Hrvatski centar kompetencija za HPC dobio novi logotip

7. 12. 2021.

Hrvatski centar kompetencija za računarstvo visokih performansi (HR HPC CC) od danas ima novi logotip. HR HPC CC je mjesto na kojem krajnji korisnici iz sustava znanosti i visokog obrazovanja, industrije i javne uprave imaju pristup inovativnim rješenjima prilagođenim stupnju zrelosti nacionalne i europske HPC infrastrukture. Centar pridonosi osnaživanju postojećih i razvitku novih kompetencija iz područja računarstva visokih performansi (engl. High Performance Computing, HPC), ali će stvoriti i pretpostavke za sinergijsko djelovanje na izgradnji politika, financiranja i upravljanja resursima u druga dva područja: analizi velikih skupova podataka na HPC resursima (engl. High Performance Data Analytics, HPDA) i tehnologiji umjetne inteligencije (engl. Artificial Intelligence, AI).

U skladu s time, u novom logotipu Centra jasno se mogu identificirati detalji usmjereni na industriju, velik broj mogućnosti koje pruža upotreba HPC tehnologija, ali i kompleksnost samog pojma računarstva visokih performansi. U dizajnu dominiraju elementi spomenute visoke tehnologije, posebice elementi modeliranja i simulacije, napredne analize podataka i vizualizacije koji se koriste za podatkovno intenzivne zadatke.

Novi logotip je izrađen u sklopu projekta National Competence Centres in the Framework of EuroHPC – EuroCC, s kojim je i vizualno povezan. Moderan dizajn logotipa Centra naglašava doprinos Centra izgradnji europskog HPC ekosustava i provedbi HPC inicijative Europske komisije. Na uspostavi Centra rade: Srce u ulozi voditelja konzorcija i nacionalnog partnera na projektu te Fakultet elektrotehnike i računarstva Sveučilišta u Zagrebu (FER), Fakultet elektrotehnike, strojarstva i brodogradnje Sveučilišta u Splitu (FESB), Fakultet elektrotehnike, računarstva i informacijskih tehnologija Osijek Sveučilišta J.J. Strossmayera u Osijeku (FERIT), Sveučilište u Rijeci (UNIRI), Tehnički fakultet Sveučilišta u Rijeci (RITEH) i Institut Ruđer Bošković (IRB) u ulozi povezanih trećih strana Srca. Ministarstvo znanosti i obrazovanja daje podršku hrvatskim institucijama u provedbi projekta te osigurava nacionalni udio sufinanciranja projekta.

HPC CC logotip


Izdvojena događanja Srca

velj 03

Ako se želite upoznati s osnovnim mogućnostima programa Excel, prijavite se na radionicu koja će se održati u online okruženju, uz vodstvo predavača. Radionica će se održati u četvrtak, 3. veljače 2022., s početkom u 15 sati. Prijave su u tijeku.

velj 04

Želite li se upoznati s mogućnostima besplatnog programa GIMP koji će vam biti od pomoći pri obradi slika ili drugih vrsta grafike, prijavite se na radionicu koja će se održati u online okruženju, uz vodstvo predavača. Radionica će se održati u petak, 4. veljače 2022.  u 9:00 sati. Prijave su u tijeku!

velj 07

Želite li naučiti izraditi "moćne" prezentacije uporabom programa PowerPoint prijavite se na radionicu koja će se održati u online okruženju, uz vodstvo predavača. Radionica će se održati u ponedjeljak, 7. veljače 2022., s početkom u 16:30 sati. Prijave su u tijeku.

velj 08

Ako se želite naučiti služiti programom Excel kako biste izradili i uredili svoje proračunske tablice, prijavite se na tečaj koji će se održati u online okruženju, uz vodstvo predavača. Tečaj započinje u utorak, 8. veljačle 2022., u 16:30 sati. Prijave su u tijeku. 

velj 09

Želite li naučiti raditi s besplatnim alatima za snimanje i obradu video sadržaja, prijavite se na tečaj koji će se održati u online okruženju, uz vodstvo predavača. Tečaj će započeti u srijedu, 9. veljače 2022. u 9 sati. Prijave su u tijeku.