Merlin spreman za potrebe visokog obrazovanja u akademskoj godini 2020./2021.

3. 9. 2020.

Srce je 1. rujna pustilo u produkciju novu inačicu sustava za e-učenje Merlin kako bi nastavnici mogli pripremiti svoje e-kolegije za nastavu u akademskoj godini 2020./2021.

Uz pripreme na novu akademsku godinu, na starijoj inačici sustava Merlin (za 2019./2020. akademsku godinu) odvijaju se zadnji ispiti i rad sa studentima. Trenutnu akademsku godinu završavamo s preko 23.600 e-kolegija na kojima radi više od 9.300 nastavnika sa svih ustanova u sustavu visokog obrazovanja i u koje je upisano preko 83.000 studenata.

Sustav za e-učenje Merlin nadograđen je na najnoviju inačicu sustava Moodle (3.9) te su dodane nove mogućnosti koje će unaprijediti i olakšati rad korisnika. Među njima ističemo integraciju programa SafeExamBrowser sa sustavom Moodle što će omogućiti sigurniju provedbu provjera znanja te integraciju H5P aktivnosti koje omogućavaju interaktivno oblikovanje sadržaja. Sve novosti koje prate novu inačicu sustava Merlin za ak. godinu 2020./2021. objavili smo u dokumentu Novosti sustava Moodle 3.9 (PDF, 630 KB).

Sustav za e-učenje Merlin za novu akademsku godinu prilagođen je u velikoj mjeri smjernicama za osiguranje digitalne pristupačnost, na čemu se i dalje radi, te omogućava individualnu prilagodbu izgleda stranica uporabom widgeta za pristupačnost.

Novu inačicu sustava Merlin prate digitalna inačica priručnika za nastavnike i priručnik za studente (PDF, 3.6 MB), a korisnicima je dostupan i testni sustav Moodle koji je također nadograđen na inačicu 3.9.

Za sve nastavnike tu su online tečajevi Centra za e-učenje koji im omogućavaju da steknu potrebna znanja za rad u online okruženju, a među njima izdvajamo novo izdanje online tečaja "Osnove rada u sustavu Merlin". Uz to i dalje održavamo konzultacije za nastavnike, sada u online okruženju, a sve upite možete nam uputiti putem elektroničke pošte ili telefona.

Ujedno podsjećamo na niz dokumenata i preporuka koje je Centar za e-učenje pripremio za potrebe nastave u online okruženju.

Digitalne tehnologije su sastavni dio života i rada pa su neupitno i dio obrazovanja. I klasična, jednosmjerna, nastava u kojoj studenti sjede u učionici i slušaju nastavnika koji im diktira što će zabilježiti, sve više prihvaća uporabu tehnologija. Nastavnici za pripreme nastave pretražuju materijale na Internetu, koriste PowerPoint prezentacije, upotpunjavaju predavanja reprodukcijom videozapisa, postavljaju sadržaj na web stranice te komuniciraju sa studentima putem elektroničke pošte. Studenti također pretražuju informacije na Internetu kako bi nadopunili svoja znanja, a pomoću brojnih aplikacija na svojim pokretnim uređajima (aplikacije za izmjenjivanje poruka, društvene mreže) prisutni su online i sudjeluju u interakciji s drugim studentima i nastavnicima u bilo koje doba dana.

Prelazak na kombinirani oblik nastave, u kojem se jedan dio nastave odvija u online okruženju, sljedeća je stepenica koja omogućava nastavnicima inovativne oblike nastave, prelazak na model u kojem je student u središtu obrazovnog procesa i bolje ostvarivanje ishoda učenja. Studentima omogućava da budu aktivni i motivirani sudionici koji će završetkom studija posjedovati i dodatne kompetencije koje će im omogućiti da budu cjeloživotni učenici, da se lakše i brže mogu zaposliti i da kao građani mogu kvalitetno pridonijeti i sudjelovati u društvu u kojem žive.

naslovnica sustava Merlin 2020./2021.


Izdvojena događanja Srca

velj 03

Ako se želite upoznati s osnovnim mogućnostima programa Excel, prijavite se na radionicu koja će se održati u online okruženju, uz vodstvo predavača. Radionica će se održati u četvrtak, 3. veljače 2022., s početkom u 15 sati. Prijave su u tijeku.

velj 04

Želite li se upoznati s mogućnostima besplatnog programa GIMP koji će vam biti od pomoći pri obradi slika ili drugih vrsta grafike, prijavite se na radionicu koja će se održati u online okruženju, uz vodstvo predavača. Radionica će se održati u petak, 4. veljače 2022.  u 9:00 sati. Prijave su u tijeku!

velj 07

Želite li naučiti izraditi "moćne" prezentacije uporabom programa PowerPoint prijavite se na radionicu koja će se održati u online okruženju, uz vodstvo predavača. Radionica će se održati u ponedjeljak, 7. veljače 2022., s početkom u 16:30 sati. Prijave su u tijeku.

velj 08

Ako se želite naučiti služiti programom Excel kako biste izradili i uredili svoje proračunske tablice, prijavite se na tečaj koji će se održati u online okruženju, uz vodstvo predavača. Tečaj započinje u utorak, 8. veljačle 2022., u 16:30 sati. Prijave su u tijeku. 

velj 09

Želite li naučiti raditi s besplatnim alatima za snimanje i obradu video sadržaja, prijavite se na tečaj koji će se održati u online okruženju, uz vodstvo predavača. Tečaj će započeti u srijedu, 9. veljače 2022. u 9 sati. Prijave su u tijeku.