50.srce.hr - U srcu digitalne transformacije znanosti i visokog obrazovanja!

EOSC Future istražuje potrebe europskih istraživača

23. 8. 2021.

Projekt EOSC Future, u kojem Srce sudjeluje, ima za cilj razvoj Europskog oblaka za otvorenu znanost (EOSC) koji će podržati potrebe europske istraživačke zajednice. Da bi bolje razumjeli svakodnevnu radnu kulturu i navike postojećih i budućih korisnika EOSC-a, u sklopu projekta EOSC Future pokrenut je prvi korisnički upitnik. 

U svrhu osnaživanja europske znanosti projekt EOSC Future doprinosi razvoju EOSC-a koji će biti platforma gdje će istraživači imati mogućnost pronaći, dijeliti i procesuirati interoperabilne skupove podataka, publikacije, kodove i druge rezultate istraživanja. 

Cilj upitnika je dobiti jasniji prikaz o načinu rada potencijalnih korisnika EOSC-a koji će pomoći razvojnom timu bolje razumjeti što istraživači zaista trebaju te kako će se njihove potrebe mijenjati tijekom vremena. Upitnik uključuje pitanja o digitalnim alatima koje istraživači koriste za strukturiranje i provedbu svojih zadataka te o svakodnevnim izazovima s kojima se susreću u svome radu. Ovim upitnikom EOSC Future želi doprinijeti razvoju EOSC-a koji će se brže i jednostavnije prilagođavati promjenama koje se događaju u provedbi istraživanja i radnoj kulturi europskih istraživača.

U upitniku mogu sudjelovati svi koji se nalaze u europskom istraživačkom ekosustavu što uključuje istraživače u različitim stadijima svojih karijera, različitih disciplina i područja, knjižničare, donositelje politika, administratore i čelnike ustanova iz sustava visokom obrazovanja i znanosti, građane znanstvenike te ostale dionike sa znanjem i iskustvom u rada s istraživačkim podacima i EOSC-om.

Svi zainteresirani upitnik mogu popuniti do 2. rujna 2021. na EOSC portalu. Više o projektu EOSC Future može se pronaći na mrežnim stranicama Srca.

Link na upitnik


Izdvojena događanja Srca

lis 05

Ako se želite naučiti služiti programom Excel kako biste izradili i uredili svoje proračunske tablice, prijavite se na tečaj koji će se održati u online okruženju, uz vodstvo predavača. Tečaj započinje u utorak, 5. listopada 2021., u 16:30 sati. Prijave su u tijeku. 

lis 06

Trebate li pomoć kod uporabe programa Word prilikom oblikovanja seminarskog ili nekog drugog rada tijekom studija? Prijavite se na radionicu koja se održava u online okruženju, uz vodstvo predavača. Radionica će se održati u srijedu, 6. listopada 2021., s početkom u 16:30 sati. Prijave su u tijeku.

lis 11

Želite se upoznati s osnovnim pojmovima u vezi razumijevanja rada u WordPressu? Prijavite se na tečaj koji će se održati u online okruženju i uz vodstvo predavača, a započet  će u ponedjeljak, 11. listopada 2021. u 9 sati. Prijave su u tijeku.

lis 14

Ako se želite upoznati s osnovnim mogućnostima programa Excel, prijavite se na radionicu koja će se održati u online okruženju, uz vodstvo predavača. Radionica će se održati u četvrtak, 14. listopada 2021., s početkom u 15 sati. Prijave su u tijeku.

lis 18

Ako se želite upoznati s naprednim mogućnostima rada u programu Excel i unaprijediti svoje znanje o proračunskim tablicama, prijavite se na tečaj koji će se održati u online okruženju, uz vodstvo predavača. Tečaj započinje u ponedjeljak, 18. listopada 2021., u 16:30 sati. Prijave su u tijeku.