HR-ZOO na znanstvenoj konferenciji Computational Chemistry Day

16. 5. 2018.

U subotu, 12. svibnja 2018. godine na Kemijskom odsjeku PMF-a održana je znanstvena konferencija Computational Chemistry Day. Konferenciju su zajednički organizirali Institut Ruđer Bošković, Kemijski odsjek PMF-a i Hrvatsko kemijsko društvo. Cilj konferencije bio je razmjena znanja i iskustva među računalnim kemičarima iz raznih područja djelovanja.

U sklopu programa prezentiran je projekt Hrvatski znanstveni i obrazovni oblak (HR-ZOO) koji ima za cilj izgraditi nacionalnu e-infrastrukturu i katalog povezanih usluga, a za potrebe suvremene znanosti, obrazovanja i istraživanja.

Ivan Marić, zamjenik ravnatelja i tehnički direktor Srca prikazao je ciljeve projekta i planirani vremenski plan provođenja projektnih aktivnosti te objasnio načela izgradnje nacionalnih e-infrastruktura. Dobriša Dobrenić, pomoćnik ravnatelja Srca za računalnu i mrežnu infrastrukturu prezentirao je katalog HR-ZOO usluga koje će biti na raspolaganju znanstveno-istraživačkoj zajednici nakon provedbe projekta, a Emir Imamagić, predstojnik Sektora za računalne sustave Srca prikazao je pregled planova za unaprjeđenje postojećih infrastruktura za napredno računanje do uspostave HR-ZOO-a.

Posebno je naglašen plan zapošljavanja e-znanstvenika, odnosno specijaliziranih stručnjaka koji dolaze iz znanstvenih područja, a u svome su se znanstvenom radu služili naprednim IKT resursima i programiranjem. Isti će predstavljati sponu između istraživača i naprednih IKT resursa te će osigurati optimalnu primjenu resursa sukladno zahtjevima istraživanja i predmetnog znanstvenog područja kako bi istraživanje generiralo kvalitetne i korisne rezultate za istraživače.

Više informacija možete pronaći na web stranici konferencije.

 


Izdvojena događanja Srca

sij 24

„Napredno SIEM rješenje i zaštita IT infrastrukture pomoću Azure Sentinela“

velj 10

Upoznajte tajne programiranja u R-u, jeziku za analizu i vizualizaciju podataka. Prijave traju do 5.2.2020.

velj 17

Steknite znanja potrebna za administaciju operacijskog sustava Linux. Tečaj počinje 17. 2. 2020. u 9 sati. Prijave su u tijeku. 

svi 11

Ovladajte naprednom administracijom Linux poslužitelja. Tečaj Linux akademije počinje 11. 5. 2020. u 17 sati. Prijave su u tijeku.