I nastava u visokom obrazovanju se provodi na daljinu

27. 3. 2020.

Bližimo se kraju drugog tjedna od kada je donesena odluka da se nastava na daljinu održava za cijeli sustav obrazovanja. Centar za e-učenje u Srcu koji daje podršku nastavnicima u visokom obrazovanju u implementaciji e-učenja u obrazovni proces, uspješno je odgovorio na ove potrebe nastavnika i studenata. Centar je pripremio niz uputa i preporuka za održavanje nastave online te dodatno istakao upute za rad u sustavu za e-učenje Merlin kako bi nastavnici na jednom mjestu odmah našli sve informacije. Među materijalima dostupne su preporuke za održavanje nastave online, priručnici, animacije, brze pomoći, online tečajevi kao i najčešće postavljena pitanja.

Nastavnici koji već niz godina koriste e-učenje, sada su u prednosti u odnosu na one koji tek kreću s radom u online okruženju. I baš za njih, početnike, nastojali smo na našim web stranicama objaviti što više informacija i materijala koji im mogu biti od pomoći u postavljanju nastave u online okruženje.

Na sustavu Merlin trenutno je otvoreno 21.377 e-kolegija koje izvodi više od 8.400 nastavnika za 73.500 studenata sa skoro svih visokoškolskih ustanova u Republici Hrvatskoj. Uzmemo li za usporedbu da je 8. 3. 2020. bilo otvoreno 14.518 e-kolegija, vidi se značajan porast u broju e-kolegija u zadnja dva tjedna (6.859). Ovako veliki broj e-kolegija i nastavnika prati i značajan porast u broju upita putem telefona i elektroničke pošte. U zadnja dva tjedna djelatnici su odgovorili na 914 upita, od čega 240 putem telefona, a koji su vrlo često trajali i više od pola sata. Dosta nastavnika se tek upoznaje sa sustavom za e-učenje i organizacijom takve nastave te im je podrška Centra za e-učenje Srca izuzetno važna.

I dalje se na sustavu najviše postavljaju nastavni materijali, a brojka od 131.841 datoteke već sada je premašila ukupni broj datoteka postavljenih na sustav Merlin u ak. godini 2018./2019. Uz to nastavnici putem sustava šalju obavijesti o kolegiju studentima, a znatno se povećao i broj foruma (26.743) za asinkronu komunikaciju sa studentima u kolegiju. Do danas u ovoj ak. godini, studenti su predali više zadaća (12.935), te riješili više testova (7.910) nego prošle akademske godine, a raste i broj ostalih aktivnosti na sustavu Merlin.

Za početak su nastavnici nastojali učioničku nastavu, predavanja, nastaviti u online okruženju te je sustav za webinare Srca  iskorišten u potpunosti. U prošlom tjednu održano je 1.054 webinara na kojima je sudjelovalo 28.653 polaznika, a u ovom tjednu od ponedjeljka do četvrtka održano je 827 webinara na kojima je sudjelovalo 22.149 polaznika. S obzirom na ograničene kapacitete na sustavu za webinare Srca, odmah smo nastavnicima ukazali i mogućnost korištenja drugih alata koji nude besplatne opcije korištenja (zoom, webex, jitsi…). No nemojmo zaboraviti da su predavanja, bila ona u učionici ili online samo jedan segment obrazovnog procesa, te da sustavi za e-učenje u ovom trenutku mogu osigurati dobru komunikaciju i interakciju sa studentima, a isto tako i praćenje njihovog napretka na kolegiju te vrednovanje.


Izdvojena događanja Srca

Trenutno nema događanja.