Hrčku odobrena sredstva za razvoj iz OpenAIRE projekta

4. 8. 2016.

Hrčak - portal hrvatskih znanstvenih i stručnih časopisa udomljuje više od 400 hrvatskih časopisa i s godinama je postao prepoznatljivo mjesto za diseminaciju znanstvenih informacija koje nastaju u hrvatskom istraživačkom prostoru. Hrčak je kao izvor podataka uključen u OpenAIRE infrastrukturu tijekom travnja 2015. s čime su radovi objavljeni na Hrčku postali vidljivi i kroz portal OpenAIRE.

Kroz projekt OpenAIRE2020 pokrenut je FP7 post-grant Open Access Pilot (Pilot) s ciljem podrške objavljivanju istraživačkih rezultata FP7 projekata u otvorenom pristupu nakon završetka FP7 projekata. U okviru tog Pilota je u svibnju 2016. objavljen poziv za prijedlozima financiranja tehničkih unaprjeđenja časopisa i platformi koji podržavaju objavu u otvorenom pristupu bez naplate troškova objave (Article processing charge APC) i promoviraju interoperabilnost s infrastrukturom koja se razvija kroz OpenAIRE projekte. U pozivu je bilo definirano koja tehnička unaprjeđenja ispunjavaju uvjete za financiranje iz sredstava Pilota.

Srce se u dogovoru sa Savjetom Hrčka odazvalo na poziv slanjem prijedloga za financiranje tehničkih unaprjeđenja Hrčka. Nakon ocjene svih pristiglih prijedloga, tim Pilota je odlučio da će sredstvima Pilota biti financirano 11 prijedloga među kojima je i prijedlog unaprjeđenja Hrčka.

Prijedlog tehničkog unaprjeđenja Hrčka uključuje sljedeće iskorake:

  1. Implementacija mogućnosti pohrane XML verzije rada uz PDF što bi omogućilo rudarenje sadržaja radova
  2. Implementacija podrške za korištenje identifikatora autora ORCID
  3. Implementacija podrške za prikupljanje i otkrivanje informacija o financijerima i projektima s kojima je rad povezan i u slučaju kad se projekt ne nalazi na normativnom popisu projekata OpenAIRE-a
  4. Implementacija podrške za dostavu informacija o radovima DOAJ-u kroz implementaciju podrške za DOAJ XML i DOAJ API
  5. Implementacija podrške za citiranje istraživačkih podataka u okviru metapodataka o radu korištenjem JATS formata
  6. Unaprjeđenje podrške za pretraživanje Hrčka i implementacija facetnog pretraživanja.

Za financiranje časopisa i platformi je u okviru Pilota planirano maksimalno 200.000 eura od čega je za tehničko unaprjeđenje Hrčka odobreno 28.000 eura. Rok u kojem je potrebno implementirati tehnička rješenja je do kraja travnja 2017. Tim Hrčka će tijekom tog perioda kroz obavijesti, upute i radionice uredništvima časopisa u Hrčku prezentirati poboljšanja koja tehnička rješenja donose.


Izdvojena događanja Srca

ruj 26

Želite li naučiti služiti se programom Access i kreirati baze podataka? Prijavite se na tečaj koji će se održati u online okruženju, uz vodstvo predavača. Tečaj će započeti u ponedjeljak, 26. rujna 2022. u 9:00 sati. Prijave su u tijeku.

lis 05

Online radionica "Korištenje računalnog klastera Isabella" održat će se  5. listopada 2022., od  9 do 15 sati, a kao preduvjet za sudjelovanje polaznici moraju proći provjeru znanja u sklopu online tečaja "Linux za korisnike Isabelle".

lis 10

Od 10. do 14. listopada 2022. održavamo Tjedan Centra za e-učenje - niz radionica i tečajeva za nastavnike.