50.srce.hr - U srcu digitalne transformacije znanosti i visokog obrazovanja!

ISVU slavi 20 godina od uspostave

19. 5. 2021.

Srce 22. svibnja obilježava 20 godina od puštanja u produkciju Informacijskog sustava visokih učilišta (ISVU).

ISVU predstavlja temelj digitalizacije procesa na visokim učilištima jer obuhvaća administrativne procese koji prate nastavu i tijek studiranja te omogućava integriranje informacijskih sustava različitih ustanova unutar nekog sveučilišta ili veleučilišta. Također omogućava da studenti i nastavnici znatan dio administrativnih poslova obavljaju lakše i brže, s udaljenih lokacija, bez čekanja ili potrebe za osobnim kontaktom na visokom učilištu. Sam sustav sastoji se od više modula koji podržavaju standardne aktivnosti svakog visokog učilišta.

Financira ga Ministarstvo znanosti i obrazovanja, a Srce brine o nesmetanom radu i razvoju sustava te pruža stručnu tehničku podršku i provodi edukacije korisnika.

Od nedavnih iskoraka, posebno ističemo uvođenje mogućnosti izdavanja e-potvrda, odnosno potvrda s elektroničkim pečatom. To znači da student može zatražiti, i dobiti elektroničkom poštom, digitalno ovjerenu potvrdu o studiranju (čak i s prijepisom ocjena). Tu potvrdu može proslijediti bilo kome tko je zainteresiran, a taj može provjeriti njezinu ispravnost na našem javnom servisu. Ova je funkcionalnost dostupna svim visokim učilištima od početka godine, a u ISVU ju trenutno koriste Prirodoslovno-matematički fakultet, Fakultet elektrotehnike i računarstva, Fakultet organizacije i informatike i Filozofski fakultet na Sveučilištu u Zagrebu te Katolički bogoslovni fakultet na Sveučilištu u Splitu dok njih još 11 poduzima pripremne radnje za njezino korištenje” napomenuo je Ognjen Orel, pomoćnik ravnatelja Srca.

Najbrojniju skupinu korisnika čine studenti – njih gotovo 140.000. Trenutno se sustav koristi na 111 hrvatskih visokih učilišta i u njemu je evidentirano oko 26.000 nastavnika i djelatnika, od kojih njih oko 14.000 ujedno i koristi neki od modula sustava.

ISVU Studomat


Izdvojena događanja Srca

Trenutno nema događanja.