50.srce.hr - U srcu digitalne transformacije znanosti i visokog obrazovanja!

Količina prenesenog prometa kroz CIX u kolovozu premašila 14 PB

6. 9. 2021.

Kroz Croatian Internet eXchange (CIX) u kolovozu je preneseno 14,52 PB podataka čime je dosegnuta najveća količina ostvarenog prometa preko CIX-a od njegove uspostave 2000. godine.

Da bi se ostvario što veći promet kroz CIX, Srce kontinuirano radi na privlačenju novih članica CIX-a, ali i na što boljoj suradnji članica i uspostavi što veće razmjene prometa između njih.

U odnosu na kolovoz 2019. kada su članice razmjenjivale 6.79 PB podataka, u dvije godine količina prometa preko CIX-a se udvostručila. Rezultat je to povećanja broja članica za 7 (ukupan broj članica se popeo s 30 na 37) i povećanja međusobne razmjene prometa između članica CIX-a a kao posljedica porasta internetskog prometa općenito.

Croatian Internet eXchange (CIX) je hrvatsko središte za razmjenu internetskog prometa osnovano i udomljeno u Sveučilišnom računskom centru (Srcu) od 2000. godine. Otvoreno je za sve davatelje internetskih usluga u Republici Hrvatskoj, kako za komercijalne tako i nekomercijalne, odnosno privatne mreže.

Pregled ukupno prenesenog prometa kroz CIX


Izdvojena događanja Srca

lis 18

Ako se želite upoznati s naprednim mogućnostima rada u programu Excel i unaprijediti svoje znanje o proračunskim tablicama, prijavite se na tečaj koji će se održati u online okruženju, uz vodstvo predavača. Tečaj započinje u ponedjeljak, 18. listopada 2021., u 16:30 sati. Prijave su u tijeku.

lis 25

Želite li naučiti pisati jednostavne skripte u PHP-u koje koriste MySQL bazu podataka, izraditi adresar ili jednostavan sustav za unos i objavu novosti, prijavite se na tečaj koji će se održati u online okruženju, uz vodstvo predavača. Tečaj započinje u ponedjeljak,  25. listopada 2021., u  9 sati. Prijave su u tijeku.