Godina dana provedbe projekta EGI-ACE

17. 2. 2022.

U siječnju 2022. obilježena je godina dana provedbe projekta EGI-ACE (EGI Advanced Computing for EOSC). U okviru projekta, čija je provedba previđena tijekom 30 mjeseci, izgradit će se temelji računalne platforme za portal EOSC (European Open Science Cloud) te time istraživačima pružiti nove mogućnosti podrške u provedbi istraživanja i analizi podataka. Koordinator projekta je EGI, a provodi se u suradnji s još 32 partnera među kojima je i Srce. Srce uz partnerske ustanove GRNET i CNRS sudjeluje u izgradnji, unapređenju i održavanju sustava ARGO. ARGO je sustav za mrežni nadzor EOSC servisa, slanje obavijesti u slučaju incidenata te izvještavanje o dostupnosti i pouzdanosti rada servisa. Nadzor dostupnosti EOSC servisa ključan je za pružanje pouzdanih i kvalitetnih usluga istraživačima.

Tijekom prve godine projekta EGI-ACE razvijeno je 30 novih usluga velikih razmjera koje su uključene u ponudu EOSC portala. Usluge je koristilo više od 40 tisuća korisnika iz 56 različitih korisničkih zajednica. Razvijeno je 20 različitih usluga podatkovnih prostora (engl. Data Spaces) za 37 tisuća korisnika i time im se omogućio pristup najsuvremenijim uslugama za provedbu istraživanja. Podatkovni prostor zaokružena je usluga koja se sastoji od skupa znanstvenih podataka iz određene domene te odgovarajućih alata i računalne infrastrukture potrebne za analizu podataka.

EOSC portal udružuje kapacitete nekih od najvećih europskih istraživačkih podatkovnih centara te pristupom usmjerenim na podatke, gdje podaci, alati te računalni i spremišni kapaciteti čine potpuno integrirano okruženje, nudi usluge koje zadovoljavaju potrebe velikih europskih istraživačkih infrastruktura i zajednica.

Usluge koje pruža projekt EGI-ACE vrlo su tražene, čak 9 usluga projekta EGI-ACE zabilježeno je među 10 najčešće korištenih usluga EOSC-a već u prvoj godini provedbe projekta. Projektom je predviđeno da se tijekom 30 mjeseci isporuči ukupno 80 milijuna CPU sati putem različitih računalnih mogućnosti, što predstavlja 50 % potražnje potaknute ovim projektom.

U okviru projekta EGI-ACE organiziran je program webinara koji pokrivaju širok spektar tema: od korištenja različitih EGI-ACE usluga, upravljanja podacima, izvođenja aplikacija iz područja umjetne inteligencije do korištenja sustava za nadzor, autentikaciju i autorizaciju. Stručnjaci Srca održali su webinar „Monitoring services with ARGO“ u kojem su predstavili opisali korištenje sustava ARGO za mrežni nadzor EOSC servisa. Snimke svih održanih webinara kao i program svih budućih moguće je pronaći na web stranicama EGI-ja.

EGI, integrirana paneuropska infrastruktura za potporu europskim istraživačkim zajednicama, ove godine slavi 12. godišnjicu svog osnutka, a Srce je u ulozi koordinatora Hrvatske nacionalne grid infrastrukture (CRO NGI), od samog osnutka članica organizacije EGI.

Srce aktivno sudjeluje u projektima izgradnje EOSC-a. Tim se projektima podržava inicijativa Europske komisije koja razvojem istraživačkih infrastruktura i objedinjavanjem usluga podržava razvoj otvorene znanosti i inovacija, a time europskim znanstvenicima osigurava mogućnost korištenja svih prednosti znanosti utemeljene na podacima nudeći virtualno okruženje s besplatnim, otvorenim uslugama za pohranu podataka, upravljanje, analizu i ponovnu uporabu u svim znanstvenim područjima. Kao partner na projektu Srce sudjeluje u projektima EGI-ACE i NI4OS-Europe, a kao povezana treća strana u projektu EOSC Future.

 

logotip projekta EGI-ACE


Izdvojena događanja Srca

Ožu 28

Srce od 28. do 30. ožujka 2023. organizira stručnu konferenciju Srce DEI 2023, ujedno i završnu konferenciju nacionalnog strateškog projekta HR-ZOO. 

lip 01

U lipnju 2023. organiziramo nacionalnu konferenciju korisnika sustava za e-učenje Moodle.

ruj 01

U rujnu/listopadu 2023. održavamo Tjedan Centra za e-učenje - niz radionica i tečajeva za nastavnike.

lis 01

Međunarodni Tjedan otvorenog pristupa (Open Access Week) ove godine obilježava se u listopadu 2023.

pro 07

Ove godine 7. prosinca obilježavamo Dan e-učenja.