Hrvatski arhiv weba u Europeani

29. 6. 2012.

Hrvatska digitalna građa postala je dijelom najveće europske zbirke kulturne baštine - Europske digitalne knjižnice - Europeane. Nacionalna i sveučilišna knjižnica u Zagrebu dostavila je Europeani bibliografske podatke (metapodatke) dvije vrijedne zbirke digitalne i digitalizirane građe. Riječ je o građi Hrvatskog arhiva weba, zbirci odabranih sadržaja preuzetih s interneta i pohranjenih u arhivskom sustavu Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu koji je razvilo Srce, te Digitalnom akademskom repozitoriju, zbirci doktorskih i magistarskih radova koja sadrži najstarije digitalizirane disertacije kao i suvremene izvorno digitalne radove obranjene na Sveučilištu u Zagrebu.

Europeana se od 2008. godine razvija na inicijativu i uz potporu Europske komisije s ciljem virtualnog okupljanja i povezivanja kulturne baštine Europe. Riječ je o višejezičnom portalu za jedinstveni pristup digitalnoj i digitaliziranoj građi europskih ustanova, a uz knjižnice uključuje i muzeje, arhive i ostale imatelje digitalne kulturne baštine.

Izdvojena događanja Srca

pro 12

U anketi koju je Sektor za napredno računanje proveo među korisnicima, znanstveni softver Mathematica je jedan od najpopularnijih izbora pa zbog toga Wolfram Mathematica i Srce za sve zainteresirane organiziraju trodnevnu online radionicu o korištenju ovog znanstvenog softvera. Broj prisutnih na radionici je ograničen.