Intervjui s vodećim europskim stručnjacima u području otvorene znanosti

23. 4. 2021.

EOSC logo

U godini u kojoj obilježava 50 godina svog djelovanja, Srce je započelo i s prvim aktivnostima koordiniranja nacionalnih inicijativa za otvorenu znanost i izgradnje hrvatskog oblaka za otvorenu znanost. Naime, Srce je odlukom Ministarstva znanosti i obrazovanja postalo mandatna organizacija Republike Hrvatske u Udruženju EOSC (engl. European Open Science Cloud) čija se osnivačka skupština održala u prosincu 2020. godine. Tim povodom smo razgovarali s prvim predsjednikom Udruženja EOSC, Karelom Luybenom i ravnateljem "Digitalne izvrsnosti i infrastrukture za znanost", Europska komisija, Thomasom Skordasom. Razgovori na hrvatskom jeziku objavljeni su i u najnovijem broju biltena Srce novosti (PDF, 4 MB).

Kao vodeća ustanova za izgradnju nacionalnih e-infrastruktura i usluga za hrvatsku znanstvenu i akademsku zajednicu te aktivan sudionik i partner na europskim projektima za otvorenu znanost, Srce je temi „Inicijative za otvorenu znanost“ posvetilo i tematski blok na stručnoj konferenciji Srce DEI 2021 ujedno i konferenciji projekta Hrvatski znanstveni i obrazovni oblak koja će se održati 28. i 29. travnja virtualno. Prijavite se i saznajte najnovije informacije u tom području.


Izdvojena događanja Srca

ruj 26

Želite li naučiti služiti se programom Access i kreirati baze podataka? Prijavite se na tečaj koji će se održati u online okruženju, uz vodstvo predavača. Tečaj će započeti u ponedjeljak, 26. rujna 2022. u 9:00 sati. Prijave su u tijeku.

lis 05

Online radionica "Korištenje računalnog klastera Isabella" održat će se  5. listopada 2022., od  9 do 15 sati, a kao preduvjet za sudjelovanje polaznici moraju proći provjeru znanja u sklopu online tečaja "Linux za korisnike Isabelle".

lis 10

Od 10. do 14. listopada 2022. održavamo Tjedan Centra za e-učenje - niz radionica i tečajeva za nastavnike.