Inicijativa za HR-OOZ predstavljena na međunarodnim konferencijama

15. 10. 2021.

Inicijativa za Hrvatski oblak za otvorenu znanost (HR-OOZ) predstavljena je na dvjema međunarodnim konferencijama.

Predstojnik Sektora za upravljanje podacima Draženko Celjak iz Srca predstavio je Inicijativu 13. listopada 2021. na međunarodnoj konferenciji „Digitalna povijest umjetnosti – metode, prakse, epistemologija” u organizaciji Instituta za povijest umjetnosti. Konferencija je po treći puta okupila domaće i inozemne znanstvenike i stručnjake u području digitalne povijesti umjetnosti i arhitekture, studija vizualne kulture, muzeologije, informatičkih znanosti te umjetnosti i dizajna. Na konferenciji je izlagao i Emir Imamagić, predstojnik Sektora za napredno računanje iz Srca, koji je govorio o naprednom računarstvu za digitalnu povijest umjetnosti. Kristina Posavec, također iz Srca, predstavila je nadolazeći tečaj o upravljanju istraživačkim podacima koji je nastao u suradnji Srca i članica hrvatskog RDA čvora, Sveučilišne knjižnice Rijeka, Sveučilišne knjižnice u Splitu, Gradske i sveučilišne knjižnice Osijek te Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu.

Ravnatelj Srca i predsjednik Vijeća Inicijative za HR-OOZ, Ivan Marić, predstavio je Inicijativu 14. listopada 2021. na prvoj međunarodnoj konferenciji u organizaciji DARIAH-HR-a (Digitalna istraživačka infrastruktura za umjetnost i humanistiku u Republici Hrvatskoj) pod nazivom "Digital Humanities and Heritage" koja se održala na Sveučilištu u Zadru. Svrha konferencije bila je promicanje uporabe digitalne tehnologije u istraživanju baštine i humanističkih znanosti kao metodologije i alata u svim područjima humanističkih znanosti i znanosti o baštini.

Inicijativu za HR-OOZ trenutno čini 20 dionika iz sustava znanosti i visokog obrazovanja u Republici Hrvatskoj koji se smatraju ključnim predvodnicima u stvaranju preduvjeta za implementaciju, ostvarivanje i promociju otvorene znanosti u Republici Hrvatskoj.

Više o Inicijativi za HR-OOZ, njezinom ustrojstvu, članovima i radu može se pronaći na stranicama Srca.

HR-OOZ predstavljen na međunarodnim konferencijama - 1

HR-OOZ predstavljen na međunarodnim konferencijama - 2

 

 


Izdvojena događanja Srca

ruj 26

Želite li naučiti služiti se programom Access i kreirati baze podataka? Prijavite se na tečaj koji će se održati u online okruženju, uz vodstvo predavača. Tečaj će započeti u ponedjeljak, 26. rujna 2022. u 9:00 sati. Prijave su u tijeku.

lis 05

Online radionica "Korištenje računalnog klastera Isabella" održat će se  5. listopada 2022., od  9 do 15 sati, a kao preduvjet za sudjelovanje polaznici moraju proći provjeru znanja u sklopu online tečaja "Linux za korisnike Isabelle".

lis 10

Od 10. do 14. listopada 2022. održavamo Tjedan Centra za e-učenje - niz radionica i tečajeva za nastavnike.