Hrčku odobrena sredstva za razvoj iz OpenAIRE projekta

4. 8. 2016.

Hrčak - portal hrvatskih znanstvenih i stručnih časopisa udomljuje više od 400 hrvatskih časopisa i s godinama je postao prepoznatljivo mjesto za diseminaciju znanstvenih informacija koje nastaju u hrvatskom istraživačkom prostoru. Hrčak je kao izvor podataka uključen u OpenAIRE infrastrukturu tijekom travnja 2015. s čime su radovi objavljeni na Hrčku postali vidljivi i kroz portal OpenAIRE.

Kroz projekt OpenAIRE2020 pokrenut je FP7 post-grant Open Access Pilot (Pilot) s ciljem podrške objavljivanju istraživačkih rezultata FP7 projekata u otvorenom pristupu nakon završetka FP7 projekata. U okviru tog Pilota je u svibnju 2016. objavljen poziv za prijedlozima financiranja tehničkih unaprjeđenja časopisa i platformi koji podržavaju objavu u otvorenom pristupu bez naplate troškova objave (Article processing charge APC) i promoviraju interoperabilnost s infrastrukturom koja se razvija kroz OpenAIRE projekte. U pozivu je bilo definirano koja tehnička unaprjeđenja ispunjavaju uvjete za financiranje iz sredstava Pilota.

Srce se u dogovoru sa Savjetom Hrčka odazvalo na poziv slanjem prijedloga za financiranje tehničkih unaprjeđenja Hrčka. Nakon ocjene svih pristiglih prijedloga, tim Pilota je odlučio da će sredstvima Pilota biti financirano 11 prijedloga među kojima je i prijedlog unaprjeđenja Hrčka.

Prijedlog tehničkog unaprjeđenja Hrčka uključuje sljedeće iskorake:

  1. Implementacija mogućnosti pohrane XML verzije rada uz PDF što bi omogućilo rudarenje sadržaja radova
  2. Implementacija podrške za korištenje identifikatora autora ORCID
  3. Implementacija podrške za prikupljanje i otkrivanje informacija o financijerima i projektima s kojima je rad povezan i u slučaju kad se projekt ne nalazi na normativnom popisu projekata OpenAIRE-a
  4. Implementacija podrške za dostavu informacija o radovima DOAJ-u kroz implementaciju podrške za DOAJ XML i DOAJ API
  5. Implementacija podrške za citiranje istraživačkih podataka u okviru metapodataka o radu korištenjem JATS formata
  6. Unaprjeđenje podrške za pretraživanje Hrčka i implementacija facetnog pretraživanja.

Za financiranje časopisa i platformi je u okviru Pilota planirano maksimalno 200.000 eura od čega je za tehničko unaprjeđenje Hrčka odobreno 28.000 eura. Rok u kojem je potrebno implementirati tehnička rješenja je do kraja travnja 2017. Tim Hrčka će tijekom tog perioda kroz obavijesti, upute i radionice uredništvima časopisa u Hrčku prezentirati poboljšanja koja tehnička rješenja donose.


Izdvojena događanja Srca

pro 09

Ako se želite naučiti služiti programom PowerPoint pomoću kojeg možete izrađivati elektroničke prezentacije na svom računalu, prijavite se na tečaj koji započinje u ponedjeljak, 9. 12. 2019. u 17:30 sati. Prijave su u tijeku!

pro 13

„Korištenje korisničkih podataka iz LDAP-a u ASP.NET MVC5 aplikaciji“ 

pro 13

Želite li se upoznati s mogućnostima besplatnog programa GIMP koji će vam biti od pomoći pri obradi slika ili drugih vrsta grafike, prijavite se na radionicu koja će se održati 13. 12.  2019. u 16:30 sati. Prijave su u tijeku!

pro 16

Želite li ovladati uporabom programa PowerPoint i naučiti izraditi "moćne" prezentacije? Prijavite se na besplatnu radionicu koja se održava u ponedjeljak,  16. 12. 2019., od 16:30 sati. Prijave su u tijeku.

velj 17

Steknite znanja potrebna za administaciju operacijskog sustava Linux. Tečaj počinje 17. 2. 2020. u 9 sati. Prijave su u tijeku.