50.srce.hr - U srcu digitalne transformacije znanosti i visokog obrazovanja!

Europska komisija sklopila partnerstvo s Udruženjem EOSC

25. 6. 2021.

Europska komisija je 23. lipnja 2021. godine potpisala Memorandum o razumijevanju s Udruženjem EOSC kojim je započelo europsko partnerstvo za Europski oblak za otvorenu znanost (engl. European Open Science Cloud, EOSC). Na Danima istraživanja i inovacija, vodećem godišnjem događanju Europske komisije u području istraživanja i inovacija, pokrenuto je ukupno 11 europskih partnerstava, u koja će se u okviru EU programa za istraživanje i inovacije Obzor Europa uložiti ukupno 22 milijarde eura kako bi se pomoglo u stvaranju zelenije, otpornije i održivije budućnosti. Time je predstavljena nova generacija ambicioznih partnerstava usmjerenih na potporu ciljevima politike EU-a s naglaskom na otvorenu znanost na razini cijelog programa Obzor Europa, više o europskim partnerstvima.

Cilj europskog partnerstva za EOSC je do 2030. stvoriti otvoreno i pouzdano virtualno okruženje kako bi se za oko 2 milijuna europskih istraživača omogućilo korištenje svih prednosti podatkovno utemeljene znanosti, nudeći virtualno okruženje s besplatnim, otvorenim uslugama za pohranu podataka, upravljanje, analizu i ponovnu uporabu u svim znanstvenim područjima.

U ime Europske komisije, Partnerstvo je potpisala Mariya Gabriel, povjerenica za inovacije, istraživanje, kulturu, obrazovanje i mlade i Thierry Breton, povjerenik za unutarnje tržište. Mariya Gabriel pritom je izjavila: „Europski oblak za otvorenu znanost omogućit će istraživačima pronalazak, stvaranje, dijeljenje i ponovnu upotrebu svih oblika digitalnog znanja - poput publikacija, podataka i softvera - što dovodi do novih uvida i inovacija, veće produktivnosti istraživanja i poboljšane ponovljivosti u znanosti. Da bi uspješno podržalo digitalnu transformaciju znanosti, ovo važno partnerstvo mora uključiti sve aktere - istraživačke zajednice, naša sveučilišta i istraživačke institucije, pružatelje usluga kao i naše države članice. "

Europska komisija podržava politiku otvorene znanosti koja gradi povjerenje u digitalno otvoren i kompaktan proces istraživanja ne samo za znanstvenike, već i za društvo u cjelini. Upravo EOSC pruža infrastrukturu koja to omogućava čime nastoji transformirati europsku znanost.

Predsjednik Udruženja EOSC, Karel Luyben, pritom je rekao: „Partnerstvo koje danas potpisujemo otvorit će put za napredak EOSC-a kao istraživačkog temelja europskih podatkovnih prostora koje pokreće industrija, a usredotočeni su na različite sektore relevantne za društvo. EOSC će započeti udruživanje i jačanje istraživačkih disciplina te će poticati interdisciplinarna istraživanja. Podržavat će istraživanje i e-infrastrukture da se šire koriste i bolje povežu. Radimo na kulturnoj i tehničkoj tranziciji načina na koji radimo znanost u Europi i šire. Učinkovita i ponovljiva znanost kojoj društvo vjeruje, relevantna za društvene potrebe i s povećanim uključivanjem društva. "

EOSC je nastao kao inicijativa Europske komisije da razvojem istraživačkih infrastruktura i objedinjavanjem usluga podrži razvoj otvorene znanosti i inovacija. Podržavajući politiku otvorene znanosti EU i Europsku strategiju za podatke, EOSC predstavlja jedan od najznačajnijih koraka u razvoju europske znanosti. Njime Europska komisija promovira procese koji potiču otvorena, javno dostupna i iskoristiva znanstvena postignuća čiji je cilj da znanost koju financira bude okrenuta ka razvoju društva kako bi se odgovorilo društvenim izazovima s kojima se Europa suočava.

Dvije godine od službenog pokretanja inicijative Europskog oblaka za otvorenu znanost, u srpnju 2020. godine osnovano je Udruženje EOSC koje okuplja gotovo 200 europskih institucija, punopravnih članica i članica u statusu promatrača, od kojih 21 članica predstavlja mandatne organizacije. Među punopravnim članicama je i Srce kao mandatna organizacija Republike Hrvatske s ulogom koordiniranja nacionalnih inicijativa za otvorenu znanost i izgradnje Hrvatskog oblaka za otvorenu znanost (HR-OOZ), a vijest o tome možete pronaći na stranicama Srca. Tim povodom objavljeni su i razgovori s prvim predsjednikom Udruženja EOSC, Karelom Luybenom i ravnateljem "Digitalne izvrsnosti i infrastrukture za znanost", Europska komisija, Thomasom Skordasom.


Izdvojena događanja Srca

Trenutno nema događanja.