HR-ZOO na znanstvenoj konferenciji Computational Chemistry Day

16. 5. 2018.

U subotu, 12. svibnja 2018. godine na Kemijskom odsjeku PMF-a održana je znanstvena konferencija Computational Chemistry Day. Konferenciju su zajednički organizirali Institut Ruđer Bošković, Kemijski odsjek PMF-a i Hrvatsko kemijsko društvo. Cilj konferencije bio je razmjena znanja i iskustva među računalnim kemičarima iz raznih područja djelovanja.

U sklopu programa prezentiran je projekt Hrvatski znanstveni i obrazovni oblak (HR-ZOO) koji ima za cilj izgraditi nacionalnu e-infrastrukturu i katalog povezanih usluga, a za potrebe suvremene znanosti, obrazovanja i istraživanja.

Ivan Marić, zamjenik ravnatelja i tehnički direktor Srca prikazao je ciljeve projekta i planirani vremenski plan provođenja projektnih aktivnosti te objasnio načela izgradnje nacionalnih e-infrastruktura. Dobriša Dobrenić, pomoćnik ravnatelja Srca za računalnu i mrežnu infrastrukturu prezentirao je katalog HR-ZOO usluga koje će biti na raspolaganju znanstveno-istraživačkoj zajednici nakon provedbe projekta, a Emir Imamagić, predstojnik Sektora za računalne sustave Srca prikazao je pregled planova za unaprjeđenje postojećih infrastruktura za napredno računanje do uspostave HR-ZOO-a.

Posebno je naglašen plan zapošljavanja e-znanstvenika, odnosno specijaliziranih stručnjaka koji dolaze iz znanstvenih područja, a u svome su se znanstvenom radu služili naprednim IKT resursima i programiranjem. Isti će predstavljati sponu između istraživača i naprednih IKT resursa te će osigurati optimalnu primjenu resursa sukladno zahtjevima istraživanja i predmetnog znanstvenog područja kako bi istraživanje generiralo kvalitetne i korisne rezultate za istraživače.

Više informacija možete pronaći na web stranici konferencije.

 


Izdvojena događanja Srca

ruj 01

Svake godine u rujnu organiziramo niz predavanja namijenjenih novim studentima Sveučilišta u Zagrebu.

ruj 19

Želite li se upoznati s mogućnostima besplatnog programa GIMP koji će vam biti od pomoći pri obradi slika ili drugih vrsta grafike, prijavite se na radionicu koja će se održati 19. 9.  2019. u 16:30 sati. Prijave su u tijeku!

ruj 23

Od 23. do 27. rujna održavamo Tjedan Centra za e-učenje - niz radionica i tečajeva za nastavnike.

ruj 24

Steknite znanja i vještine potrebne za administraciju operacijskih sustava Windows ili Linux. Prijave za novi ciklus koji počinje 24. 9. 2019. su u tijeku.

lis 14

Steknite znanja potrebna za administaciju operacijskog sustava Linux. Tečaj počinje 14. 10. 2019. u 9 sati. Prijave su u tijeku.