50.srce.hr - U srcu digitalne transformacije znanosti i visokog obrazovanja!

Inicijativa za HR-OOZ predstavljena na međunarodnim konferencijama

15. 10. 2021.

Inicijativa za Hrvatski oblak za otvorenu znanost (HR-OOZ) predstavljena je na dvjema međunarodnim konferencijama.

Predstojnik Sektora za upravljanje podacima Draženko Celjak iz Srca predstavio je Inicijativu 13. listopada 2021. na međunarodnoj konferenciji „Digitalna povijest umjetnosti – metode, prakse, epistemologija” u organizaciji Instituta za povijest umjetnosti. Konferencija je po treći puta okupila domaće i inozemne znanstvenike i stručnjake u području digitalne povijesti umjetnosti i arhitekture, studija vizualne kulture, muzeologije, informatičkih znanosti te umjetnosti i dizajna. Na konferenciji je izlagao i Emir Imamagić, predstojnik Sektora za napredno računanje iz Srca, koji je govorio o naprednom računarstvu za digitalnu povijest umjetnosti. Kristina Posavec, također iz Srca, predstavila je nadolazeći tečaj o upravljanju istraživačkim podacima koji je nastao u suradnji Srca i članica hrvatskog RDA čvora, Sveučilišne knjižnice Rijeka, Sveučilišne knjižnice u Splitu, Gradske i sveučilišne knjižnice Osijek te Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu.

Ravnatelj Srca i predsjednik Vijeća Inicijative za HR-OOZ, Ivan Marić, predstavio je Inicijativu 14. listopada 2021. na prvoj međunarodnoj konferenciji u organizaciji DARIAH-HR-a (Digitalna istraživačka infrastruktura za umjetnost i humanistiku u Republici Hrvatskoj) pod nazivom "Digital Humanities and Heritage" koja se održala na Sveučilištu u Zadru. Svrha konferencije bila je promicanje uporabe digitalne tehnologije u istraživanju baštine i humanističkih znanosti kao metodologije i alata u svim područjima humanističkih znanosti i znanosti o baštini.

Inicijativu za HR-OOZ trenutno čini 20 dionika iz sustava znanosti i visokog obrazovanja u Republici Hrvatskoj koji se smatraju ključnim predvodnicima u stvaranju preduvjeta za implementaciju, ostvarivanje i promociju otvorene znanosti u Republici Hrvatskoj.

Više o Inicijativi za HR-OOZ, njezinom ustrojstvu, članovima i radu može se pronaći na stranicama Srca.

HR-OOZ predstavljen na međunarodnim konferencijama - 1

HR-OOZ predstavljen na međunarodnim konferencijama - 2

 

 


Izdvojena događanja Srca

pro 06

Ako se želite naučiti služiti programom Excel kako biste izradili i uredili svoje proračunske tablice, prijavite se na tečaj koji će se održati u online okruženju, uz vodstvo predavača. Tečaj započinje u ponedjeljak, 6. prosinca 2021., u 16:30 sati. Prijave su u tijeku. 

pro 09

Webinar "Računalni klaster Isabella - GPU, kontejneri i programske okoline" u organizaciji Srca održat će se 9. prosinca 2021., od 10 do 16 sati, putem sustava za webinare Srca.

pro 10

Želite li se upoznati s mogućnostima besplatnog programa Audacity, namijenjenog snimanju i obradi zvuka? Prijavite se na radionicu koja se održava u online okruženju, uz vodstvo predavača. Radionica će se održati u petak, 10. prosinca 2021. u 9 sati. Prijave su u tijeku!

pro 14

Student ste i želite naučiti raditi s besplatnim alatima za grafički dizajn? Prijavite se na besplatan tečaj koji se održava u okviru obrazovne akcije namijenjene studentima, pod nazivom "50 tečajeva za studente za 50 godina Srca". Tečaj će se održati u online okruženju i uz vodstvo predavača, a započet će u utorak, 14. prosinca 2021. u 9 sati. Prijave su u tijeku.

pro 15

Student ste i želite se upoznati s osnovama HTML-a – tehnologije za izradu web-stranica? Prijavite se na besplatan tečaj koji se održava u okviru obrazovne akcije namijenjene studentima, pod nazivom "50 tečajeva za studente za 50 godina Srca". Tečaj će se održati u online okruženju i uz vodstvo predavača, a započet će u srijedu, 15. prosinca 2021. u 9 sati. Prijave su u tijeku.