Hrvatski arhiv weba udomljen u Srcu

10. 12. 2014.

Proteklih dana Hrvatski arhiv weba (HAW) preseljen je na računalnu opremu Srca. HAW je sustav koji čuva prošlost hrvatskog weba, a kojeg u suradnji sa Srcem gradi Nacionalna i sveučilišna knjižnica (NSK). Sadržaji koje HAW prikuplja i pohranjuje predstavljaju dio hrvatske nacionalne kulturne i znanstvene baštine, a prikupljanja se odvijaju na tri načina:

  • Selektivna prikupljanja prema utvrđenim Kriterijima odabira obveznog primjerka kojima se arhiviraju online časopisi, knjige, mrežna mjesta ustanova, udruga, događaja, e-novine, portali, odabrane osobne stranice, osobni, skupni i tematski blogovi. Selektivna prikupljanja provode se od 2004. godine i na taj način je arhivirano 7,6 TB podataka tj. oko 160 milijuna datoteka.
  • Domenska prikupljanja kojima se arhiviraju sva aktivna web-sjedišta na nacionalnoj internetskoj domeni .hr. Provode se jednom godišnje od 2011. godine te je na taj način arhivirano 11,8TB podataka tj.  preko 180 milijuna datoteka pohranjenih u WARC formatu (ISO 28500).
  • Tematska kojima se prikupljaju sadržaji s weba koji se odnose na aktualne teme ili događaje od nacionalnog značaja. Od 2011. godine provedeno je 5 tematskih prikupljanja vezano uz pristup Hrvatske u EU te izbore.

HAW poslužitelji su migrirani u virtualnu okolinu u sklopu klastera središnjeg virtualizacijskog sustava Srca koji se temelji na najnovijim inačicama VMWare vSphere virtualizacijske infrastrukture. Ovime se osigurava rad HAW poslužitelja na suvremenim hardverskim sustavima te ostvaruje visoka dostupnosti i pouzdanost kako poslužitelja tako i servisa koji se na njima izvršavaju. Ukoliko u logovima svojih web-poslužitelja primijetite nazive robota Mozilla/5.0 (compatible;SrceDAMP/3.6.8; +http://haw.nsk.hr/faq) ili Mozilla/5.0 (compatible; heritrix/1.14.4; +http://haw.nsk.hr/faq) to je znak da su vaše stranice iz Srca posjetili roboti HAW-a. Arhivirani sadržaj javno je dostupan. Više detalja o HAW-u pogledajte  na http://haw.nsk.hr.

Izdvojena događanja Srca

pro 12

U anketi koju je Sektor za napredno računanje proveo među korisnicima, znanstveni softver Mathematica je jedan od najpopularnijih izbora pa zbog toga Wolfram Mathematica i Srce za sve zainteresirane organiziraju trodnevnu online radionicu o korištenju ovog znanstvenog softvera. Broj prisutnih na radionici je ograničen.