50.srce.hr - U srcu digitalne transformacije znanosti i visokog obrazovanja!

Intervjui s vodećim europskim stručnjacima u području otvorene znanosti

23. 4. 2021.

EOSC logo

U godini u kojoj obilježava 50 godina svog djelovanja, Srce je započelo i s prvim aktivnostima koordiniranja nacionalnih inicijativa za otvorenu znanost i izgradnje hrvatskog oblaka za otvorenu znanost. Naime, Srce je odlukom Ministarstva znanosti i obrazovanja postalo mandatna organizacija Republike Hrvatske u Udruženju EOSC (engl. European Open Science Cloud) čija se osnivačka skupština održala u prosincu 2020. godine. Tim povodom smo razgovarali s prvim predsjednikom Udruženja EOSC, Karelom Luybenom i ravnateljem "Digitalne izvrsnosti i infrastrukture za znanost", Europska komisija, Thomasom Skordasom. Razgovori na hrvatskom jeziku objavljeni su i u najnovijem broju biltena Srce novosti (PDF, 4 MB).

Kao vodeća ustanova za izgradnju nacionalnih e-infrastruktura i usluga za hrvatsku znanstvenu i akademsku zajednicu te aktivan sudionik i partner na europskim projektima za otvorenu znanost, Srce je temi „Inicijative za otvorenu znanost“ posvetilo i tematski blok na stručnoj konferenciji Srce DEI 2021 ujedno i konferenciji projekta Hrvatski znanstveni i obrazovni oblak koja će se održati 28. i 29. travnja virtualno. Prijavite se i saznajte najnovije informacije u tom području.


Izdvojena događanja Srca

pro 06

Ako se želite naučiti služiti programom Excel kako biste izradili i uredili svoje proračunske tablice, prijavite se na tečaj koji će se održati u online okruženju, uz vodstvo predavača. Tečaj započinje u ponedjeljak, 6. prosinca 2021., u 16:30 sati. Prijave su u tijeku. 

pro 09

Webinar "Računalni klaster Isabella - GPU, kontejneri i programske okoline" u organizaciji Srca održat će se 9. prosinca 2021., od 10 do 16 sati, putem sustava za webinare Srca.

pro 10

Želite li se upoznati s mogućnostima besplatnog programa Audacity, namijenjenog snimanju i obradi zvuka? Prijavite se na radionicu koja se održava u online okruženju, uz vodstvo predavača. Radionica će se održati u petak, 10. prosinca 2021. u 9 sati. Prijave su u tijeku!

pro 14

Student ste i želite naučiti raditi s besplatnim alatima za grafički dizajn? Prijavite se na besplatan tečaj koji se održava u okviru obrazovne akcije namijenjene studentima, pod nazivom "50 tečajeva za studente za 50 godina Srca". Tečaj će se održati u online okruženju i uz vodstvo predavača, a započet će u utorak, 14. prosinca 2021. u 9 sati. Prijave su u tijeku.

pro 15

Student ste i želite se upoznati s osnovama HTML-a – tehnologije za izradu web-stranica? Prijavite se na besplatan tečaj koji se održava u okviru obrazovne akcije namijenjene studentima, pod nazivom "50 tečajeva za studente za 50 godina Srca". Tečaj će se održati u online okruženju i uz vodstvo predavača, a započet će u srijedu, 15. prosinca 2021. u 9 sati. Prijave su u tijeku.