50.srce.hr - U srcu digitalne transformacije znanosti i visokog obrazovanja!

Hrčku odobrena sredstva za razvoj iz OpenAIRE projekta

4. 8. 2016.

Hrčak - portal hrvatskih znanstvenih i stručnih časopisa udomljuje više od 400 hrvatskih časopisa i s godinama je postao prepoznatljivo mjesto za diseminaciju znanstvenih informacija koje nastaju u hrvatskom istraživačkom prostoru. Hrčak je kao izvor podataka uključen u OpenAIRE infrastrukturu tijekom travnja 2015. s čime su radovi objavljeni na Hrčku postali vidljivi i kroz portal OpenAIRE.

Kroz projekt OpenAIRE2020 pokrenut je FP7 post-grant Open Access Pilot (Pilot) s ciljem podrške objavljivanju istraživačkih rezultata FP7 projekata u otvorenom pristupu nakon završetka FP7 projekata. U okviru tog Pilota je u svibnju 2016. objavljen poziv za prijedlozima financiranja tehničkih unaprjeđenja časopisa i platformi koji podržavaju objavu u otvorenom pristupu bez naplate troškova objave (Article processing charge APC) i promoviraju interoperabilnost s infrastrukturom koja se razvija kroz OpenAIRE projekte. U pozivu je bilo definirano koja tehnička unaprjeđenja ispunjavaju uvjete za financiranje iz sredstava Pilota.

Srce se u dogovoru sa Savjetom Hrčka odazvalo na poziv slanjem prijedloga za financiranje tehničkih unaprjeđenja Hrčka. Nakon ocjene svih pristiglih prijedloga, tim Pilota je odlučio da će sredstvima Pilota biti financirano 11 prijedloga među kojima je i prijedlog unaprjeđenja Hrčka.

Prijedlog tehničkog unaprjeđenja Hrčka uključuje sljedeće iskorake:

  1. Implementacija mogućnosti pohrane XML verzije rada uz PDF što bi omogućilo rudarenje sadržaja radova
  2. Implementacija podrške za korištenje identifikatora autora ORCID
  3. Implementacija podrške za prikupljanje i otkrivanje informacija o financijerima i projektima s kojima je rad povezan i u slučaju kad se projekt ne nalazi na normativnom popisu projekata OpenAIRE-a
  4. Implementacija podrške za dostavu informacija o radovima DOAJ-u kroz implementaciju podrške za DOAJ XML i DOAJ API
  5. Implementacija podrške za citiranje istraživačkih podataka u okviru metapodataka o radu korištenjem JATS formata
  6. Unaprjeđenje podrške za pretraživanje Hrčka i implementacija facetnog pretraživanja.

Za financiranje časopisa i platformi je u okviru Pilota planirano maksimalno 200.000 eura od čega je za tehničko unaprjeđenje Hrčka odobreno 28.000 eura. Rok u kojem je potrebno implementirati tehnička rješenja je do kraja travnja 2017. Tim Hrčka će tijekom tog perioda kroz obavijesti, upute i radionice uredništvima časopisa u Hrčku prezentirati poboljšanja koja tehnička rješenja donose.


Izdvojena događanja Srca

lis 05

Ako se želite naučiti služiti programom Excel kako biste izradili i uredili svoje proračunske tablice, prijavite se na tečaj koji će se održati u online okruženju, uz vodstvo predavača. Tečaj započinje u utorak, 5. listopada 2021., u 16:30 sati. Prijave su u tijeku. 

lis 06

Trebate li pomoć kod uporabe programa Word prilikom oblikovanja seminarskog ili nekog drugog rada tijekom studija? Prijavite se na radionicu koja se održava u online okruženju, uz vodstvo predavača. Radionica će se održati u srijedu, 6. listopada 2021., s početkom u 16:30 sati. Prijave su u tijeku.

lis 11

Želite se upoznati s osnovnim pojmovima u vezi razumijevanja rada u WordPressu? Prijavite se na tečaj koji će se održati u online okruženju i uz vodstvo predavača, a započet  će u ponedjeljak, 11. listopada 2021. u 9 sati. Prijave su u tijeku.

lis 14

Ako se želite upoznati s osnovnim mogućnostima programa Excel, prijavite se na radionicu koja će se održati u online okruženju, uz vodstvo predavača. Radionica će se održati u četvrtak, 14. listopada 2021., s početkom u 15 sati. Prijave su u tijeku.

lis 18

Ako se želite upoznati s naprednim mogućnostima rada u programu Excel i unaprijediti svoje znanje o proračunskim tablicama, prijavite se na tečaj koji će se održati u online okruženju, uz vodstvo predavača. Tečaj započinje u ponedjeljak, 18. listopada 2021., u 16:30 sati. Prijave su u tijeku.