Hrvatski arhiv weba NSK pridružuje se obilježavanju ulaska Hrvatske u EU

24. 6. 2013.

U povodu pridruživanja Republike Hrvatske Europskoj uniji 1. srpnja 2013. Hrvatski arhiv weba Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu pobrat će i pohraniti sadržaje o ulasku Republike Hrvatske u Europsku uniju objavljene na internetu.

Hrvatski arhiv weba zbirka je odabranih sadržaja preuzetih s interneta i pohranjenih na računalnom poslužitelju Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu. Njegova je svrha preuzimanje i trajno čuvanje publikacija s interneta kao dijela hrvatske kulturne baštine.

Nacionalna i sveučilišna knjižnica u Zagrebu izgrađuje arhiv od 2004. godine zajedno sa Sveučilišnim računskim centrom koji razvija i održava programsku podršku Hrvatskom arhivu weba.

Pobiranje (harvestiranje) obavljat će se od 3. srpnja 2013., a robot će se predstaviti kao Mozilla/5.0 (compatible; heritrix/1.14.4; +http://haw.nsk.hr/harvestiranje).

Kako bi se što potpunije prikupilo sadržaje (članke, internetske stranice) o ovome događaju, NSK poziva sve koji će objavljivati materijale vezane za taj događaj da pošalju internetske adrese s portala svojih gradova, lokalnih medija i drugih internetskih glasila.

Prikupljat će se sadržaji na domenama .hr, .net, .org, .com i .info.

Adrese se mogu slati na haw@nsk.hr do 2. srpnja 2013.

Više o Hrvatskom arhivu weba saznajte na http://haw.nsk.hr/o_arhivu_weba.

Izdvojena događanja Srca

pro 12

U anketi koju je Sektor za napredno računanje proveo među korisnicima, znanstveni softver Mathematica je jedan od najpopularnijih izbora pa zbog toga Wolfram Mathematica i Srce za sve zainteresirane organiziraju trodnevnu online radionicu o korištenju ovog znanstvenog softvera. Broj prisutnih na radionici je ograničen.