HRZZ za projekte koje financira uvodi Plan upravljanja istraživačkim podacima

13. 1. 2022.

Upravni odbor Hrvatske zaklade za znanost (HRZZ), na svojoj 14. sjednici, održanoj 21. prosinca 2021. godine, donio je Odluku o uvođenju Plana upravljanja istraživačkim podacima (Research data management plan – RDMP) za projekte koje financira Zaklada te je utvrdio obrazac i proceduru njegove primjene. Plan upravljanja istraživačkim podacima bit će obvezni dio prijavne dokumentacije za sve buduće natječaje HRZZ-a.

Tako će od 15. ožujka 2022. godine Plan upravljanja istraživačkim podacima činiti obvezni dio redovitog izvješća za natječajne rokove za programe „Istraživački projekti“ (IP, IPS, IPCH) i „Uspostavni istraživački projekti“ (UIP) (šifre natječajnih rokova: 2019-04, 2020-02, 2020-01, 2020-10, 2021-04, 2021-10). Tijekom faze prilagodbe do kraja 2022. godine obrazac se neće vrednovati niti su njegove izmjene obuhvaćene Zahtjevom za izmjene radnoga i financijskog plana.

Plan upravljanja istraživačkim podacima predstavlja dokument koji prikazuje kako se stvaraju, pohranjuju, dijele, čuvaju i štite istraživački podaci tijekom i po završetku projekta. Ovom odlukom Hrvatska zaklada za znanost čini značajan korak u provođenju otvorene znanosti i usklađivanju s europskim istraživačkim prostorom. Time se istraživački podaci prikupljeni javnim financiranjem čine dostupnima za buduće korištenje što je u skladu s nastojanjima HRZZ-a u poticanju istraživača na učinkovito upravljanje i dijeljenje istraživačkih podataka. Detaljnije informacije o Planu upravljanja istraživačkim podacima dostupne su na web stranicama Hrvatske zaklade za znanost.

Srce je još u listopadu 2020. godine objavilo priručnik o upravljanju istraživačkim podacima pod nazivom „Istraživački podaci – što s njima?" koji donosi najbolje prakse upravljanja istraživačkim podacima u svrhu njihovog učinkovitog dijeljenja te ponovne upotrebe u skladu s FAIR (engl. Findable, Accessible, Interoperable, Reusable) načelima. S ciljem približavanja Plana upravljanja istraživačkim podacima široj javnosti održan je i webinar „Kako kvalitetno organizirati i upravljati istraživačkim podacima“.

Također, svim istraživačima u pripremi njihovih izvješća može pomoći i tečaj „Upravljanje istraživačkim podacima" koji je Srce objavilo u listopadu 2021. godine, a namijenjen je istraživačima, studentima i nastavnicima svih smjerova na svim fakultetima, knjižničarima i podatkovnim entuzijastima koji žele saznati više o upravljanju istraživačkim podacima tijekom životnog ciklusa podataka.

Uz sve to, u slučaju potrebe za dodatnim pojašnjenjima, stručnjaci Srca dostupni su na online konzultacijama koje se održavaju zadnji petak u mjesecu, a prijave se šalju na dabar@srce.hr.

HRZZ - plan upravljanja istraživačkim podacima

HRZZ - priprema izvjesca


Izdvojena događanja Srca

Ožu 28

Srce od 28. do 30. ožujka 2023. organizira stručnu konferenciju Srce DEI 2023, ujedno i završnu konferenciju nacionalnog strateškog projekta HR-ZOO. 

lip 01

U lipnju 2023. organiziramo nacionalnu konferenciju korisnika sustava za e-učenje Moodle.

ruj 01

U rujnu/listopadu 2023. održavamo Tjedan Centra za e-učenje - niz radionica i tečajeva za nastavnike.

lis 01

Međunarodni Tjedan otvorenog pristupa (Open Access Week) ove godine obilježava se u listopadu 2023.

pro 07

Ove godine 7. prosinca obilježavamo Dan e-učenja.