HR-ZOO na znanstvenoj konferenciji Computational Chemistry Day

16. 5. 2018.

U subotu, 12. svibnja 2018. godine na Kemijskom odsjeku PMF-a održana je znanstvena konferencija Computational Chemistry Day. Konferenciju su zajednički organizirali Institut Ruđer Bošković, Kemijski odsjek PMF-a i Hrvatsko kemijsko društvo. Cilj konferencije bio je razmjena znanja i iskustva među računalnim kemičarima iz raznih područja djelovanja.

U sklopu programa prezentiran je projekt Hrvatski znanstveni i obrazovni oblak (HR-ZOO) koji ima za cilj izgraditi nacionalnu e-infrastrukturu i katalog povezanih usluga, a za potrebe suvremene znanosti, obrazovanja i istraživanja.

Ivan Marić, zamjenik ravnatelja i tehnički direktor Srca prikazao je ciljeve projekta i planirani vremenski plan provođenja projektnih aktivnosti te objasnio načela izgradnje nacionalnih e-infrastruktura. Dobriša Dobrenić, pomoćnik ravnatelja Srca za računalnu i mrežnu infrastrukturu prezentirao je katalog HR-ZOO usluga koje će biti na raspolaganju znanstveno-istraživačkoj zajednici nakon provedbe projekta, a Emir Imamagić, predstojnik Sektora za računalne sustave Srca prikazao je pregled planova za unaprjeđenje postojećih infrastruktura za napredno računanje do uspostave HR-ZOO-a.

Posebno je naglašen plan zapošljavanja e-znanstvenika, odnosno specijaliziranih stručnjaka koji dolaze iz znanstvenih područja, a u svome su se znanstvenom radu služili naprednim IKT resursima i programiranjem. Isti će predstavljati sponu između istraživača i naprednih IKT resursa te će osigurati optimalnu primjenu resursa sukladno zahtjevima istraživanja i predmetnog znanstvenog područja kako bi istraživanje generiralo kvalitetne i korisne rezultate za istraživače.

Više informacija možete pronaći na web stranici konferencije.

 


Izdvojena događanja Srca

Trenutno nema događanja.