50.srce.hr - U srcu digitalne transformacije znanosti i visokog obrazovanja!

Kruže spam mailovi čije su adrese pošiljatelja iz domene Srca

17. 3. 2020.

Tijekom dana neki korisnici Srca dobili su spam (neželjenu poštu) naslova „Visoka razina opasnosti. Vaš je račun hakiran. Promijenite zaporku odmah“ koja se čini kao da je stigla iz Srca. No nije.

Protokol za slanje elektroničke pošte (SMTP - Simple Mail Transfer Protocol) ne osigurava nikakvu kontrolu polja primatelja (To) i pošiljatelja (From). U ta polja je moguće upisati doslovce bilo što, pod uvjetom da imate dopuštenje za slanje e-mailova putem SMTP poslužitelja.

Određeni e-mail koji u polju From ima, primjerice, domenu @srce.hr, može biti isporučen bez da je prošao kroz ijedan poslužitelj Srca.

Nije moguće napraviti ništa preventivno da bi se osiguralo da netko koristi domenu za slanje e-mailova u kojima piše @srce.hr.

Spameri, tj. pošiljatelji neželjene pošte, rutinski koriste ispravna imena domena u polju From kako bi izbjegli blokade koristeći SMTP poslužitelje.

Da bi se vidjelo kuda je određeni mail prošao, bitno je pogledati opširnije zaglavlje e-mail poruke i polja Received: u kojima piše popis poslužitelja kroz koje je taj e-mail prošao. I u tom zaglavlju sigurno nema poslužitelja Srca, ali možete pronaći IP adresu mail poslužitelja s kojeg je poslana poruka.

Jednostavno rečeneno, ovo je dio spama (neželjene pošte) koji svi koji se služe e-mailovima dobijaju svakodnevno.


Izdvojena događanja Srca

pro 06

Ako se želite naučiti služiti programom Excel kako biste izradili i uredili svoje proračunske tablice, prijavite se na tečaj koji će se održati u online okruženju, uz vodstvo predavača. Tečaj započinje u ponedjeljak, 6. prosinca 2021., u 16:30 sati. Prijave su u tijeku. 

pro 09

Webinar "Računalni klaster Isabella - GPU, kontejneri i programske okoline" u organizaciji Srca održat će se 9. prosinca 2021., od 10 do 16 sati, putem sustava za webinare Srca.

pro 10

Želite li se upoznati s mogućnostima besplatnog programa Audacity, namijenjenog snimanju i obradi zvuka? Prijavite se na radionicu koja se održava u online okruženju, uz vodstvo predavača. Radionica će se održati u petak, 10. prosinca 2021. u 9 sati. Prijave su u tijeku!

pro 14

Student ste i želite naučiti raditi s besplatnim alatima za grafički dizajn? Prijavite se na besplatan tečaj koji se održava u okviru obrazovne akcije namijenjene studentima, pod nazivom "50 tečajeva za studente za 50 godina Srca". Tečaj će se održati u online okruženju i uz vodstvo predavača, a započet će u utorak, 14. prosinca 2021. u 9 sati. Prijave su u tijeku.

pro 15

Student ste i želite se upoznati s osnovama HTML-a – tehnologije za izradu web-stranica? Prijavite se na besplatan tečaj koji se održava u okviru obrazovne akcije namijenjene studentima, pod nazivom "50 tečajeva za studente za 50 godina Srca". Tečaj će se održati u online okruženju i uz vodstvo predavača, a započet će u srijedu, 15. prosinca 2021. u 9 sati. Prijave su u tijeku.