50.srce.hr - U srcu digitalne transformacije znanosti i visokog obrazovanja!

Kruže spam mailovi čije su adrese pošiljatelja iz domene Srca

17. 3. 2020.

Tijekom dana neki korisnici Srca dobili su spam (neželjenu poštu) naslova „Visoka razina opasnosti. Vaš je račun hakiran. Promijenite zaporku odmah“ koja se čini kao da je stigla iz Srca. No nije.

Protokol za slanje elektroničke pošte (SMTP - Simple Mail Transfer Protocol) ne osigurava nikakvu kontrolu polja primatelja (To) i pošiljatelja (From). U ta polja je moguće upisati doslovce bilo što, pod uvjetom da imate dopuštenje za slanje e-mailova putem SMTP poslužitelja.

Određeni e-mail koji u polju From ima, primjerice, domenu @srce.hr, može biti isporučen bez da je prošao kroz ijedan poslužitelj Srca.

Nije moguće napraviti ništa preventivno da bi se osiguralo da netko koristi domenu za slanje e-mailova u kojima piše @srce.hr.

Spameri, tj. pošiljatelji neželjene pošte, rutinski koriste ispravna imena domena u polju From kako bi izbjegli blokade koristeći SMTP poslužitelje.

Da bi se vidjelo kuda je određeni mail prošao, bitno je pogledati opširnije zaglavlje e-mail poruke i polja Received: u kojima piše popis poslužitelja kroz koje je taj e-mail prošao. I u tom zaglavlju sigurno nema poslužitelja Srca, ali možete pronaći IP adresu mail poslužitelja s kojeg je poslana poruka.

Jednostavno rečeneno, ovo je dio spama (neželjene pošte) koji svi koji se služe e-mailovima dobijaju svakodnevno.


Izdvojena događanja Srca

Trenutno nema događanja.