50.srce.hr - U srcu digitalne transformacije znanosti i visokog obrazovanja!

Kako kvalitetno organizirati i upravljati istraživačkim podacima

9. 10. 2020.

Srce se pridružilo međunarodnom Tjednu otvorenoga pristupa koji se ove godine održava od 19. do 25. listopada 2020. organizacijom webinara „Kako kvalitetno organizirati i upravljati istraživačkim podacima“. U  utorak, 20. listopada 2020. s početkom u 10:00 sati Srce će održati webinar na kojem će predstaviti priručnik o upravljanju istraživačkim podacima pod nazivom „Istraživački podaci – što s njima?“ koji je nedavno objavljen. Priručnik donosi smjernice za upravljanja istraživačkim podacima u svrhu njihovog učinkovitog dijeljenja te ponovne upotrebe u skladu s FAIR (engl. Findable, Accessible, Interoperable, Reusable) načelima.

U prvom dijelu webinara predstavit će se priručnik dok će se tijekom drugog dijela webinara prezentirati dio priručnika koji se bavi fazama prikupljanja, obrade i analize podataka te obrađuje teme imenovanja, organizacije i verzioniranja podataka.

Na praktičnim primjerima prikazat će se načini organizacije podataka te smjernice za kvalitetno upravljanje podacima koje će obuhvatiti dodjeljivanje naziva datotekama, organizaciju datoteka, mapa i podmapa te upravljanje s različitim verzijama podataka.

Priručnik je nastao u sklopu aktivnosti na projektu RDA Europe 4.0 u suradnji s djelatnicama Sveučilišne knjižnice Rijeka, Sveučilišne knjižnice u Splitu, Gradske i sveučilišne knjižnice Osijek te Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu.

Webinaru će prisustvovati autori priručnika: Draženko Celjak, Srce, Ivana Dorotić Malič, Sveučilišna knjižnica Rijeka, Marta Matijević, Nacionalna i sveučilišna knjižnica u Zagrebu, Ljiljana Poljak, Sveučilišna knjižnica u Splitu, Kristina Posavec, Srce, Ivana Turk, Gradska i sveučilišna knjižnica Osijek, a moderirat će ga Kristina Posavec, Srce.

Sudionici webinara će tako imati priliku s autorima i članovima RDA čvora u Hrvatskoj razgovarati o stanju i mogućnostima vezanim uz čuvanje i objavu istraživačkih podataka.

Svi zainteresirani mogu se prijaviti na webinar pomoću online obrasca, dok se webinaru pristupa putem virtualne sobe.

Srce sudjeluje na Open Access Week 2020


Izdvojena događanja Srca

tra 19

Ako se želite upoznati s naprednim mogućnostima rada u programu Excel i unaprijediti svoje znanje o proračunskim tablicama, prijavite se na tečaj koji će se održati u online okruženju, uz vodstvo predavača. Tečaj će započeti u ponedjeljak, 19. travnja 2021., u 16:30 sati. Prijave su u tijeku.

tra 28

Srce 28. i 29. travnja organizira stručnu konferenciju Srce DEI 2021, ujedno i konferenciju nacionalnog strateškog projekta HR-ZOO, koja će se održati virtualno.

svi 03

Ako žele nadograditi i upotpuniti svoje znanje i postati izvrstan korisnik programa Excel, prijavite se na tečaj koji će se održati u online okruženju, uz vodstvo predavača. Tečaj će započeti u ponedjeljak, 3. svibnja 2021., u 17 sati. Prijave su u tijeku.

svi 10

Želite li naučiti služiti se programom Access i kreirati baze podataka? Prijavite se na tečaj koji će se održati u online okruženju, uz vodstvo predavača. Tečaj će započeti u ponedjeljak, 10. svibnja 2021., u 9 sati. Prijave su u tijeku.

svi 25

Ako se želite upoznati s naprednim mogućnostima rada u programu Excel i unaprijediti svoje znanje o proračunskim tablicama, prijavite se na tečaj koji će se održati u online okruženju, uz vodstvo predavača. Tečaj će započeti u utorak, 25. svibnja 2021., u 17 sati. Prijave su u tijeku.