Hrčak - više od 200.000 radova s cjelovitim tekstom

18. 3. 2019.

Portal hrvatskih znanstvenih i stručnih časopisa - Hrčak je sustav koji, uz ulogu središnjeg portala za pristup znanstvenim i stručnim časopisima te časopisima za popularizaciju znanosti i kulture, omogućava uredništvima uređivanje časopisa i objavu cjelovitih tekstova u otvorenom pristupu.

Hrčak je prvi puta predstavljen javnosti 7. veljače 2006. godine kada je i pušten u produkcijski rad. U narednih 13 godina Hrčak se razvio u važan i prepoznat izvor znanstvenih informacija koji na jednom mjestu okuplja više od 470 časopisa, a u veljači ove godine broj objavljenih radova s cjelovitim tekstom u otvorenom pristupu na Hrčku prešao je 200.000!

Važnost Hrčka, osim uredništva časopisa, prepoznaje i hrvatska, te međunarodna i stručna javnost, stoga portal dnevno u prosjeku posjeti preko 55.000 korisnika.

Podsjetimo, Hrčak je nastao na temelju ideje potekle iz Hrvatskog informacijskog i dokumentacijskog društva, a tehnički je realiziran i održava se u Srcu.


Izdvojena događanja Srca

pro 12

U anketi koju je Sektor za napredno računanje proveo među korisnicima, znanstveni softver Mathematica je jedan od najpopularnijih izbora pa zbog toga Wolfram Mathematica i Srce za sve zainteresirane organiziraju trodnevnu online radionicu o korištenju ovog znanstvenog softvera. Broj prisutnih na radionici je ograničen.