EOSC-a i trenutnim stanjem razvoja, procesom uključivanja usluga i servisa, različitim aspektima EOSC integracije te na koji način promovirati EOSC u sklopu projekta NI4OS-Europe.

Treći webinar bavio se temom politike otvorene znanosti gdje su sudionici upoznati s legislativama i pravnim inicijativama u sklopu ECOS-a. Naglašena je važnost pravila sudjelovanja (engl. the Rules of Participation – RoP) kojom se osigurava minimalan skup prava, obveza i odgovornosti svih koji upravljaju i  sudjeluju u EOSC aktivnostima, kao što su korisnici i pružatelji podataka i usluga te subjekti EOSC-a.

Tijekom sva tri webinara naglašeno je da su najvažnija grupa korisnika EOSC-a istraživači te aktivnosti diseminacije i edukacije trebaju ići prema njima kako bi ih se upoznalo s mogućnosti i uslugama koje će biti dostupne te na koji način ih koristiti. 

Više o projektu NI4OS-Europe možete pronaći na stranicama NI4OS-Europe i stranicama Srca, dok je informacije o prvom niza webinara moguće pronaći u prethodnoj Srce vijesti i NI4OS platformi za edukaciju.


Izdvojena događanja Srca

lip 28

Ako se želite upoznati s naprednim mogućnostima rada u programu Excel i unaprijediti svoje znanje o proračunskim tablicama, prijavite se na tečaj koji će se održati u online okruženju, uz vodstvo predavača. Tečaj započinje u utorak, 28. lipnja 2022., u 16:30 sati. Prijave su u tijeku.

srp 04

Webinar "Registracije v4 sučelja u OpenAIRE-u za urednike repozitorija u sustavu Dabarodržat će se 4. srpnja 2022. od 10 do 10:45 sati.