Europa ide korak dalje u brizi o istraživačkim infrastrukturama

12. 3. 2016.

Objavom novih Smjernica Europskog strateškog foruma o istraživačkim infrastrukturama te Povelje za pristup istraživačkim infrastrukturama Europa potvrđuje svijest i brigu o ovoj važnoj temi.

10. ožujka 2016. Europska komisija objavila je Povelju za pristup istraživačkim infrastrukturama (European Charter for Access to Research Infrastructure).

RaPovelju za pristup istraživačkim infrastrukturama, PDFzvijena je u uskoj suradnji s ESFRI-jem (European Strategy Forum on Research Infrastructure), e-IRG-om (e-Infrastructure Reflection Group) i ERA-inim (European Research Area) dioničarskim organizacijama (CESAER, EARTO, EUA, LERU, NordForsk i Science Europe).

Povelja promiče usklađivanje procedura pristupa, kao i povećanu transparentnost pristupnih politika istraživačkih infrastruktura. Konačni je cilj omogućiti pristup krajnjim korisnicima i obavljanje njihovog posla na istraživačkim infrastrukturama, bez obzira na njezinu lokaciju.

Povelja je prvenstveno usmjerena prema onima koji su odgovorni za definiranje pravila i uvjeta pristupa na bilo koju istraživačku infrastrukturu, prema samim istraživačkim infrastrukturama, prema institucijama kojima one pripadaju te prema organizacijama, agencijama i/ili tijelima državne vlasti koji financiraju istraživanja.

Povelja se odnosi na bilo koju vrstu istraživačke infrastrukture, uključujući i e-infrastrukture.

Nacionalne e-infrastrukture u nadležnosti Srca - CRO NGI, klaster Isabella, AAI@EduHr ili Dabar - primjeri su infrastruktura s jasno definiranim (otvorenim) politikama pristupa.

Isti su dan, 10. ožujka, objavljene i Smjernice o istraživačkim infrastrukturama u Europi 2016. (ESFRI Roadmap 2016) Europskog strateškog foruma za istraživačke infrastrukture (ESFRI). ESFRI Roadmap 2016, PDF

Veliki teleskopi, ubrzivači čestica i biobanke neke su od tema koje pokriva osam novih istraživačkih infrastrukturnih projekata koji su 10. ožujka na posebno organiziranom događanju u Amsterdamu najavljeni kao dio Smjernica 2016. Europskog strateškog foruma o istraživačkim infrastrukturama (ESFRI). Događaj je organizirala Royal Netherlands Academy of Sciences (KNAW) u uskoj suradnji s ESFRI-jem, Europskom komisijom i nizozemskim Ministarstvom znanosti, obrazovanja i kulture u okviru nizozemskog predsjedanja Europskom unijom. Rasprave su bile usredotočene na strateške smjernice, dugoročnu održivost i društveno-ekonomski utjecaj istraživačkih infrastruktura. ESFRI identificira istraživačke infrastrukture paneuropske važnosti koje su potrebne za jačanje znanstvene izvrsnosti i konkurentnosti u Europi. Ažurirane Smjernice sada se sastoje od 21 "ESFRI projekta" koji predstavljaju istraživačke infrastrukture u fazi razvoja. Smjernice također uključuju i 29 "ESFRI Orijentira" (engl. landmarks), koji označavaju projekte koji su u tijeku ili su završeni. Smjernice 2016. odražavaju dugoročne potrebe europske istraživačke zajednice. EU teži prema visokokvalitetnim istraživačkim infrastrukturama koje su dostupne svim vrhunskim istraživačima kako bi omogućile znanosti da ostvari svoj puni potencijal. Smjernice 2016. naglašavaju snažni društveno-ekonomski utjecaj istraživačkih infrastruktura, kao i njihov potencijal za generiranje inovacija kroz suradnju s industrijskim partnerima.

Hrvatska sudjeluje u projektima CTA - Cherenkov Telescop Array i EST - European Solar Telescope te "orijentirima" DARIAH ERIC - Digital Research Infrastructure for the Arts and Humanities i SHARE ERIC - Survey of Health, Ageing and Retirement in Europe. Poseban naglasak stavlja se na ulogu e-infrastrkture tj. njezinu neizostavnost u izgradnji i provedbi velikih istraživačkih ESFRI projekata.

Izdvojena događanja Srca

Trenutno nema događanja.