50.srce.hr - U srcu digitalne transformacije znanosti i visokog obrazovanja!

Hrvatski arhiv weba uključen u Memento

18. 8. 2020.

U okviru suradnje Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu (NSK) i Sveučilišnog računskog centra Sveučilišta u Zagrebu (Srce) na razvoju i održavanju Hrvatskog arhiva weba (HAW) implementirana je podrška za protokol Memento te je HAW postao dio globalne zajednice arhiva weba s podrškom za Memento.

Memento je protokol koji je nastao u sklopu istoimenog projekta kojeg vode Los Alamos National Laboratory i Old Dominion University.

Web je izuzetno dinamičan medij, sadržaj se mijenja iz minute u minutu i prema nekim istraživanjima ponekad nestaje u vrlo kratkom roku. Stoga je korisnicima, koji na webu traže informacije iz prošlosti, važno njihovo što jednostavnije i sveobuhvatnije pronalaženje. Memento webu dodaje vremensku dimenziju s ciljem da korisnici, osim izvornim web-stranicama, mogu jednostavno pristupiti i arhiviranim verzijama web-stranica koje su bile dostupne u nekom trenu u prošlosti. Pomoću Mementa korisnici do prethodnih verzija web-stranica dolaze putem URL-a i unosom datuma za koji ih zanima prethodna verzija web-stranice. Pri tome korisnici ne moraju znati koji su arhivi weba dostupni i koji od njih eventualno imaju traženu verziju web-stranice. Ako tražena web-stranica postoji u bilo kojem arhivu uključenom u Memento zajednicu, korisnik će dobiti onu arhiviranu stranicu koja je vremenski najbliža traženom datumu.

Memento u ovome trenutku podržava preko 20 arhiva weba u svijetu.

Sve što je potrebno je uključiti dodatak Memento u preglednik (Chrome, Firefox) ili otići na portal Time Travel i započeti putovanje kroz vrijeme na webu.

portal Time Travel


Izdvojena događanja Srca

pro 06

Ako se želite naučiti služiti programom Excel kako biste izradili i uredili svoje proračunske tablice, prijavite se na tečaj koji će se održati u online okruženju, uz vodstvo predavača. Tečaj započinje u ponedjeljak, 6. prosinca 2021., u 16:30 sati. Prijave su u tijeku. 

pro 09

Webinar "Računalni klaster Isabella - GPU, kontejneri i programske okoline" u organizaciji Srca održat će se 9. prosinca 2021., od 10 do 16 sati, putem sustava za webinare Srca.

pro 10

Želite li se upoznati s mogućnostima besplatnog programa Audacity, namijenjenog snimanju i obradi zvuka? Prijavite se na radionicu koja se održava u online okruženju, uz vodstvo predavača. Radionica će se održati u petak, 10. prosinca 2021. u 9 sati. Prijave su u tijeku!

pro 14

Student ste i želite naučiti raditi s besplatnim alatima za grafički dizajn? Prijavite se na besplatan tečaj koji se održava u okviru obrazovne akcije namijenjene studentima, pod nazivom "50 tečajeva za studente za 50 godina Srca". Tečaj će se održati u online okruženju i uz vodstvo predavača, a započet će u utorak, 14. prosinca 2021. u 9 sati. Prijave su u tijeku.

pro 15

Student ste i želite se upoznati s osnovama HTML-a – tehnologije za izradu web-stranica? Prijavite se na besplatan tečaj koji se održava u okviru obrazovne akcije namijenjene studentima, pod nazivom "50 tečajeva za studente za 50 godina Srca". Tečaj će se održati u online okruženju i uz vodstvo predavača, a započet će u srijedu, 15. prosinca 2021. u 9 sati. Prijave su u tijeku.